TORNAR

Maria AntòniaTrullàs (CiU): 'El nord de la comarca també existim'

El municip de l'Alta Anoia té reptes de futur com la llei de barris i una situació particular dins del consistori amb PXC com a segona força política

politica
Dilluns, 4 juliol 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les urnes van revalidar Maria Antònia Trullàs (CiU) com a Alcaldessa de Calaf. El municipi té reptes de futur importants com la llei de barris, ha de gestionar el fet que Plataforma per Catalunya no només hagi entrat en el consistori sinó que ho hagi fet com a segona força més votada i trobar l'encaix en una comarca, l'Anoia, que sovint no sent com a territori de referència. Trullàs respon al qüestionari d'anoiadiari·cat i explica com veu les claus de futur del municipi i les mesures que té a l'abast per actuar contra la crisi.

Quines seran les principals línies d’actuació del seu govern?

Un dels projectes més importants que abordem en aquesta legislatura que acabem d’encetar és la Llei de Barris, que ha de permetre donar un impuls vital al nostre nucli antic. De fet, ja s’han portat a terme diversos tallers participatius perquè els veïns i veïnes puguin opinar i fer propostes sobre com volen els seus carrers i places, i també s’estan recollint sol•licituds per a les subvencions destinades a la rehabilitació d’edificis. Malgrat tot, és entre el 2012 i el 2013 quan es concentren la majoria d’inversions d’aquest programa; per tant, en aquests propers anys veurem grans transformacions al nucli antic de Calaf. I evidentment, tot això suposa molts d’esforços per part de l’Ajuntament.

Els altres dos grans objectius vénen relacionats amb la situació econòmica actual: l’equip de govern haurem de vetllar i treballar fort per aconseguir mantenir els serveis de què disposem actualment, intentar que puguin continuar en la mesura del possible. No defallirem. I tampoc no defallirem en la recerca activa de la creació de llocs de treball al municipi, ja sigui per part d’empreses o emprenedors locals, com de les que es puguin sentir atretes pel nostre territori. Aquesta serà una tasca molt important i prioritària per part nostra.

Quines diferències hi haurà respecte l’anterior mandat?

Per la situació que comentàvem, el pressupost haurà de ser més restrictiu i s’haurà de fer un exercici important de contenció de la despesa. Això comportarà més esforços per part de l’Ajuntament a l’hora de buscar recursos, ajudes, noves idees... que ens permetin mantenir els serveis i la qualitat de vida actuals.

Com pensa dinamitzar l’economia del seu municipi?

Sobretot, com ja ha hem dit, treballant per a la creació de llocs de treball al nostre municipi. En aquest sentit, cal destacar la feina que fa el Centre de Recursos per a l’Ocupació, posat en marxa el passat mes de març, que ofereix assessorament a aturats, a treballadors i a empreses, i que a la vegada dóna formació en diversos àmbits.

Finalment, també ens focalitzarem en l’àmbit de la promoció turística: ja tenim un Punt d’Informació que funciona molt bé, i disposem de diversos atractius que poden portar visitants al nostre municipi, com per exemple el castell recentment restaurat, o el tradicional mercat, els productes de qualitat...

En temps de crisi com l’actual, cal que el seu municipi estableixi vincles (administratius, de gestió, de serveis...) amb els del seu entorn per mirar d’estalviar costos?

Sí, evidentment. Nosaltres ja fa anys que ho portem a la pràctica amb la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca, formada per 7 municipis de la zona de l’Alta Segarra. Després d’uns anys més inactiva, la MIVS va recuperar-se l’any 2003 i des de llavors ha anat assumint més tasques i responsabilitats. Fem una bona feina a l’hora de buscar recursos per al conjunt de municipis, que es destinen a la millora d’elements comuns com per exemple l’arranjament de camins, o també a poder oferir serveis (com Internet a través de la nostra pròpia xarxa wifi) que d’una altra manera diversos pobles rurals com els de la MIVS no tindrien.

Demani 3 coses a l’alcalde d’Igualada i/o al president del Consell Comarcal.

A tots dos, els demanaria que recordin que el nord de la comarca de l’Anoia també existim! Al president del Consell, per tant, que tingui en compte les nostres necessitats de recursos i inversions. I a l’alcalde d’Igualada, doncs que la ciutat exerceixi com a capital de comarca per a tots els pobles.


7 Comentaris

U

Un segarrenc

4 de juliol 2011.14:18h

Respondre

Joana, Berta, Albert, permeteu-me una pregunta:
Com que els veïns del nord, digueu-me Alta Anoia o Alta Segarra, sempre hem reivindicat la nostra identitat, no tenim dret a reclamar recursos al... Llegir més Consell Comarcal? Ens agradi o no, i agradi a la resta de la comarca o no, de moment formem part de l’Anoia.
O és que Catalunya no té dret a reclamar recursos de l’Estat espanyol? Clar, com que volem ser independents... Va home va, una mica més de tolerància!

