TORNAR

Els municipis es queixen de la manca de recursos per afrontar la gestió de la comptabilitat

Diversos pobles de la comarca no han presentat les dades del 2008 a la Sindicatura de Comptes

politica
Divendres, 22 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Sindicatura de Comptes ha fet públic que 69 municipis catalans, entre els quals alguns de l'Anoia, no han lliurat encara els comptes corresponents a l'exercici 2008, després d'un any que s'acabés el termini per fer-ho. Alguns dels pobles de la comarca, que figuren en aquesta llista, expliquen les dificultats que tenen els ajuntaments més petits per fer front a les gestions ordinàries.

Sant Martí Sesgueioles

Capellades, la Llacuna, Montmaneu, Rubió, Calaf, Sant Martí Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera són els municipis de l’Anoia que no han presentat, encara, els comptes del 2008. Des de l'Associació Catalana de Municipis s'atribueix el cas a la 'manca de recursos tècnics i humans' d'aquests ajuntaments, molts dels quals amb una estructura mínima donat el baix nombre d'habitants i, per tant, de recursos. El president de la Comissió d'Hisendes Locals de l'ACM, Ferran Bel, afirma que 'no és manca de voluntat política dels alcaldes, sinó una dificultat administrativa formal per tenir gent preparada per fer aquests comptes'.

Els ajuntaments de Calaf (3.630 habitants, el 2009), Sant Martí Sesgueioles (371 habitants) i Sant Pere Sallavinera (171 habitants) confirmen l’opinió de l’Associació Catalana de Municipis. L’Ajuntament de Sant Martí té tres treballadors: una persona per a la neteja, un algutzir i una tercera que realitza les tasques administratives i de secretari accidental. L'alcalde, Jesús Torrens, destaca el ‘gran esforç que s’ha fet per posar al dia la comptabilitat’, i ha explicat que la presentació dels comptes del 2008 és imminent.

Poc personal

També tenen els comptes a punt d’entregar a l’Ajuntament de Sant Pere Sallavinera. L’alcaldessa, Montserrat Noguera, explica que al consistori hi ha una administrativa i un secretari que hi va dos dies a la setmana —compartit amb un altre municipi. Noguera afirma que ‘la feina del dia a dia s’acumula, i que és molt complicat arribar a tot i complir tots els terminis’.

Per la seva banda, la regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Calaf, Judit Viladrich, ha afirmat que els comptes del 2008 s’han entregat recentment, i ha explicat les dificultats per cobrir la plaça de secretari-interventor al municipi. La regidora afirma que finalment, fa un mes, la plaça ha quedat coberta gràcies a unes oposicions que es van realitzar a nivell català.

D’altra banda, el 15 d’octubre s’acabava el termini per presentar els comptes del 2009 i, segons la nova llei de la Sindicatura, els municipis que no el compleixin poden perdre temporalment les subvencions de la Generalitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.