TORNAR

L'oposició acusa Castells de no complir amb l'austeritat promesa durant el Ple del cartipàs

L'augment de les comissions informatives, els càrrecs de confiança i les retribucions dels regidors van ser dels temes més polèmics

politica
Dimarts, 5 juliol 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Fins gairebé les 12 de la nit es va allargar el ple del Cartipàs aquest dilluns, un ple que es va caracteritzar per la insistència del conjunt de l'oposició a reclamar a Marc Castells i al conjunt del nou govern més diàleg i consens amb la resta de grups polítics i, sobretot, l'austeritat promesa. Per la seva banda, CiU va adoptar una postura poc bel·ligerant i en contades ocasions va entrar a debatre les rèpliques dels grups de l'oposició i ERC, el soci de govern de convergència, no es va manifestar en cap punt del ple.

Ple del cartipàs

La configuració de les comissions informatives, l'assignació dels càrrecs de confiança i la retribució dels nous regidors van ser els temes més polèmics del Ple del cartipàs. Els quatre grups de l'oposició van retreure a l'equip de govern el fet que des de la constitució de l'Ajuntament el passat dia 11 de juny fins ara, no hi hagi hagut voluntat de consens ni de diàleg i Jordi Riba també va posar sobre la taula el llarg període de temps que havia passat des d'un ple fins al següent.

Una comissió informativa més

En total seran cinc les comissions informatives del nou govern, una més de les que hi havia en l'anterior mandat. Aquesta correspon a la destinada a 'òrgans externs'. Segons Josep Miserachs, tinent d'Alcalde, la voluntat d'aquesta ampliació és garantir la transparència en la gestió de les empreses municipals però l'oposició va criticar durament aquest fet així com la designació d'un 'president de comissió' que encara no s'han designat però que se'ls preveu una retribució més elevada.

Els càrrecs de confiança

Tal com ja va anunciar Marc Castells, seran dos els càrrecs de confiança que mantindrà l'Ajuntament d'Igualada, un responsable de comunicació i l'altre de l'oficina d'atenció empresarial. Tot i l'eliminació dels càrrecs de confiança dels grups municipals, aquesta mesura no va satisfer als grups de l'oposició i van titllar el govern d'incomplir una de les seves promeses electorals. Jordi Riba va recordar que l'Entesa també comptava amb 2 càrrecs de confiança i que la suma de les dedicacions dels càrrecs de confiança dels grups municipals donava una jornada i tres quarts (½ del PP, ½ del PSC i ¾ d'ERC )

Marc Castells va reafirmar-se en el que ja havia dit en la compareixença del passat dimecres i va recordar que, amb les mesures preses, la factura es reduiria en 674.000 euros.

Per la seva banda, Pere Calbó, que va estar molt bel·ligerant durant tot el ple, va posar en dubte el fet que els càrrecs de confiança no s'augmentessin durant el mandat i va reclamar a Marc Castells que expliqués quina seria la funció del nou càrrec de confiança de Comunicació tot insinuant el temor a una possible retallada de llibertat d'expressió en el si de la ràdio i televisió municipals. De la mateixa manera, Calbó va dir que el responsable de l'oficina d'atenció empesarial podia acabar sent un 'Comissari polític'.

Retribucions

Una altra mesura prèviament anunciada i aprovada pel ple aquest dilluns van ser les retribucions dels regidors. En aquest nou mandat només hi haurà una jornada i mitja de dedicació. Àngels Chacón, tindrà una jornada sencera i cobrarà 50.000 euros mentre que Jordi Pont, regidor d'urbanisme tindrà mitja jornada i cobrarà 25.000 euros. Aquesta mesura tampoc va ser ben rebuda per l'oposició, Jordi Riba va afirmar que, el que cobrarien en dietes i indemnitzacions els nous regidors superaria el còmput de les retribucions en l'anterior govern: 'Substituïm dedicacions a l'ajuntament per dietes i indemnitzacions dels regidors'.

