TORNAR

Masquefa lidera un projecte per protegir la població de les males olors provocades per la gestió de residus

Han iniciat les sessions de treball per redactar una normativa de referència en matèria d’olors amb l’objectiu de protegir els diferents municipis afectats per les instal·lacions de gestió de residus ubicades als Hostalets de Pierola, l’Ecoparc4 i el dipò

politica
Dimarts, 1 febrer 2022. 17:41. Toni Cortès Minguet.
D'un cop d'ull

El passat divendres 28 de gener es va dur a terme, a l'Ajuntament de Masquefa, la primera sessió de treball per impulsar la redacció d'una normativa de referència en matèria d'olors que protegeixi els diferents municipis del territori afectats per les instal·lacions de gestió de residus ubicades als Hostalets de Pierola, l'Ecoparc4 i el dipòsit controlat de Can Mata; entre ells, Masquefa, qui lidera l'impuls d'aquesta iniciativa. En aquesta primera reunió, de caràcter polític i tècnic, hi participaren representants dels ajuntaments de Masquefa, Esparreguera, Hostalets de Pierola i Piera, així com de la plataforma Tanquem Can Mata.

En aquesta primera trobada es van apuntar les diverses problemàtiques de les males olors que pateixen els municipis. Des de l'Ajuntament de Masquefa exposen que "les males olors poden provocar un tipus de contaminació atmosfèrica que s'immisceix en espais aliens a l'emissor i que tenen efectes directes sobre la qualitat de vida i sobre la salut de les persones. S'ha constatat que les instal·lacions de gestió de residus ubicades al terme municipal dels Hostalets de Pierola generen episodis de males olors freqüents, intensos i de mitja-curta durada. No existeix una normativa que reguli la contaminació atmosfèrica per males olors. L'impacte odorífer sobrepassa el terme municipal en què se situen les instal·lacions font de les males olors."

Primera sessió de treball, celebrada a MasquefaDavant això, el grup de treball va plantejar una proposta tècnica per a la redacció d'una normativa de referència en matèria d'olors que tindrà els següents objectius: protegir la població de les olors molestes causades per les activitats, infraestructures i/o el veïnatge; evitar la intrusió de les olors en l'àmbit domiciliari i, en qualsevol cas, minimitzar-ne les molèsties, per garantir la protecció del dret a la intimitat; regular les mesures necessàries per prevenir i corregir la contaminació odorífera; establir els instruments de control de les activitats i/o focus emissors; establir valors límit d'immissió i definir la tècnica i/o tècniques d'avaluació de les molèsties i episodis de males olors.

També es va prendre l'acord de formular davant la Generalitat de Catalunya una petició unànime per a sol·licitar una reunió amb la Direcció General de Qualitat Ambiental; i que es reconegui i declari els municipis de Masquefa, Collbató, Esparreguera, els Hostalets de Pierola i Piera com a Zona d'Olor de Règim Especial (ZORE). Finalment, també es va acordar mantenir aquesta línia de treball en posteriors sessions conjuntes.

El batlle de Masquefa, Xavier Boquete, ha manifestat que "cal continuar sumant esforços i recursos en aquest objectiu comú que és garantir el benestar i la imatge dels nostres veïns i del nostre territori. Cal endegar de forma urgent mesures efectives que millorin de forma significativa la qualitat de l'aire dels municipis afectats".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.