TORNAR
PUBLICITAT

Marc Castells: “El PDUAECO serà una de les actuacions més importants que haurà fet aquest territori en la seva història “

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena ha presentat el Pla director urbanístic de l’activitat econòmica de la Conca d’Òdena als agents socioeconòmics de l’Anoia

politica
Dimarts, 12 abril 2022. 18:58. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena ha presentat als agents socioeconòmics de la comarca el Pla director urbanístic de l'activitat econòmica (PDUAE) de la Conca d’Òdena, que va ser aprovat inicialment el passat divendres 8 d’abril. El pla delimita i ordena 205 hectàrees, de les quals prop de 100 es destinaran a activitat industrial i logística en quatre nous sectors d'activitat econòmica: el Parc Tecnològic i Empresarial de Jorba-Igualada, l'entorn de l'aeròdrom d'Igualada-Òdena, l'Hostal del Porc, a Vilanova del Camí i el Raval i Can Marquès, a Òdena, combinant algunes parcel·les de gran format (fins a 44 ha) amb altres de grandària mitjana.

Amb el lema “Quin nou sòl industrial tindrà la Conca d’Òdena”, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) ha presentat a una trentena de representants d’institucions, del teixit empresarial i socioeconòmic de l’Anoia, el Pla director urbanístic de l'activitat econòmica (PDUAE) de la Conca d’Òdena, aprovat inicialment divendres passat per la Comissió territorial d'urbanisme del Penedès.

La presentació ha comptat amb les intervencions del batlle d’Igualada i president de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, Marc Castells; la batllessa d’Òdena, Maria Sayavera; el batlle de Jorba, David Sánchez; i Josep Armengol, subdirector general d’Actuacions Urbanístiques de la Generalitat de Catalunya. També hi han intervingut el president de la Unió Empresarial de l’Anoia, Joan Domènech; el secretari general d’UGT Anoia, Penedès, Garraf, Francesc Rica; i el coordinador de CCOO a l’Anoia, Alfred Simó. L’acte ha comptat amb la presència David Alquézar, delegat del Govern de la Generalitat al Penedès, i els alcaldes de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miguel Juárez, i de Castellolí, Joan Serra, entre altres autoritats i representants d’entitats i institucions.

Marc Castells: "Serà una de les actuacions més importants que haurà fet aquest territori en la seva història

Marc Castells ha assenyalat que "aconseguir el consens i la unanimitat de set alcaldes de cinc forces polítiques diferents té molt mèrit, i més si ho hem de fer acompanyats pel territori" i ha manifestat el compromís que "el projecte que s'ha aprovat ara inicialment es faci com més ràpidament millor". Castells ha reconegut que "alguns hem hagut de renunciar a coses, alguns volíem que el pla fos més ambiciós", afegint que "així i tot, un pic està aprovat, el defensaré perquè sigui aprovat abans que s'acabi l'estiu. Podem haver discutit, podem haver discrepat, sempre amb la voluntat de servir els nostres ciutadans, som municipis ben diferents, amb problemàtiques ben diferents. Però un pic obtingut el consens, l'acord, anirem a totes".

Marc Castells ha posat els exemples de Montbui, Vilanova del Camí i Castellolí, "Que estan omplint els seus sectors industrials", assenyalant que "ara només falta, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, que el projecte s'aprovi".

El batlle d'Igualada i president de la mancomunitat, ha explicat que "això ha costat molts anys. No hem estat quiets", apuntant altres projectes, com l'ampliació de l'A2, "a partir d'una demanda dels alcaldes i alcaldesses de la Conca"; l'enllaç de la Ronda Sud, "que també serà un revulsiu per a la ciutat"; l'ampliació de la B224, l'ampliació de la depuradora, l'ampliació del Campus Universitari, i dels estudis de F.P. "necessària per a les empreses que vulguin venir."

Finalment, Marc Castells ha remarcat que "això només ha fet que començar. Hem fet el primer pas. Vist en perspectiva, si traiem el soroll que hi pugui haver, serà una de les actuacions més importants que haurà fet aquest territori en la seva història."

