TORNAR

Els igualadins pagaran un 5% més d’IBI

L’oposició es mostra prudent alhora de valorar el pla de xoc de l’Ajuntament

politica
Divendres, 14 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’IBI és el principal impost que recapten les administracions locals. Tal com diu la llei, Igualada va revisar els valors cadastrals l’any 2010 i es va acordar que l’augment d’aquest valor es repartiria anualment durant els propers 10 anys. D’aquesta manera, tot i que el govern municipal no augmenti el tipus impositiu, els igualadins veuran augmentada la seva aportació, un fet que Jordi Riba veu com un augment real dels impostos i explica que el govern de l’Entesa va rebaixar, l’any passat, el tipus impositiu per equilibrar l’augment de l’impost a l’IPC.

El govern d’Igualada afirma que no augmentarà cap dels cinc impostos que recapten les administracions locals però els igualadins pagaran, de mitjana, un 5% més d’IBI. Aquest augment no és fruit d’un augment en el tipus impositiu sinó de la part proporcional de l’augment en el valor del cadastre.

Jordi Riba, portaveu del PSC, afirma que aquesta és una manera d’apujar els impostos ja que: ‘Sinó s’abaixa el tipus impositiu, tal com va fer l’Entesa, l’impost acaba augmentant per sobre de l’IPC’. Aquest augment de la base impositiva és fruit de la revisió del valor cadastral, obligatori i necessari pels ajuntaments- i que es reparteix al llarg d’una dècada.

Davant d’aquesta afirmació, Jordi Segura, regidor d’Hisenda i Interior, afirma que la decisió de l’Entesa va venir motivada per la creença que des de l’Estat es pujaria la base, un fet que finalment no va arribar.

L'IBI és un dels cinc impostos que recapten els ens municipals i el més important. De fet, representa anualment uns 15.000.000 d'euros del total d'aproximadament 20.000.000 recaptats a través dels Impostos.

L’oposició moderada alhora de valorar el pla de xoc

Pel que fa a les mesures anunciades el passat dimarts, l’oposició ha respost amb prudència. Jordi Riba matisa que es tracta d’un pla de sanejament que es fa després que hagi expirat el que l’Entesa havia previst i apunta que, pel que fa als pressupostos del 2012, caldrà parlar-ne quan es debatin els pressupostos i un cop aprovades les ordenances municipals, que es debatran en el ple el proper dimarts.

Pere Calbó afirma que estan convençuts per donar marge de maniobra al govern i puntualitza que ‘caldrà conèixer el detall per saber quines prioritats té el govern’. Una postura semblant adopta Robert Hernando, que afirma que cal reduir els pressupostos de l’Ajuntament però està a l’espera de saber com es concretaran les mesures del govern.

Per la seva banda, Montserrat Mateu lamenta que aquests anuncis es facin abans de les comissions informatives i afirma que ‘això és una manera de devaluar les comissions, que només justifiquen els sous dels seus presidents’.


8 Comentaris

M

Mj

Igualada

19 d'octubre 2011.18:47h

Respondre

El govern hi és per governar, i si ha decidit pujarnos el IBI sera perque és necesari, però ho han decit ” els”, no els anteriors, que per sort o per desgràcia ja no governen...” agua... Llegir més pasada no mueve molino ”

N

Naria Ll.

Igualada

14 d'octubre 2011.17:27h

Respondre

Tens tota la raó Joan B., aquestes accions espero que durin uns quant mesos o pocs anys ja que desitjo que en aquest temps es pugui pagar tota la deute que va deixar l’anterior govern i tornar a... Llegir més viure una mica mes tranquils, sobretot paga’n als proveïdors, que no en tenen cap culpa

. O no recordes que l’any passat es va acabar amb un saldo negatiu de tresoreria (deute) de 1.800.000 euros i moltes factures passades a aquest any?, si a això li sumem que encara s’ha de pagar el pont de Fàtima, el projecte del Word Trade Center, l’Infinit, el parc que s’està acabant al Barri de Montserrat (una barbaritat que deu ser per compensar de lo de Fàtima), l’aparcament de l’hospital i lo que no sabem..... te n’adonaràs que hi ha feina per temps

A

Alfons R.V.

