TORNAR

Poble Actiu vol que l'Escorxador torni a ser "un espai cultural polivalent" i "escola d'arts"

Parlen també d’un pla d’equipaments culturals, per estudiar un nou auditori al costat d’aquest edifici

politica
Dilluns, 6 maig 2019. 15:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Destaquen la necessitat d'un Pla Cultural com a eina per a treballar en una ciutat que dirigeixi polítiques culturals de convicció, "no fruit de la improvisació". Demanen que el document incorpori "la visió de gènere i la participació activa de dones en tots els nivells: programació, anàlisis de públic, equip de treball i producció entre d'altres". Dins del Pla Cultural es crearà un Pla d'equipaments que haurà d'incorporar un mapa d'equipaments i establir les característiques i potencialitats de cadascun. I l'equipament 'estrella', l'Escorxador.

La candidatura ha donat a conèixer les propostes en àmbit de cultura. Parlen d'"una cultura de base, horitzontal i democràtica. D'accés igualitari, que permeti desenvolupar una visió crítica del món". Afirmen que "volem dur a terme projectes incorporant-hi la perspectiva feminista, antiracista i cooperativa i amb valors de transversalitat, transparència i transgressió. A nivell d'equipament, la portaveu Neus Carles fixa com a clau de volta del seu projecte "rescatar" l'Escorxador i que passi dels usos firals a usos més regulars i freqüents. I entre ells, ja més endavant, el de "fàbrica d'arts", que aculli escoles de teatre ("l'actual necessita més espai") o circ.

A curt termini proposen obrir l'Escorxador a les entitats d'Igualada i dotar-lo d'activitat cultural de manera immediata i continuada, "a través de la bonificació d'entre el 90% i el 100% de les taxes d'ús de l'Escorxador per a les entitats culturals d'Igualada". A llarg termini proposa que esdevingui un centre de cultura amb espais oberts al públic (espais per exposicions, concerts etc.) i amb un espai educatiu. Si el Pla d'equipaments estableix que cal un nou Auditori, la candidatura entén que s'hauria de construir en aquest espai.

Educació municipal en totes les disciplines artístiques

Afirmen que "a Igualada hi ha una manca d'oferta educativa municipal en alguns àmbits artístics com la dansa, el circ i el teatre". Poble Actiu vol generar noves propostes municipals per tots els àmbits artístics i que treballin de manera coordinada amb les escoles artístiques municipals existents com l'escola de música Mestre Joan Just i l'escola d'art Gaspar Camps.

Afegeixen que "la ciutat ha augmentat l'oferta universitària en els darrers anys i en conseqüència el nombre d'estudiants, es creu necessari ampliar el marc horari de la biblioteca per adaptar-se a nous usuaris". També proposen la creació d'un Pla d'investigació i conservació del patrimoni i la memòria històrica d'Igualada, ja que "cal la creació de serveis i museus que permetin un relat de memòria i entorn d'Igualada. Calen polítiques d'intervenció patrimonial que ara mateix són inexistents. Cal més divulgació de totes les tasques desenvolupades en el marc de patrimoni".

Es fixen fer un pla de preservació del patrimoni industrial "on s'hi han de definir actuacions de conservació i criteris de preservació del patrimoni arquitectònic que permetin una lectura del llegat industrial de la ciutat" i que cal restaurar el valor del Museu de la Pell com a Museu de la Tècnica i crear una nova sala d'exposicions emplaçada a l'Escorxador.

Beques de suport de creació artística vinculades al desenvolupament comunitari

En matèria de suport als creadors, manifesten que "cal promoure el desenvolupament de projectes de creació d'artistes amb projectes locals a través de beques de coproducció, de residències creatives, d'assessorament artístic etc" i incorporar creadors locals en la programació dels equipaments i en l'activitat desenvolupada en espais públics: "és imprescindible donar suport a les entitats i als artistes locals de totes les disciplines". Assegura que convé mantenir línies de treball endegades amb encàrrecs, concerts i contractacions.

La candidatura ha elaborat aquestes propostes "per tal que la cultura s'entretexeixi i s'impliqui amb altres àmbits com l'urbanisme, l'esport, els serveis socials, la via pública etc. Les propostes de Poble Actiu en àmbit de cultura "volen potenciar el carrer i l'espai públic com un escenari habitual d'activitat cultural per garantir la democratització, la interculturalitat i la creació de nous públics". Aposta per mantenir "la innovació i la investigació en llenguatges artístics, posant l'accent en el seu apropament a tota la ciutadania". A més, insisteix en dotar Igualada de les infraestructures amb les característiques necessàries que permetin l'activitat cultural amb total garantia.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.