TORNAR

Marc Castells afirma que "no podem permetre que ens passin a davant en la captació d'inversions"

El batlle subratlla la importància del Pla Director ”en un moment d’una gran crisi” econòmica

politica
Divendres, 9 octubre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En la primera intervenció del batlle d'Igualada i president de la Mancomunitat de la Conca d'Igualada sobre el Pla Director, des de la gran manifestació 'Planta't per la Conca', Marc Castells va emfasitzar la necessitat d'arribar acords respecte el futur econòmic del territori. Aquest dijous, hi havia una reunió de l'Aliança per la Conca per tractar la situació actual del Pla Director d'Activitats Econòmiques de la Conca (PDUAECO).

Marc Castells, en una compareixença durant el confinamentEl procés de participació del PDUAECO entra en la seva fase definitiva, quan s'ha de fer el retorn de les aportacions rebudes aquests darrers mesos. Les darreres setmanes han estat marcades en primer lloc per la negativa del govern vilanoví a incloure Can Titó a l'equació del creixement industrial, enmig d'una polèmica amb l'oposició, i per la manifestació del dissabte 26 de setembre al Pla de la Masia, on diversos col·lectius van expressar que volen la retirada del document. El batlle d'Igualada, Marc Castells, manifesta que "estem patint una crisi molt bèstia i cal fer les apostes necessàries." Indica que "ens podem trobar que altres territoris ens passin a davant i és el moment de captar inversions."

Castells assenyala els moviments "a l'àrea de Martorell o a l'entorn de Girona i Tarragona" de les administracions locals per generar nou sòl d'activitats econòmiques. Per la seva part, es compromet que "cercarem inversions sostenibles. Les obres només s'activaran sota demanda. Però estem obligats a donar solucions a aquells que volen treballar a prop de casa i no poden."

Ara el procés de participació, engegat el juny, es troba en la fase de retorn. Castells explica que "tenim molta informació recollida i ara es tracta d'incorporar les diferents propostes." Castells considera que "hi ha un atur molt important ara mateix, no només a Igualada, on s'està pel 14%, sinó a Vilanova o Montbui, que és molt més alt. Per això, impulsem aquest projecte i el farem amb la màxima transparència, però hem de salvar-nos de la demagògia." L'igualadí insisteix en que "a la Conca hi ha unes 17.000 hectàrees forestals i 6.000 de sòl agrícola. Pel que fa a l'industrial, estem parlant de 600 hectàrees, molt menys."


4 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

11 d'octubre 2020.08:21h

Respondre

Sí, fa pocs dies, el dimarts 6, LA VANGUARDIA publicava que la Generalitat de Catalunya invertirà 60,5 milions d’euros en el nou Pla d’Urbanisme (PDU) d’activitat econòmica al nord del... Llegir més Baix Llobregat, que afecta els municipis de Martorell, Abrera i Sant Esteve Sesrovires, municipis a tocar de l’Anoia

Entre altres autoritats, l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa. ”EL PLA ÉS D’ENORME IMPORTÀNCIA PERQUÈ ASSEGURA EL DINAMISME ECONÒMIC DE LA ZONA A LLARG TERMINI”, ha afegit. ”VOLEM GENERAR ACTIVITAT ECONÒMICA PER CREAR BENESTAR I COMPARTIR RIQUESA”

https://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20201005/483875813737/baix-llobregat-invierte-atraer-empresas.html

Recordem que l’impuls a la redacció d’aquests plans directors urbanístics (PDU) s’emmarca en la voluntat del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per estimular pols estratègics, sectors d’activitat local i potenciar recursos naturals pel desenvolupament econòmic i social. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que permeten una visió supramunicipal i una ràpida tramitació.

Cal dotar al territori de les condicions que permetin el desenvolupament d’actuacions que es puguin considerar estratègiques ateses les seves potencialitats de dinamització econòmica i la capacitat de projecció internacional del país.

En les comarques centrals estan en curs 3, els de LA PLANA DE VIC, CONCA D’ODENA i, en part, el D’ENOTURISMES d’aplicació seran els territoris compresos en les deu Denominacions d’Origen (DO) catalanes,

https://territori.gencat.cat/ca/06_territori_i_urbanisme/planejament_urbanistic/pla_director_urbanistic_pdu/en_curs/

Hi ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Un del darrers, el Comunicat el de la Comissió Europea, del 25/5/2020: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN

Com ja vaig he exposat en altres mitjans, i ara reitero, mentre tant, els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i també del Baix Llobregat, com s’està posant en evidència en el curs de la discussió del PDUAECO.

Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda (recordem que a Igualada se l’hi va denominar la “Detroit Catalana”), que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

D

David L.P.

9 d'octubre 2020.12:06h

Respondre

Castells tu vols que tot això sigui una gran Martorell. Una gran indústria buida mentre tots els comerços petits tanquen.

josep-ortinez-vives

josep ortinez vives

igualada

9 d'octubre 2020.11:44h

Respondre

Salvem-nos de la demagogia.
Una frase que potser vaig errat pero a mi em sona molt i molt demagogica.

Em sembla demagogic reclamar urgencia per aprovar un pla director per part de qui no ha... Llegir més aprovat el pla d’ordenacio urbanistica d’Igualada amb tot el temps que ha tingut

Bon dia.

E

Eduard Ruiz

Igualada

10 d'octubre 2020.13:37h

Estic d’acord, Josep, no vas gaire errat, al meu entendre.

Si no vaig errat el POU és del 1984, del segle passat: 36 anys !!! encara que sembli increible.

De... Llegir més totes passades, El POUAECO en debat no serà urgent, però crec que sí oportú i conveniente.

Pel que sembla, però, no interessa gaire. Avui dia de 10 no s’ha tornat a publicar l’article (vaig enviar un comentari ahir dia , i no l’han publicat; ho torno a enviar )

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.