Maria Sayavera: "Hem donat molta importància a les empreses que han de venir, però també a la gent que viu i que gaudeix del territori"

La batllessa d'Òdena, Maria Sayavera, ha mostrat la seva satisfacció "perquè ens permet oferir sòl a les empreses que ja són al territori i que volen créixer i per atraure a les empreses que vulguin venir i formar part del nostre dia a dia."

Sayavera ha destacat que el Pla Director permet "endreçar una peça de sol, entorn de l'aeròdrom, que ja compta avui amb empreses, i que és una peça que no tenim urbanísticament endreçada, així com podem endreçar també una zona residencial propera a aquest sòl industrial."

La batllessa d'Òdena ha explicat que "hem donat molta importància a les empreses que han de venir, hem intentat que el pla sigui el màxim d'adaptat a les empreses, però també hem donat importància a la gent que viu al territori, que gaudeix del territori. La sostenibilitat, el medi ambient, crear una gran frontera verda entre els habitatges i la nova zona industrial, han sigut claus en el desenvolupament del pla director."

Finalment, Sayavera, "fent autocrítica", ha assenyalat que "ha sigut una qüestió molt discutida, però aquesta discussió ens ha portat a perfeccionar, a treballar fins al màxim detall, fer una feina de bisturí, per intentar cobrir tots els espectres de la societat, des d'empreses, sindicats, treballadors fins a la gent que viu al territori i que el gaudeix."

David Sánchez: "Som aquí per alegrar-nos, però també per conjurar-nos, tots, perquè sorgeixin noves oportunitats, nous llocs de treball i prosperitat per a la Conca d'Òdena. Està a les nostres mans"

Per la seva banda, el batlle de Jorba, David Sánchez, ha recordat que "han passat gairebé cinc anys des que els batlles i batllesses de la Conca d'Òdena, el juliol del 2017, vam fer la petició al llavors conseller Rull perquè el Govern classifiqués nou sòl industrial a la Conca d'Òdena". Sánchez ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació inicial del Pla Director, que ha tingut "moltes anades i vingudes, molt debat i qüestions importants com la participació que ha tingut la població de la Conca".

David Sánchez, malgrat la satisfacció, ha avisat que "no ens podem quedar aquí", afegint que "necessitàvem aquest sòl industrial perquè hi ha empreses que volen i necessiten créixer per poder quedar-se al territori; i, d'altra banda, hi ha milers de treballadors que han de desplaçar-se diàriament fora de la Conca. S'ha de revertir aquesta situació. També hi ha milers de persones en situació d'atur. Necessitem empreses perquè els nostres estudiants de F.P. puguin quedar-se aquí i es puguin inserir. És una fita important però no suficient. Hem de continuar endavant. La realitat física i social que conforma la Conca també ho ha de continuar sent a partir d'ara, amb una governança conjunta d'aquest sòl. Ha de ser el polígon de set municipis diferents. Amb la captació d'inversions, independentment del municipi on vinguin. El que és important és que a la Conca es creïn noves oportunitats."

Sánchez ha destacat que "aquest mandat ha estat, possiblement, més conquenc políticament que mai. En són un exemple les vies verdes, les vies blaves, que recuperen un espai; o la gestió conjunta de la crisi sanitària. Aquest és el camí que ens hem de marcar."

Finalment, el batlle de Jorba ha remarcat que "som aquí per alegrar-nos, però també per conjurar-nos, tots, perquè sorgeixin noves oportunitats, nous llocs de treball i prosperitat per a la Conca d'Òdena. Està a les nostres mans."

Josep Armengol: "És una "oportunitat per a la Conca d'Òdena, però també és una oportunitat per al país. Ens fa tots més competitius."

El subdirector general d'Actuacions Urbanístiques de la Generalitat de Catalunya, Josep Armengol, ha agraït als ajuntaments de la Conca d'Òdena "la capacitat de consens i la voluntat d'arribar a acords, l'amplitud de mires, per la seva visió de territori, més enllà de l'acabament dels seus límits municipals."