G

Gerard

Igualada

4 de juliol 2011.13:27h

Respondre

Estic fart d’anar a Calaf i mai he vist sentiment de pertinença a l’Anoia de cap calafí/calafina. És més, em sembla que no per vincles econòmics estan més aprop del Bages que no pas de... Llegir més l’Anoia. De totes maneres parlar de l’Alta Segarra com a possible comarca em sembla una barbaritat enorme. És un territori amb poquíssima població i el que cal és unificar territori, mancomunar serveis i no crear més administració. Senyora Trullàs, amb tots els respectes, si no vol estar a l’Anoia vagi-se’n al Bages, però no maregeu la perdiu amb la barrabassada de l’Alta Segarra.

A

Albert

4 de juliol 2011.13:17h

Respondre

Deixeu de dir tonteries com a comentaris.El fet que l’Anoia és una comarca ’naturalment inexistent’ ho prova la manca de vincles entre les diferents zones: l’altiplà, la conca i la zona... Llegir més sud-est (per no mencionar-ne altres). Això és una realitat, i si no, igualadins, pregunteu-vos quantes vegades heu anat a Calaf, Piera o Bellprat, o quanta gent coneixeu que sigui d’allà. Obriu la Veu de l’Anoia o aquest mateix mitjà (ara que ja no hi és la Laia Segura), i busqueu a veure quantes notícies que no siguin de la Conca hi trobeu.Això és una evidència i, a més, és una situació que fa dècades que dura, comportant l’existència de sentiments de pertinença diversos.
A banda d’això, de la vessant ’natural’, hi ha la vessant administrativa: el què no pot ser és que una comarca de 33 municipis sembli que només en representa a 7 o 10 del centre. I mentre aquest ens segueixi aglutinant aquests 33 municipis, doncs és lògic i legítim que els ajuntaments li demanin que assumeixi el paper que ha d’assumir. Ah, i deixeu de fer el paperina criticant la creació de la MIVS perquè, pobrets ignorants, no sé si és que potser desconeixeu l’existència de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena. Au, salut i rigor.

j

joana

odena

4 de juliol 2011.12:50h

Respondre

Aquesta senyora es una fan de Manresa i ha volgut sempre se la ”pal de paller” d´aquest invent de la MANCUMUNITAT INTERMUNICIPAL VOLUNTARIA SEGARRENCA DE L´ALTA SEGARRA. Renoi quin titul!I... Llegir més ara ens surt amb que fam molt bona feina. Quina feina? fer reunions de autobombo? Proclamar que no volen pertanyer a l´Anoia? Reiterar, com la Judit, que no volen saber res de nosaltres? i ara reclama que Igualada els te oblidats...

B

Berta

4 de juliol 2011.10:53h

Respondre

Totalment d’acord amb l’Albert. Si fins ara només es pensava amb Alta Segarra perquè demanen ara ser de l’Anoia?
El què hauria de començar a fer l’Ajuntament, és reduir els sous dels... Llegir més regidors i de l’alcaldessa que no cobren poc. A veure si els esforços que diu que s’han de fer comencen per aquí...

J

Judit

Calaf

4 de juliol 2011.08:50h

Respondre

Mireu si ens teniu per no res al nord de la comarca, que no poseu bé ni el nom de l’alcaldessa de Calaf! En l’email que envia aquest diari amb els titulars del dia s’ha batejat M. Antònia... Llegir més Trullàs com a: Rosa Maria Trullàs (CiU).
I sí! som Alta Segarra, i amb molt orgull. Personalment, no vull ni necessito res d’Igualada, gràcies.
El Consell Comarcal, mentre no siguem una comarca independent també ens ha de donar serveis, com a la resta de pobles.

A

Albert

4 de juliol 2011.08:21h

Respondre

Sra. Alcaldessa, aquest comentari on diu ”el nord de la comarca també existim”, a qui va dirigit? a Igualada? a l’Anoia? o a la Segarra? Fa riure que, després d’anys tivant en direcció... Llegir més contrària a la capital de l’Anoia, ara digui que aquesta els té oblidats. Perquè es mancomuna amb els municipis de la Segarra? Perquè Alta Segarra? Perquè Alta Anoia? si vol pertànyer a l’Anoia i que la seva capital sigui Igualada, nedi en aquesta direcció, i no en direcció contrària. Ara que les coses van maldades i que el seu municipi necessita ajuda (com tots) ara sí que reclama que se la tingui en compte? lleig... molt lleig.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.