9 punts sobre la taula

Un total de nou punts del ple van quedar pendents d’aprovació. Tots ells tenen un denominador comú, es tracta de la representació de membres de l’oposició en diferents comissions. El govern de CiU va acceptar deixar sobre la taula aquells punts en què la representativitat dels grups de l’oposició era menor que en el mandat anterior. Mentre que el PSC, PP i ICV ho van veure com un símptoma d’improvisació, Marc Castells va voler mostrar la seva voluntat de diàleg acceptat les rèpliques dels grups de l’oposició.

Retallades a l'Hospital d'Igualada

El nomenament del Consell Rector del CSA va ser l'excusa perfecte perquè Jordi Riba i Montserrat Mateu mostressin la seva disconformitat amb les retallades que el nou govern havia pres en àmbits com la sanitat. Jordi Riba va demanar a l'alcalde que es manifestés i Marc Castells es va remetre a la necessitat de dur a terme mesures d'estalvi per part del govern de la Generalitat.


19 Comentaris

j

juan rodriguez

igualada

10 de juliol 2011.09:41h

Respondre

CESK : Perdona, però això de que PxC ” directament diu que TOTS els musulmans son delinqüents ” jo no ho he trobat enlloc. De fet la paraula ” delinqüent ” no crec que surti enlloc dels... Llegir més estatuts de PxC. Jo entenc que el que diu és que si podem triar una immigració, triem una que sigui més propera a nosaltres, com l’europea o la sud-americana i amb la que ens uneixen més vincles que amb la musulmana. No comentaré els problemes d’integració que tenen els musulmans a Catalunya, ni les barbaritats que es fan areu del món en nom de l’islam, ni que Catalunya és el lloc d’Europa on s’han detingut més islamistes d’Al-caeda ... ni res de tot això; perquè ja se la vostra resposta, que tot això és demagògia.

Per cert, que et sembla l’actuació de la Generalitat ? Es que acaben de modificar la llei de les ajudes per infant i es veu que has d’haber viscut a Espanya com a mínim 5 anys i a Catalunya 2 per beneficiar-te d’aquesta llei. Per tant, tots els immigrants que porten menys de 5 anys a Espanya no es podran beneficiar d’aquesta llei. Si us plau, sigues coherent i posa el crit al cel també per aquesta llei en contra dels immigrants, no ?? O és que només crideu quan és PxC qui demana mesures com aquesta ??

Ah !! I si vols, també pots fer-ho en contra de l’alcalde de Lleida ( que si no recordo malament és del PSC ), ja que el seu consistori acava d’aprobar una llei on es diu que has d’haber estat empadronat a la ciutat més de 2 anys per poder accedir a les ajudes pels menjadors escolars. Quina injustícia, oi ?? Doncs encara no he sentit ningú que es queixi per aquesta llei.

Perquè sembla que totes aquestes mesures, si les proposa PxC són racistes i xenòfogues, però si ho fan altres partits no passa res. Quina coherència !!

C

CesK

Igualada

8 de juliol 2011.11:57h

Respondre

5.2- PxC no s’oposa a la immigració, sinó a la instal•lació d’immigrants musulmans al nostre país, fenomen que pot suposar a llarg termini una clara amenaça per a la nostra cultura, ja que... Llegir més entenem que l’islam, i en concret la xara (llei islàmica), comporta elements ideològics de rebuig als Drets Humans i, per tant, no podem tolerar que aquesta forma reaccionària de religió adquireixi preponderància a casa nostra.


5.3- PxC proposa, en qualsevol cas, una alternativa a l’actual política d’immigració que fixi quotes de procedència i redueixi a zero el contingent islàmic. PxC no permetrà en cap cas una afluència incontrolada de forans mentre tinguem la possibilitat de cobrir les necessitats amb ciutadans autòctons, europeus comunitaris i dels països de l’est, o en qualsevol cas, d’aquells de l’Amèrica Llatina amb els quals hem tingut relacions històriques i als que hem aportat la nostra cultura, tradicions i principis morals cristians.

