TORNAR

Poble Actiu aposta per municipalitzar el servei de neteja d'equipaments públics d'Igualada

Amb la CGT, proposen unes clàusules per a la nova licitació del servei de neteja de les escoles bressol i primària públiques d’Igualada

politica
Dimarts, 25 febrer 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La formació considera que després del precedent de l'impagament per part de l'empresa Tempo a les treballadores de la neteja de centres de primària, hi ha raons per tornar "i recuperar la gestió directa". La regidora Eva Pedraza demanarà "un estudi de viabilitat de la gestió directa".

Poble Actiu vol que l'Ajuntament d'Igualada faci canvis en la gestió de la neteja dels equipaments públics. En una compareixença davant els mitjans aquest dilluns, la regidora Eva Pedraza, acompanyada de treballadores de la neteja dels centres de primària i representants de la CGT, feia la proposta "d'estudiar la municipalització dels diversos serveis de neteja d'equipaments municipals". L'esquerra independentista proposa un estudi de viabilitat, així com anunciaven que presentaran clàusules per introduir als plecs de la licitació que es farà aviat de la neteja dels centres escolars públics.

Entenen que "no és possible municipalitzar un servei com el de la neteja en tres mesos (el termini de la nova licitació, en la que Tempo ja està exclosa), però mentre dura la nova licitació s'ha de vetllar per assegurar la seva municipalització en finalitzar la nova licitació que creiem que ha de tenir la mateixa durada que el procés de municipalització". Segons Poble Actiu "ara per ara cal actuar de cara a la futura licitació per tal d'assegurar els drets laborals de les treballadores, per aquest motiu presentarem al govern de l'Ajuntament les clàusules que la CGT i les treballadores han redactat, ja que tenen per objectiu millorar les seves condicions laborals i evitar en el futur les males condicions laborals que aquest tipus de contractes pateix".

En total, "el volum de diners que es destina als diferents serveis de neteja d'equipaments municipals és d'1,5 milions d'euros. D'aquests, 473.000 es dediquen a la neteja de centres de primària i bressol", segons Poble Actiu. El desembre, les treballadores d'aquest darrer servei anunciaven que es plantejaven una vaga pels impagaments de l'empresa concessionària, Tempo. Finalment no es va produir la vaga, "ja que l'Ajuntament ha intercedit perquè cobressin".

Amb tot, Eva Pedraza veu aquestes situacions com una raó més per a la gestió directa i que l'Ajuntament "no es pugui espolsar responsabilitats amb l'externalització". La municipalització "evita la possibilitat que en casos com els de Tempo es pugui interrompre el servei; des precaritza el treball femení, el de la majoria de dones que treballen en aquest àmbit; i, també, permet més control sobre el servei i més adaptabilitat".

Segons Poble Actiu, "els criteris de concurs en els ajuntaments són molt sovint els de l'oferta més barata. Això acaba repercutint en la qualitat del servei, perquè les empreses que acudeixen a la licitació van al límit en la rebaixa econòmica i després, per treure beneficis, han de precaritzar el treball" i com a botó de mostra posen el cas de Tempo, que a més d'Igualada ja era notícia per impagaments a la zona del Camp de Tarragona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.