TORNAR

Igualada aprova la moció de suport a l'ESO a les Escolàpies amb les abstencions d'ERC i Som-hi

El govern aconsegueix fer prosperar l’únic punt del ple extraordinari: només Poble Actiu ha votat ”no”

politica
Divendres, 6 març 2020. 14:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dilluns vinent hi ha prevista una reunió entre la direcció de les Escolàpies i els Serveis Territorials d'Educació per tractar la línia d'ESO que vol impulsar l'escola i que la Generalitat ha denegat després d'una primera aproximació positiva. La delegació igualadina, amb la presència del batlle Marc Castells, hi anirà amb una moció de suport de l'Ajuntament.

El govern de Junts feia aprovar aquest migdia de divendres, en un ple extraordinari, la moció de suport per "autoritzar i concertar" una línia d'ESO a les Escolàpies. La moció era aprovada amb els vots de Junts i C's i l'abstenció d'ERC i Igualada Som-hi. L'equip de govern junter només requeria de dues abstencions per aprovar la moció però el batlle Marc Castells ha exhortat als seus companys de ple a votar afirmativament per tenir davant el Departament d'Educació (amb el que les Escolàpies s'ha de reunir dilluns) un aval d'unitat. No ha estat així, però les abstencions de republicans i progressistes han permès aprovar la moció. Les dues regidores de Poble Actiu votaven en contra. 

Castells intervenia en primer lloc. Ha recordat que les Escolàpies van venir a Igualada fa un segle i mig per cobrir les mancances en educació d'aquells temps "i part del que és Igualada ara els ho devem. És de justícia aquesta petició". El batlle recordava que és un gran actiu "tenir una escola com les Escolàpies donant servei al centre d'Igualada" i defensava "un model educatiu com el que indica la Llei d'Ensenyament. A Igualada conviuen harmònicament pública i concertada".

El republicà Enric Conill feia la primera rèplica i retreia a l'Ajuntament "la manca de planificació" i que "no s'ha fet un Pla Educatiu de Ciutat com vam proposar el 2016 per preveure aquestes situacions". Amb tot, ha admès que "entenem la problemàtica amb la que es troben les Escolàpies" i que els centres han de replantejar-se la seva organització davant la baixada demogràfica. Es manifestava "com a grup, favorable a la pública, però a ERC posem en valor també la concertada" i anunciava l'abstenció. 

Abstenció que també ha fet el grup d'Igualada Som-hi. Jordi Cuadras ha renyat a Junts i ERC "per fer partidisme amb l'escola" després del conflicte obert aquesta setmana una vegada la Generalitat va anunciar que l'Ateneu seria escola pública l'any vinent. Ha acusat també al govern en la qüestió de la planificació "i d'haver endarrerit la iniciativa de fer un nou institut" en el seu moment (l'actual INS Badia i Margarit).

Amb tot, la més contundent era la representant de l'esquerra independentista, Neus Carles. Tant ella com la seva companya Eva Pedraza han votat negativament a la moció. La regidora exposava que no entenia l'urgència del ple (la decisió negativa de la Generalitat es coneixia des de mitjans de febrer) i assenyalava que "van sobrar 17 places a secundària en els centres concertats, el curs passat. Quatre places van sobrar a l'Escola Pia (el centre adscrit on han d'anar a parar els alumnes de les Escolàpies de moment). No tenim res en contra de les Escolàpies, però l'obertura d'una línia forçaria el tancament d'una línia d'un altre centre. L'Escola Pia no s'ha posicionat. I nosaltres?, ens posicionem a favor d'una concertada en contra d'una altra concertada?".

Qui sí que donava suport afirmatiu a la proposta va ser Carmen Manchón, de C's, que anunciava el seu vot favorable "tot i que no estem d'acord amb les formes". Així, el govern Castells tenia per mà l'aprovació amb deu vots favorables -els nou de Junts més el de Manchón- i les nou abstencions d'ERC i Som-hi, mentre que les negatives eren de Poble Actiu. 

Ara bé, abans de la votació s'ha reprès la polèmica entre Castells i Conill. El batlle ha retret als diferents grups que parlessin més d'un tema (que aquesta setmana la Generalitat ha fet oficial que l'Escola de l'Ateneu serà pública) que no pas el motiu del ple, la moció de suport a les Escolàpies, i insistia perquè els altres grups fessin un gest i passessin al vot afirmatiu. El batlle ha remarcat que "estem a favor dels dos models", mentre que Enric Conill li contestava que "portem (els regidors d'ERC) els nostres infants a escoles dels dos models, vostès només a la concertada".


3 Comentaris

J

Joan

7 de març 2020.08:14h

Respondre

En tot el ple només un partit ha estat digne i ha votat en contra? Gràcies Poble Actiu

jordi23

Jordi Joan

Igualada

6 de març 2020.22:34h

Respondre

L’ajuntament ”molt preocupat” per una institució privada, en la que no te cap competencia, en canvi en la que te competencies que sera una escola pública nova, no en vol saber res, i defuig... Llegir més inclus lo que esta obligat per llei.

Tot plegat increible.

I la falta de voluntat politica, per crear una escola pública a Igualada de qualitat, en tots aquests anys no s’ha pogut fer? Ha tingut que ser la escola la que dongues el pas, davant la ineptitut e incompetencia d’aquests politics que segueixen els interessos de certs lobbies enlloc dels de la ciutadania.

A

Antoni

Igualada

6 de març 2020.18:23h

Respondre

Vaja que uns només els porten a la concertada, i els altres combinen. Encara recordo com fa uns 20 anys, un parent ben proper del Sr Conill, em va trucar per si volia portar els fills a l’Emili... Llegir més Vallès, que obrien una segona línia que tot serien fills de famílies conegudes. Evidentment li vaig contestar, que jo per fer això, preferia pagar una quota cada mes. Colla de barruts....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.