TORNAR

Jorba Reflexiona denuncia el "menyspreu" de la Generalitat pel resultat de la consulta popular celebrada a Jorba

Les entitats contràries al PDUAECO manifesten que ”la nostra confiança que la Generalitat sigui capaç de planificar el territori de la Conca d’Òdena segons les necessitats que tenim per afrontar el futur és nul·la”

politica
Dimarts, 18 gener 2022. 13:42. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma ciutadana Jorba Refelexiona ha emès un comunicat en què denuncia que, malgrat el resultat de la consulta celebrada el 24 d'octubre a Jorba sobre la classificació de sòl industrial i la implantació d'instal·lacions d'energies renovables al municipi, i malgrat l'oposició d'ajuntaments com els de Vilanova del Camí i d'Òdena que van aprovar mocions contra la ubicació de polígons a Can Titó i a Can Morera, "la Generalitat no ha volgut entendre que la població és contrària a omplir la Conca d'Òdena de grans superfícies industrials i ha continuat redactant un pla que ara afecta, en principi, dues zones."

La primera és la de Can Blasi. En l'esmentat comunicat, Jorba Refexiona recorda que "el passat 24 d'octubre l'ajuntament d'aquest municipi va convocar una consulta per saber si els veïns del poble eren favorables al polígon projectat. La resposta va ser un no aclaparador (gairebé el 85%)", afegint que "des d'aleshores, la Generalitat encara no s'havia manifestat sobre com actuaria davant d'aquesta negativa." Des de la plataforma expliquen que en una reunió duta a terme el 20 de desembre Isidre Gavín, secretari de Territori i Mobilitat, Antoni Massegú, director de Polítiques Digitals i Territori a la Catalunya Central i Josep Armengol, subdirector general d'Actuacions Urbanístiques, "Isidre Gavín, com a polític responsable del pla, va reconèixer que el polígon de Jorba continua en el pla que s'està redactant. Per justificar-ho va afirmar que era un projecte de país i va dir que eren conscients que no podia agradar a tothom, però que sis dels set alcaldes de la Conca els havien demanat de seguir endavant. Només una alcaldessa no va fer aquesta petició." D'aquesta manera, des de la plataforma denuncien "que aquests alcaldes consideren que poden actuar contra l'opinió d'una majoria claríssima de veïns i que al departament que dirigeix el vicepresident Puigneró això li sembla bé. També hem constatat la hipocresia de l'ajuntament de Jorba, que va aprovar una moció per reclamar a la Generalitat que tingués en compte els resultats de la consulta, i que, alhora, demana junt amb els altres alcaldes que el polígon continuï a la planificació. Durant els intents de redacció del pla, la població dels tres municipis afectats s'ha mostrat contrària als nous polígons, de manera que els alcaldes que demanen que es continuïn planificant actuen a consciència contra la voluntat popular, cosa que tard o d'hora els passarà factura."

La segona zona afectada és la de l'aeròdrom d'Òdena. Des de Jorba Reflexiona apunten que, en aquesta mateixa reunió, no els van mostrar el mapa detallat de l'afectació de la zona de l'aeròdrom, "amb l'argument que estava en la fase de redacció. Els veïns d'Òdena no el coneixen. Josep Armengol va puntualitzar que l'extensió total de la versió actual passava de les 200 hectàrees", remarquen.

En el transcurs de la trobada, en què van assistir representants de Per la Conca, Jorba Reflexiona, Salvem Can Titó i l'Associació de Veïns de l'Espelt "vam esbossar algunes de les necessitats de la Conca d'Òdena que no aborden ni la planificació vigent ni el pla que estan redactant. Els mateixos responsables del pla van reconèixer que el pla director vigent a la Conca d'Òdena (redactat per ells mateixos), estava mal fet i que, per tant, les seves previsions no es complirien mai. Però aquest no és l'únic error greu de planificació que haurem de lamentar els habitants de la conca en el futur, ja que el pla que redacten no incorpora els nous parcs o els van eòlics i solars ni les línies de molta alta tensió que ja estan sortint a exposició pública. Van admetre que era cert, i que allò era cosa d'un altre departament", expliquen des de Jorba Reflexiona, que manifesten que "la nostra confiança que la Generalitat sigui capaç de planificar el territori de la Conca d'Òdena segons les necessitats que tenim per afrontar el futur és nul·la. Per això les entitats contràries al PDUAECO ens estem preparant per continuar la lluita en tots els àmbits on calgui per aconseguir que es retiri el pla i es faci una nova planificació més adequada".

 

 