Igualada

14 d'octubre 2011.14:45h

Respondre

Tot plegat es al-lucinant..! Que de les iresponsabilitats de l´anterior govern, del qual en formavan part la Sra. Mateu i el Sr. Riba entre d´altres, ara en tinguem que pagar les consecuencies els... Llegir més igualadins,i més en concret treballadors/res del Hospital, usuaris, serveis municipals, etc. es d´una gravetat i d´una irresponsabilitat extrema. Que dolentissimes decisions puguin perjudicar greument a negocis, i particulars es altre cop d´una irresponsabiliat que fà basarda. Aixó hauria d´estar penalitzat d´alguna manera, s´haurien de demanar responsabilitats a aquets nefastos gestors que perjudican a terceres persones per a favorir als seus ”amiguets”, amb els seus flamants negocis de pijo-proguesistes de pela rapida; aixó es una vergonya!. Quan un senyor amb càrreg politic o càrreg municipal fa una xapusa de gran dimensions amb afectació a terceres persones per decencia haurien de dimitir dels seus càrregs i donar comptes a la societat. Com que lo segon no passa de moment crec que per decencia social haurien de optar per la primera opció. Dimitir dels seus carregs, per coherencia i decencia.

M

Maria Ll.

Igualada

14 d'octubre 2011.13:29h

Respondre

Que bo que es el Sr. Riba, cada dia em meravella més, ara encara serà capaç de demanar que es rebaixin els impostos i no se n’adona que:

1er la revisió del cadastre la van fer (i demanar)... Llegir més ells

2on l’augment de l’IBI es va acordar repartir-lo amb 10 anys i un dels que o va acordar va ser ell, per tant si nomes s’augmenta el % que es va acordar en el seu moment es com si no s’augmentés res

3er i més important, com creu el Sr. Riba que s’ha de fer per eixugar el deute que ell va deixar producte de les seves alegries com poden ser: el pont de Fàtima, el projecte del Worl Trade Center etc. etc. ?

Segurament ell i els seus, en lloc de fer un pla de xoc com farà ara l’ajuntament, i vista la seva manera d’actuar encara ens haurien apujat els impostos

j

joan b.

14 d'octubre 2011.13:04h

Respondre

Tornem-hi: el govern actual aplica una mesura impopular i les crítiques van al govern anterior. Intueixo que aquesta reacció durarà uns mesos, pocs anys, eventualment unes eleccions més, fins que... Llegir més a poc a poc els qui escriuen amb ràbia vers als anteriors ho faran de la mateixa manera vers als actuals.

U

Un ciutada més

Igualada

14 d'octubre 2011.11:44h

Respondre

M’agradaria saber l’IBI que paguen a la resta de Catalunya.
Que jo sapigui a l’Hospitalet del Llobregat paguen la meitat que a Igualada. I certs barris de Barcelona també paguen menys que... Llegir més nosaltres.
Clar es que Igualada es més gran i te mes serveis....
No entenc perque cada cop la ciutat va a menys i l’IBI va a més. El preu es abusiu!
No es la vivenda un dret constitucional, per que se li apliquen imposts que semblen de luxe...

A

Antoni

Igualada

14 d'octubre 2011.08:43h

Respondre

El Sr Riba és una mica hipòcrita, per no dir hipòcrita del tot. Diu que van baixar el tipus impositiu de l’IBI, i van deixar vora dos milions d’euro de dèficit. A vegades els ciutadans, el... Llegir més que volem és que ens diguin com està la situació, i si pagant una mica més (tot i que pel que veig no puja l’impost) es resol la situació, com a mínim potser hi estaríem disposats. No sé si l’IBI haurà de pujar o no per reequilibrar els comptes de la Casa Gran, però com a mínim aquests que hi ha ara ja han fet una cosa que mai havia fet ningú, com és dir que retallaran la despesa en 2 milions d’euro, que passat a pessetes, són més de trescents milions. Per tant, és de gran irresponsabilitat baixar el tipus impositius, i deixar el forat que van deixar. I a sobre, sortir xulejant. És que tenen un estòmac...

R

Ramon

Igualada

14 d'octubre 2011.07:21h

Respondre

La Sra. Mateu, hauria de començar a justificar el seu elevat sou que va gaudir durant molts anys a l’Ajuntament (ep, la més ben pagada!), abans de parlar del sou dels altres..

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.