Armengol ha assenyalat que el Pla director "és la base per tenir una Conca competitiva, a escala de país. El pla, a part dels beneficis intrínsecs per la Conca, ens permetrà tenir un país més competitiu." El PDUAECO s'emmarca, segons Josep Armengol "dins una estratègia de sòls que ens ha de permetre que aterrin a Catalunya activitats que ara per ara no som capaços de fer-les aterrar, tot i que ens ho demanen, perquè no tenim el sòl qualificat i classificat amb les condicions que es demanen. I la Conca d'Òdena reuneix aquestes condicions, i el pla dota el territori amb aquestes condicions urbanístiques que hauran de permetre aterrar aquestes empreses que ara veiem passar i van a altres territoris". Sobre aquestes empreses, Armengol ha apuntat que "estem parlant de grans empreses internacionals que busquen instal·lar la seva empresa al sud d'Europa."

Armegol ha explicat els tràmits i el procediment que ha de seguir el pla fins a la seva aprovació definitiva. Després de la seva aprovació inicial i publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, s'obrirà un període d'exposició pública, de quaranta-cinc dies hàbils-, perquè tothom pugui presentar esmenes. En paral·lel, rebran informes sectorials d'organismes competents. "La idea és que l'aprovació definitiva arribi abans de les vacances d'estiu", ha afegit Armengol.

El subdirector general d'Actuacions Urbanístiques de la Generalitat de Catalunya ha remarcat que el PDUAECO és una "oportunitat per a la Conca d'Òdena, però també és una oportunitat per al país. Ens fa tots més competitius."

Joan Domènech: "Si tenim indústria voldrà dir que tindrem riquesa i tindrem futur."

El president de la Unió Empresarial de l'Anoia, Joan Domènech, també ha mostrat la seva satisfacció per l'aprovació inicial del PDUAECO, "tot i que ens hagués agradat que fos una mica més ampli". Tanmateix, "el defensarem a capa i a espasa, perquè hi ha una urgència molt gran", ha reblat el president de l'entitat empresarial.

Domènech ha remarcat que "amb aquest nou terreny industrial, conjuntament amb el que hi ha, tenim una comarca potent per defensar qualsevol projecte que pugui venir" i que serà "una solució directa i ràpida per a les empreses de casa, que volen créixer, que es volen quedar".

Domènech ha manifestat que "el nou terreny vol dir riquesa pel territori, vol dir dinamisme, millorar els aspectes socials i econòmics i els serveis a la gent. Si tenim indústria voldrà dir que tindrem riquesa i tindrem futur."

En nom dels sindicats, Francesc Rica d'UGT ha agraït la "generositat" dels alcaldes que han estat capaços "de fugir de la política de campanar i heu sigut alcaldes de la comunitat" i trobar un punt entremig dels plantejaments inicials. Vertebrar territori vol dir tenir indústria, tenir ocupació. Sempre hem estat per sobre de la mitjana del país en mà d'obra industrial. Això ho podem recuperar. Hem de tenir llocs de feina de quilòmetre zero. També hi ha una Catalunya buida.

Alfred Simó de CCOO ha recordat el caràcter industrial de l'Anoia, ha assegurat que aquest PDUAECO és una "fita molt important, comparable a la creació del polígon de les Comes" i ha assegurat que "hi ha una gran majoria del territori a favor d'un desenvolupament com aquest".

Quatre nou sectors d'activitat econòmica

El Pla director urbanístic de l'activitat econòmica (PDUAE) de la Conca d’Òdena, aprovat inicialment, ordena quatre sectors d'activitat econòmica, que sumen una superfície total de 205 hectàrees. D'aquesta superfície, prop de 100 hectàrees, el 49%, serà per a usos industrials i logístics, seguida de la superfície per a zones verdes (66 ha, un 32% del total del PDUAE), equipaments (14 ha, el 7% del total) i sistema viari (13 ha, el 7%).

Concretament, els quatre sectors, i la superfície concretament industrial de cadascun, són:  Parc Tecnològic i Empresarial de Jorba-Igualada (16,41 ha industrials); l’entorn de l'aeròdrom d'Igualada-Òdena (56 ha industrials); l'Hostal del Porc (8,10 ha industrials) i el Raval i Can Marquès (19,28 ha industrials).

