TORNAR

Poble Actiu proposa municipalitzar el servei de recollida de residus

També proposa implantar un model de recollida de residus de reciclatge obligatori i incentivar la reutilització

politica
Dimarts, 28 març 2023. 12:49. Redacció AnoiaDiari.

Poble Actiu ha presentat les seves propostes per millorar la gestió dels residus a Igualada. El partit ha manifestat que el model actual és obsolet i ineficient, cosa que es demostra amb les dades de recollida selectiva que no han millorat significativament en els últims anys. Pau Ortínez, portaveu del grup, ha declarat que "això és un fracàs, ja que es malbaraten recursos i es trasllada el problema als abocadors on van a parar els residus. Per aquest motiu, volem canviar el model de gestió i promoure la reutilització".

En primer lloc, Poble Actiu proposa municipalitzar el servei de recollida de residus i neteja viària, ja que considera que els municipis canvien amb el temps i, per tant, també ho fan les seves necessitats. Quan un servei es presta mitjançant un contracte amb una empresa privada, resulta difícil modificar-lo per adaptar-lo a les necessitats actuals. Segons Ortínez, aquesta és la raó per la qual Igualada té un servei de neteja deficient i uns índexs de reciclatge molt baixos. Per això, consideren urgent caminar cap a un model de gestió del servei de recollida de residus i neteja viària de gestió directa per garantir-ne l'adaptabilitat i aconseguir una millor eficiència econòmica, ecològica i un entorn més net.

En segon lloc, Poble Actiu recomana implantar un model de recollida de residus amb identificació d'usuari i separació obligatòria per millorar els índexs de reciclatge d'Igualada. Això permetria estalviar matèries primeres, reduir el nombre d'abocadors, augmentar l'eficiència econòmica per al municipi i promoure la justícia social. A més a més, es suggereix un sistema de seguiment/control de generació de residus per a cada llar i activitat econòmica que permeti implementar el pagament per generació a mitjà termini. Això incentivaria les llars i les empreses a reduir la quantitat de residus que produeixen, ja que les que produeixen menys acabarien pagant menys que les que en produeixen més.

Finalment, el grup municipal suggereix promoure la reutilització. Això implica obrir el Banc d'Articles Reutilitzables a tota la ciutadania, no només a les persones en situació de necessitat, i facilitar espais comunitaris municipals on les persones puguin arreglar o reparar objectes i reutilitzar-los. També es recomanen tallers monogràfics per ensenyar a reparar bicicletes, sabates i altres objectes. Per aconseguir-ho, es necessiten canvis en les ordenances municipals per tal que la deixalleria municipal funcioni, no només com espai on anar a llençar objectes, sinó també on poder reutilitzar materials i productes.


1 Comentaris

J

Josefa Martí

Igualada

31 de març 2023.11:10h

Respondre

Tot i que no ens agradi, els millors resultats obtinguts en recollida de residus és en municipi on superen el 80% de recollida selectiva i van associats directament a la implantació de models... Llegir més eficients amb identificació d’usuari i obligatoris. A Igualada estem al 40% per sota la mitja catalana. S’ha de fer, tot i que no ens agradi.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.