TORNAR

Masquefa sancionarà els bancs i grans empreses que tinguin pisos buits permanentment

Masquefa és un dels primers municipis de l’Anoia que adopta aquest acord

politica
Dijous, 27 febrer 2014. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Ajuntament de Masquefa va aprovar, en el Ple ordinari celebrat el 13 de febrer, una moció que preveu “sancionar els immobles permanentment desocupats propietat d’entitats financeres i altres grans empreses”. Masquefa és un dels primers municipis de l’Anoia que adopta aquest acord.
PUBLICITAT

Promoguda conjuntament per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Assemblea Masquefa 15-M, la CUP, CiU, PSC, ERC i el regidor no adscrit David Minoves, la moció es va aprovar enmig dels aplaudiments dels representants de la PAH que van omplir la Sala de Plens. El text va prosperar amb 10 vots a favor: els 7 de Convergència i Unió –la regidora Laia Albiol va excusar l’absència al Ple per motius personals- i els de Progrés Municipal (PSC-APM), Esquerra i David Minoves. El representat del Partit Popular es va abstenir, i el de Força Masquefa va votar-hi en contra.

La moció mostra el compromís “d’endegar mesures municipals en base a la legalitat i competències existents, amb l’objectiu de garantir el dret a l’habitatge de la població i fer front a l’emergència ocupacional”. En aquest sentit, recorda que l’actual crisi ha portat milers de famílies a la impossibilitat de fer front a les quotes hipotecàries o del lloguer de la seva llar. I afegeix que entre els anys 2007 i 2013 s’ha arribat a 500.000 execucions hipotecàries a l’estat (96.927 de les quals a Catalunya), i que, només durant el 2012, la banca va quedar-se més de 30.034 primers habitatges per impagament de crèdits hipotecaris.

Davant d’aquesta situació, el text aprovat aposta per “elaborar i aprovar un Pla Municipal d’Habitatge que contempli i reguli degudament les mesures per a evitar la desocupació permanent i injustificada d’habitatges enumerades a l’article 42, de la llei 18/2007”.

Així mateix, acorda “elaborar i aprovar programes d’inspecció per detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació, començant pels que són propietat d’entitats financeres i altres grans empreses”, i també “instruir procediments administratius on es determinin, coneguin i comprovin els fets, un cop detectada la desocupació”.

Aquests procediments “hauran d’acabar amb una resolució que declari si s’està produint una situació de desocupació permanent constitutiva d’una utilització anòmala de l’habitatge”. La moció planteja la imposició, prèvia advertència, de “fins a 3 multes coercitives que poden arribar als 100.000 euros, si transcorregut el termini fixat en el Pla Municipal d’Habitatge no s’ha produït l’ocupació de l’immoble”.

També preveu “crear una plataforma municipal de lloguer social, on poder rebre dels propietaris, i oferir als ciutadans, tots els habitatges que no estan rebent l’ús adequat, per a donar-los una solució”, fent que tots aquells immobles als quals s’hagi obert expedient entrin com a primera mesura.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.