 


5 Comentaris

A

Alonso

21 d'abril 2022.11:46h

Respondre

Eduard Ruiz, pot ser que siguis el Singla? Pot ser?

E

Eduard Ruiz

Igualada

24 d'abril 2022.09:05h

Alonso (què més ??), NO, no soc cap Singla, ni tinc cap relació (en què et bases per plantejar aquesta pregunta, amb quin propòsit ??)

La única relació amb un ... Llegir més Singla va ser a finals dels anys 50, del segle passat, quan el llavors Alcalde d’Igualada (i també farmacèutic en la Rambla) em va concedir una beca de 5.000 pessetes, a petició del Director del Colegio Público “Castells Comes” , Sr, Bria, i del meu mestre Sr. Teixidó, perquè pogués iniciar els estudis de batxillerat en la Academia Igualada del Sr.Jorba (ja tenia 13 anys, a punt de deixar l’escola per començar a treballar als 14, quan l’hi van proposar als meus pares, immigrants de Castella, per la meva aplicació) em sembla que vaig ser l’únic alumne de aquell Colegio Público (ubicat a on estava abans, i està ara, l’Escola de l’Ateneu), que va poder seguir estudis universitaris per la qual cosa estic molt agraït a tots ells,

Després, a finals del 60, vaig aconseguir acabar la carrera d’Enginyer Industrials (llavors eren 8 anys, sense perdre curs) i començar a treballar en Escorpión (posteriorment en altres) i poder contribuir, i gaudir, de l’empenta industrial d’Igualada dels anys 70 i posteriors, quan el carrer de la Caritat, Aurora del Sol i molts altres eren “una festa”: quan, al toc de la sirena de cal Font, sortien esperitats els homes i les dones a la 1 (algunes passant a proveir-se llegums cuites a cal Llorac) per tornar a les 3 a la fàbrica

I em fa molta pena el declivi industrial en que hem caigut (només cal voltar pel Rec carrer industrials)), i com no hi ha u i altres na consciència general pel seu retorn, cada ú posant de la seva part, per atreure, i no espantar noves inversions (naturalment amb el respecte de les condicions laborals, mediambientals, etc. actuals).

El que trobo a faltar és el lideratge de unes persones de prestigi acadèmic i professional (independentment de la seva militància o simpatia política), una mena de ENRIQUE FUENTES QUINTANA, que en temps de profunda crisi (i l’Anoia fa dècades que ho està i no es veu sortida) capaços de consensuar una mena de PACTES DE LA CONCA (o de l’ANOIA) i crear sinergies entre tots els agents implicats (integrant les aspiracions – industrials, agrícoles /ramaderes, comercials; econòmiques, socials, mediambientals; educació, formació, cultura; etc. etc. ) de institucions, col.lectius i plataformes ciutadanes de tota mena), en favor de la gran majoria.

Amb informació contrastada, propostes raonades, objectius i compromisos compartits, treball responsable i lleial. UNA QUIMERA ??

Alonso, comprens ara perquè persegueixo, m’implico em, aquesta quimera ?

Quan vulguis, podem quedar i comentar.

P

Pep Solé Vilanova

Igualada

19 d'abril 2022.12:32h

Respondre

Benvolgut Eduard, seguim fen les coses malament. No hem après res dels anys anteriors. No hem après res de com fer les coses (bé) ni de com buscar consensos amplis, no només entre polítics i els... Llegir més agents socials de sempre (UEA, CCOO i UGT). Es planifica al marge de la societat.

Ara no m’esplaiaré, però seguidament et deixo la relació dels plans directors i urbanístics que afecten o han afectat la Conca d’Òdena i que tenen relació, d’una manera o altra, amb l’activitat econòmica de l’Anoia. Potser ens ho hauríem de fer mirar tots plegats ja que han constat milions d’euros i el resultat és el que és.

Et convido a parlar-ne en la matinal que es farà el proper 7 de maig a les 11,00h a l’Auditori del Museu. Parlarem de polígons i d’activitat econòmica.

Des de 2006.....