Juan, de debò vols mantenir que PxC no és xenòfob? directament diu que TOTS els musulmans son delinqüents i que no volen que s’instal·lin a Catalunya. Va en contra dels musulmans i qualsevol que practiqui la religió islàmica, i et faig esment que hi ha catalans que s’han convertit voluntàriament al islam, PxC els hi paga el bitllet cap al Marroc?

I podria seguir amb més perles del partit, però personalment no m’aporta res.

j

juan rodriguez

igualada

8 de juliol 2011.07:58h

Respondre

Ai, Pau ... Potser per a tu les idees de PxC no són vàlides, però per quasi 1000 igualadins i igualadines sí. I l’únic que demanem és el mateix respecte que hi ha vers els altres votants, ni... Llegir més més ni menys. Potser per a mi no són vàlides les teves idees , però les respecto. Pensava que això era la democràcia i no silenciar les persones amb idees diferents. Però es clar, deu ser difícil pair que hi ha persones amb altres idees que poden fer moure poltrones, oi ? Per cert, la demagògia dona els mateixos vots que l’etiquetar un partit com a racista, xenòfog, etc, etc ... que és el que s’està fent amb PxC.

P

Pau

7 de juliol 2011.21:20h

Respondre

Ai, juan; no totes les idees són vàlides, per molt que la demagògia arrosegui molts vots.

j

juan rodriguez

igualada

7 de juliol 2011.19:50h

Respondre

Perdoneu, però ... no us heu ” oblidat ” de posar alguna cosa sobre la intervenció del Sr. Hernando ( PxC ) ?? Per si no ho sabeu, també està a l’Ajuntament gràcies a quasi 1000 igualadins... Llegir més i igualadines. Però tranquils, que sempre us oblideu dels mateixos. Clar com que les gairebé 1000 persones que vam votar PxC no som de la ciutat, oi ?

T

Toni Cortès Minguet

Igualada

6 de juliol 2011.14:48h

Respondre

Ramon: tens raó, i desitjo que continuin els canvis, però és convenient saber l’opinió d’esquerra, encara que estigui al govern, ja que pot quedar diluïda per la del seu soci (més gran) de... Llegir més govern. Endavant!

R

Ramon F.

Igualada

6 de juliol 2011.09:49h

Respondre

Toni crec que vas equivocat, ara ERC esta al govern que es molt mes important, per tant mana i que voleu? que a meitat del Ple prengui la paraula per anar en contra o rectificar a la persona de... Llegir més l’equip de govern que porta el tema?.

Ara ERC governa la ciutat i la seva veu s’ha de sentir i ha de ser escoltada allà a on toca que es en el moment que es prenen les decisions en el sí del govern, no vulguem repetir la part mes negativa de l’antic govern tripartit de la Generalitat.

Ja tindran temps de parlar i fer les seves propostes en el Ple els regidors d’ERC quan es parli d’algun aspecte del seu departament i llavors tota la resta de l’equip de govern callarà i votarà a favor, potser que llavors surti també el Convergent de torn que digui que CiU no diu res, però governar en coalició es això

Quant si que ha de parlar ERC es quan es fixi una posició política, llavors si que o ha de fer encara que no coincideixi amb el seu soci de govern

De totes maneres penso que en el poc temps que es porta governant han canviat ja algunes coses, per exemple a l’arribada de la Flama del Canigó ni hi va haver cap xiulada ni cap motiu per fer-la. I es que a vegades mes val callar i fer les coses, sense soroll, per fer-les

T

Toni Cortès Minguet

Igualada

5 de juliol 2011.22:49h

Respondre

Coincideixo amb l’Ester Vich. Vaig assistir al ple (us recomano que hi aneu, especialment si heu d’opinar-ne) i vaig trobar a faltar la veu d’esquerra. Va ser l’únic grup que no va... Llegir més intervenir. Alguns haurien de fer memòria....

