TORNAR

L'Institut Català de les Dones dona a conèixer els actes de reconeixement a la figura de Nativitat Yarza Planas

En el marc del 150è aniversari del naixement de la mestra, miliciana i qui fou primera batllessa elegida democràticament a Catalunya

politica
Divendres, 25 març 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Institut Català de les Dones ha presentat el programa de l'Any Nativitat Yarza Planas, que comptarà amb diverses activitats, sobretot pedagògiques, un muntatge teatral interpretat per l'actor igualadí Joan Valentí Cortès i que tindrà com a acte principal una trobada de totes les batllesses que hi ha actualment a Catalunya.

En la presentació de l'Any Nativitat Yarza Planas, la presidenta de l'Institut Català de les Dones, del Departament d'Igualtat i Feminismes, Meritxell Benedí Altés, va reivindicar el compromís vital i professional de la commemorada, que "diferents vegades a la seva vida va posar el seu cos, com a mestra, com a alcaldessa i també com a miliciana, per defensar aquells ideals que volien que Catalunya fos un país modern, un país democràtic i un país compromès amb els valors de la igualtat".

L'Institut Català de les Dones ha impulsat els actes de reconeixement de la figura de Natividad Yarza Planas. La seva presidenta va reivindicar que "Yarza representa allò que entenem com el republicanisme i el que vam viure col·lectivament a la segona República. Com a mestra, el seu compromís professional era fer arribar l'educació a tots els racons d'aquest país". Benedí també va destacar el vessant feminista de la primera alcaldessa escollida democràticament a Catalunya, que va ocupar espais, com el de batllessa, reservats majoritàriament als homes.

Des de l'Institut Català de les Dones reclamen l'espai històric que pertany a les dones, perquè "allò que entenem com l'espai polític, la història, la literatura, l'han construït els homes d'acord amb la seva experiència". Meritxell Benedí va denunciar que "confonem allò que és universal amb allò que es basa en l'experiència masculina i, precisament quan les dones arribem als llocs, transformem aquesta experiència i aportem el nostre recorregut vital i els nostres coneixements".

Care Porta i Meritxell Benedí Carme Porta Abad és la comissària de l'Any Nativitat Yarza Planas. Porta, que va ser la primera diputada escollida al Parlament de Catalunya per ERC, va destacar els tres eixos principals de l'Any Yarza. "El primer, la República, la democràcia, el laïcisme, la llibertat i la solidaritat, que definirien el que ella va ser. El segon, la invisibilització de les dones en la història, i això inclou parlar del context polític i d'altres dones de l'època. I, en darrer lloc, la pedagogia, l'evolució i la importància de l'educació, no sols com la veia Yarza, sinó també com ha anat evolucionant".

Porta va destacar la doble invisibilització que van patir les dones de la generació de Nativitat Yarza Planas. "Una, perquè el règim del dictador les va invisibilitzar i les va rebutjar, les va treure de la nostra història. Però després, quan va haver-hi la transició democràtica i vam començar a consolidar una societat basada en el diàleg i en les relacions democràtiques, tampoc vam recuperar la història d'aquestes dones".

L'Any Yarza

La commemoració de l'Any Yarza, acordada pel Govern de la Generalitat per aquest 2022, comptarà amb una trobada de totes les batllesses que hi ha actualment a Catalunya. A més, tindrà una part pedagògica important de treball a les aules, amb l'objectiu de difondre la figura de Nativitat Yarza Planas com a primera alcaldessa de Catalunya elegida per vot popular, així com donar a conèixer l'evolució del paper i l'accés de les dones a la política.

Des de l'Institut Català de les Dones han explicat que les actuacions de reconeixement que es realitzaran comptaran amb actes de divulgació a totes les demarcacions de Catalunya i, de forma especial, als municipis on va fer de mestra. També es farà una exposició itinerant per realçar la figura de Nativitat Yarza Planas, que serà incorporada al catàleg de mostres divulgatives de l'Institut Català de les Dones. A més, a banda de les accions pedagògiques a les aules, es celebrarà un acte central en format de conferència.

El programa també inclou la posada en escena d'una adaptació teatral de la història de Nativitat Yarza Planas. Serà una dramatització de la seva biografia amb una adaptació teatral dirigida per David Pintó Codinasaltas, interpretada per Joan Valentí Cortès.

Per acabar l'any commemoratiu, el gener del 2023 es farà l'acte de cloenda amb totes les alcaldesses del país, com un reconeixement a la tasca política de Yarza.

 


2 Comentaris

p

pitus

08700

25 de març 2022.13:59h

Respondre

Sr Cunil......
FUM......................molt fum, ......igual que el sr Castells, ,.....pero voste.......bla bla i bla.
Decepcio TOTAL

j

joan

8913

25 de març 2022.13:51h

Respondre

El institut Catala de les dones , qui el presideix ?
ERC ? Per favor, Sr cunill, fasi algo positiu
.Igualada li agraira.
Prou de slogants, grans paraules i nules solucions.
PLEGUI!!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.