1. PDAIO
2. PDUCO
3. PTPCC
4. PDUcderseETF
5. PDU ARE’s
6. POUM
7. PDUA
8. PDUAECM
9. PDUAECO
10. PTPP

E

Eduard Ruiz

Igualada

20 d'abril 2022.20:12h

Gràcies, Pep, per manifestar-te activament sobre “la causa” i la invitació a la matinal del proper dia 7 de maig, que espero assistir (ens pots avançar el programa de la sessió... Llegir més ??)

E

Eduard Ruiz

Igualada

16 d'abril 2022.10:02h

Respondre

Avui, Divendres Sant, dia tradicionalment de recolliment i tristor, vull manifestar la meva profunda decepció, i desacord, amb la noticia del resultat de del PDUAECO, Pla Director... Llegir més Urbanístic Activitat Econòmica de la Conca d’Òdena, aprovat inicialment divendres día 8 d’abril passat per la Comissió territorial d’urbanisme del Penedès (sí, ara som de la Vegueria del Penedès, pel que diuen algun polítics, per un clam popular; vegeu: https://anoiadiari.cat/-28/millors-politiques-publiques-penedes-del-penedes/).

Amb el (ja poc ambiciós i conformat) lema “QUIN NOU SÒL INDUSTRIAL TINDRÀ LA CONCA D’ÒDENA”, la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena (MICOD) el va presentat a una trentena de representants d’institucions, del teixit empresarial i socioeconòmic de l’Anoia,

Si com, diuen les cròniques va, afirmar Marc Castells, President de la Mancomunitat i Alcalde d’Igualada: ”Serà una de les actuacions més importants que haurà fet aquest territori en la seva historia” i que ”aconseguir el consens i la unanimitat de set alcaldes de cinc forces polítiques diferents té molt mèrit, i més si ho hem de fer acompanyats pel territori”, es allò de “apaga i anem-nos”

Només cal comparar les propostes inicials del Pla Director i el que finalment quedarà, si no es dona un cop de timó de darrera hora. amb les al·legacions i la reconsideració dels polítics implicats. Només cal dir que, pel que sembla, hi hagut una reducció del 65 % !! de les superfícies contemplades en l’anterior Pla Director del 2009, i que de les 205 hectàrees que han quedat només 100 hectàrees, el 49%, serà per a usos industrials i logístics El que s’hagi salvat l’Hostal de Porc (8, 10 ha industrials), per a mi no és cap consol.

Durant el procés participatiu del PDUAECO, i quan he tingut ocasió, he defensat, i defensaré, la necessitat de revertir el “declivi industrial” de Igualada (la denominada “Detroit catalana”), en particular, i l’Anoia, en general, de les darreres dècades.


Val la pena tornar a recordar que l’impuls a la redacció d’aquests plans directors urbanístics (PDU) s’emmarca en la voluntat del DEPARTAMENT DE TERRITORI I SOSTENIBILITAT d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per ESTIMULAR POLS ESTRATÈGICS, SECTORS D’ACTIVITAT LOCAL I POTENCIAR RECURSOS NATURALS PEL DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC I SOCIAL. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que PERMETEN UNA VISIÓ SUPRAMUNICIPAL I UNA RÀPIDA TRAMITACIÓ.

Cal dotar al territori de les condicions que permetin el desenvolupament d’actuacions que es puguin considerar estratègiques ateses les seves potencialitats de dinamització econòmica i la capacitat de projecció internacional del país.

“TREBALLAR-HI DES DEL CONSENS”. Sembla que i ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Precisament en un Comunicat de la Comissió Europea, del 25/5/2020, ja alertava: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN, i que després dels estralls de la COVID i la invasió d’Ucrania capa cop es fan més urgents-

I mentre tant els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord , de CONSENSUAR, per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures, formatives i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, pensant també per la propera generació, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i treballar amb la promoció de uns usos industrials, que respectin la seguretat i salut de les persones i el medi ambient. compatibles també amb un “desenvolupament econòmic basat en usos agrícoles, d’oci i lleure” que alguns col.lectius proposen i defensen legítimament,


Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda, que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

O en l’aprovació definitiva del PDUAECO, amb un gir substancial, podrem gaudir de una “dissabte de glòria” i finalment un “diumenge de resurrecció” industrial.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.