P

Pau

igualada

5 de juliol 2011.21:57h

Respondre

No totes les idees són vàlides, per molt que la demagògia arrosegui molts vots.

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

5 de juliol 2011.19:31h

Respondre

La meva ”opi”, pels que tinguin la paciència de llegir-me: ves.cat/aris

C

Cinta

Igualada

5 de juliol 2011.18:30h

Respondre

Vaig votar Plataforma i m’agradaria que la premsa local de la meva ciutat informes de les intervencions d’en Robert Hernando. Però sembla que, almenys aquest medi, s’ha decidit a vetar-lo amb... Llegir més ell i per tant als seus votants privar-nos de l’informació. Gràcies per la parts que els hi toca.

i

igualadi

Igualada

5 de juliol 2011.17:24h

Respondre

M’he deixat de dir una cosa en l’anterior comentari i es que ahir per curiositat (segurament mal sana) vaig escoltar el Ple per radio Igualada i he de deixar constància que la persona que vaig... Llegir més veure que millor s’avia quin era el seu nou paper i que es va comportar amb mes elegància, sense deixar de ser crítica, però alhora donant un marge de temps i confiança al nou govern va ser la Sra. Mateu. El que es, es, i per això crec que ho havia de dir

i

igualadi

Igualada

5 de juliol 2011.17:17h

Respondre

Si ERC no va dir res es perquè estava d’acord amb el que va proposar l’equip de govern i es que no podria ser d’altre manera ja que en forma part i per tant si ha de dir alguna cosa la diu... Llegir més quant es pren la decisió en el si del mateix.

Per altre banda, el Ple d’ahir era el Ple a on s’adjudiquen les responsabilitats i estar clar que CiU i ERC van presentar una proposta unitària, proposta que estava cantat que no agradaria a l’oposició i que aquesta protestaria. Lo que si que esta clar es que contat i debatut, el cost dels nostres polítics i càrrecs de confiança si comparem des de l’inicia de l’anterior legislatura (any 2007) amb l’inicia de l’actual (any 2011) representa un estalvi als ciutadans de 674.000 euros que no esta gens malament i això tan si li agrada a l’actual oposició com si no

J

Joan (2)

Igualada

5 de juliol 2011.17:13h

Respondre

Resposta al Joan 3: No ho sé si va dir alguna cosa interessant o no, potser no era interessant per a tu o per l’ anoiadiar però el que no pot ser és que ni se l’ anomeni, perquè és un... Llegir més representant del poble d’ Igualada igual que tots els que estàn al ple i aquí s’ està vetant tant a ell com al seu partit i gairebé els/les 1000 igualadins/es que l’ han votat.
Em sembla molt trist això, no m’ entra al cap enserio.

P

PAU

IGUALADA

5 de juliol 2011.16:38h

Respondre

ben vist, si no recordo malament el mateix que l’anterior legislatura entre el psc i iniciativa, aleshores ningú en feia referencia, ara si, ara esquerra te que explicar el perquè de les coses...... Llegir més sort que anoia diari es amic d’esquerra...

E

Ester Vich

Igualada

5 de juliol 2011.14:43h

Respondre

M’agradaria saber què pensa ERC de tot això perquè entrar a govern hauria de ser sinònim d’assumir (o no) aquestes decisions. Que callin no ho puc entendre i menys si cobren.

J

Joan

Igualada

5 de juliol 2011.13:44h

Respondre

Va dir alguna cosa especial aquest tal hernando? Doncs per això mateix que no en deuen parlar...

J

Joan

Igualada

5 de juliol 2011.10:00h

Respondre

Podrieu tenir la decència de dir alguna cosa de l’ Hernando en tota la noticia no? Mare meva... a vegades passen coses que no puc creure...

J

Joan

5 de juliol 2011.09:01h

Respondre

Que Calbó parli de retallada de la llibertat d’expressió tenint en compte la política del seu partit al País Valencià és com a mínim un atac a la intel·ligència.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.