4 Comentaris

c

consens

IGD

31 de gener 2022.20:31h

Respondre

Eduard, no hi ha res més populista que dir a la població que posant sòl al mercat tindrem llocs de treball. Més quan n’hi ha hagut de lliure mentre augmentava l’atur i mentre l’atur... Llegir més disminueix.
Els polítics ens diuen que el mercat ens solucionarà l’atur? i alhora no ens diuen quines són les conseqüències dels canvi d’ús de grans extensions de sòl quan des d’Europa insisteixen que l’excés d’urbanització és un dels principals problemes de la crisis ambiental i climàtica.
És populisme ignorar que tenim una altra gran demanda de sòl per fer la transició a les energies renovables i no contemplar-ho en la planificació. I és populisme fer veure que les grans superfícies no s’habiliten per la logística.
Ens dius que només hi havies tres localitzacions. Mentida. Ja es parla d’un nou PDUAE al sud de l’Anoia.
Em sap greu que et pensis que el PDUCO és un pilar essencial perquè vol dir que estàs atrapat per la fumarada i t’acredita com un analista tancat de mires. El tren perdut és que no ens replantegem com enfrontarem els reptes del futur. Tenin un PDU del 2009, de mentalitat creixementista totalment equivocat i obsolet que no serveix per res. Planificar bé és bo. Planificar malament és tòxic.
L’oportunitat que deixem passar és la de refer la planificació territorial. Una planificació seria un pilar si planifiques el territori considerant totes les necessitats. Analitzant el punt de partida de tots els aspectes i reptes. Equilibrant. Deixar que ens engaltin un PDU per donar vida als gestor immobiliaris per sobre de tot és, pel cap baix, ser un il·lús.
Si vols quedem per tocar l’acordió. No en sé però no puc deixar passar l’oportunitat de tocar-lo amb companyia perquè dóna la casualitat que en tinc un a casa. No sé si m’entens

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

20 de gener 2022.12:21h

Respondre

https://aqualata.wordpress.com/2021/11/06/reflexions-sobre-la-proposta-de-convertir-46-ha-de-jorba-en-sol-industrial-i-el-referendum-folkloric-de-la-poblacio/

B

Bernat Dàmaso Morros

IGUALADA

19 de gener 2022.09:07h

Respondre

Molt curiós; uns partits (ERC-JUNTS-CUP) que van esperonar el poble a votar al referèndum de l’u doctubre del 2017, ara no reconeixen el resultat de la consulta que l’ajuntament de Jorba... Llegir més (governat per ERC) va organitzar i que va obtenir un no, per part del poble, del 85%?
Molt coherent; segons acabo de llegir, l’ajuntament de Jorba aprova una moció demanant a la Generalitat que tingui en compte el resultat de la consulta, i per altra banda demana, amb els altres alcaldes, que el polígon continuï a la planificació? D’això, com a mínim, se’n diu jugar a dues bandes, oi?
M’estimo la comarca i defenso el territori on he nascut. Tot i no viure a Jorba hi conec moltes persones, però em sembla que tinc un problema: milito a ERC, des que vaig fer divuit anys, perquè, entre altres coses, em van dir que sempre defensaven el territori i la voluntat del poble.

E

Eduard Ruiz

Igualada

20 de gener 2022.12:07h

Bernat, en política les coses no son tant simples, com quan ens trobem per tocar l’acordió i cantar, i acordem un repertori.

Com va manifestar Daniel... Llegir més Innerarity, filòsof i assagista basc (Bilbao, 1959), i estic molt d’acord:

-“el nostre gran problema és el populisme que impedeix construir l’interès general amb totes les exigències d’equilibri i responsabilitat”.

“La planificació estratègica ha d’establir les prioritats vers uns òptims possibles però forçosament imperfectes. En qualsevol cas, això només es pot fer a partir de grans consensos, partint de la informació objectiva sobre la realitat i sense prejudicis, dogmes ni utopies”.


En aquest cas, Jorba, i els seus habitants, formen part de un territori, en aquest cas la Conca d’Òdena, i fins i tot una mica en enllà, de pobles amb múltiples relacions (econòmiques, comercials, socials, culturals, etc. etc.) i interessos pe la qual cosa les decisions crec que han de ser compartides.

Suposo que els òrgans competents de la Generalitat tenen en compte el pes relatiu del resultats del referèndum de Jorba respecte a altres opinions / posicions d’altres col.lectius econòmics, socials i professional de la Conca d’Òdena, i també que la resta d’Ajuntaments siguin més pro-actius i les valorin, canalitzen


Estic d’acord de que el procés de desenvolupament el PDUAECO (Pla Director Urbanístic d’Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena), com tantes altres iniciatives locals, comarcals, nacionals, s’han de portar millor, però lluny de la radicalitat i enfrontaments.

Val la pena tornar a recordar que l’impuls a la redacció d’aquests plans directors urbanístics (PDU) s’emmarca en la voluntat del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per ESTIMULAR POLS ESTRATÈGICS, SECTORS D’ACTIVITAT LOCAL I POTENCIAR RECURSOS NATURALS PEL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que PERMETEN UNA VISIÓ SUPRAMUNICIPAL I UNA RÀPIDA TRAMITACIÓ.

Cal dotar al territori de les condicions que permetin el desenvolupament d’actuacions que es puguin considerar estratègiques ateses les seves potencialitats de dinamització econòmica i la capacitat de projecció internacional del país.

En les comarques centrals només havia en curs 3: el de la CONCA D’ODENA, el de LA PLANA DE VIC, i, en part, el D’ENOTURISMES d’aplicació en els territoris compresos en les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes. Val la pena aprofitar l’ocasió, naturalment des de el CONSENS.


“TREBALLAR-HI DES DEL CONSENS”. Sembla que i ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Un del darrers, el Comunicat el de la Comissió Europea, del 25/5/2020: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN

I mentre tant els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord , de CONSENSUAR, per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures, formatives i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, pensant també per la propera generació, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i treballar amb la promoció de uns usos industrials, que respectin la seguretat i salut de les persones i el medi ambient. compatibles també amb un “desenvolupament econòmic basat en usos agrícoles, d’oci i lleure” que alguns col.lectius proposen i defensen legítimament,


Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda (recordem que a Igualada se l’hi va denominar la “Detroit Catalana”), que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.