TORNAR

Polèmica pel viatge d'una delegació igualadina al Vaticà

Esquerra i Poble Actiu demanen explicacions i el cost del viatge al govern igualadí

politica
Dilluns, 26 setembre 2022. 12:28. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El passat dimecres, una delegació igualadina va ser rebuda al Vaticà pel papa Francesc, a qui van entregar una rèplica del vestit que sant Ignasi de Loiola va comprar a Igualada, fa cinc-cents anys, durant la seva estada a la ciutat en el seu pelegrinatge. La recepció per part del cap de l'església catòlica –i, a la vegada, cap dels Jesuïtes, ordre formada per Ignasi de Loiola– es va fer dos dies abans de la inauguració a Igualada de l'alberg de peregrins de Cal Maco. La delegació igualadina estava encapçalada pel batlle de la ciutat, Marc Castells, cinc regidors de l'Ajuntament d'Igualada, el cap de comunicació, dos mossens i altres acompanyants. Tant ERC com Poble Actiu han qüestionat la utilitat del viatge i han demanat explicacions i detalls sobre les despeses de la visita al govern igualadí.

Recepció del papa Francesc a la delegació igualadina (Foto: @ajigualada)ERC Igualada s'ha mostrat "molt preocupat" pel cost del viatge, considerant que "és una falta de respecte gastar-se diners públics per anar a vendre fum i fer-se la foto, atès que Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya.". ERC demana "que els regidors tornin els diners a l'ajuntament."

El cap d'ERC a l'Ajuntament d'Igualada, Enric Conill, considera que "això podria marcar un precedent greu amb les maneres d'actuar del govern local i que en conseqüència cal ser molt rotunds i taxatius en l'esclariment dels fets. És, segons Conill, "un gest de propaganda de l'alcalde" que respon a "una necessitat constant de fer-se la foto sense pensar en les conseqüències. Els igualadins no li pagarem la campanya electoral a l'alcalde Marc Castells".

Des de les files republicanes assenyalen que "en un moment on la gent té preocupacions econòmiques importants i la ciutat fortes mancances, la despesa de la ciutat hauria de ser un altre i no la d'enviar 10 persones al Vaticà i pagar-ne sis amb diners públics". En aquest sentit, demanen explicacions sobre "quins desplaçaments, quins bitllets i quins àpats s'han pagat des de les arques municipals".

La candidata republicana Alba Vergés ha remarcat que "els igualadins ja paguen uns impostos d'IBI desmesurats i que aquests haurien de servei per proveir-los d'uns serveis públics dignes, i no per pagar les fotografies de l'alcalde".

A través de les xarxes, Poble Actiu ha anunciat que ha presentat una instància "per conèixer les despeses del viatge de sis regidors a l'audiència al Vaticà per part del Papa Francesc."

El govern igualadí ha manifestat que "la delegació de l'Ajuntament d'Igualada, en funcions de representació institucional, va estar formada per l'alcalde, el regidor de Turisme, el regidor de Relacions Institucionals i els dos mossens de la ciutat. Va acompanyar-los el cap de comunicació. La resta de persones que van viatjar ho van fer assumint els costos a nivell personal."

El cost del viatge institucional per la delegació oficial ha estat de 2.658€, segons fonts del govern municipal, que han remarcat que "la resta de persones que van ser al viatge van fer-se càrrec personalment de les despeses."

L'Ajuntament d'Igualada lliura una rèplica del vestit de Sant Ignasi de Loiola al papa Francesc

En aquest viatge, el batlle Marc Castells va fer entrega al papa Francesc d'una còpia del vestit, una peça molt especial, dissenyada a partir dels estudis documentals de l'època i la investigació de diferents experts.

En la trobada, el papa de Roma es va mostrar encuriosit per la peça i la labor que s'ha fet des d'Igualada.

Fa cinc-cents anys Sant Ignasi de Loiola va passar per la ciutat d'Igualada anant cap a Montserrat, on es va desprendre de l'armadura i l'espasa, i va canviar el seu vestit de cavaller per un hàbit de sac, símbol del pelegrí. Tal com explica ell mateix a la seva autobiografia, el vestit l'havia comprat dies abans a Igualada, que en aquella època ja era una ciutat teixidora, juntament amb unes espardenyes.

Ara, cinc segles després, la ciutat ha reproduït aquella vestimenta amb l'ajuda de professionals, empreses i artesans del sector a Igualada. L'Ajuntament va encarregar al Museu Tèxtil de Terrassa un informe i també s'ha fet un minuciós treball historiogràfic amb l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, el Museu de la Pell d'Igualada i l'àrea de cultura de l'Ajuntament d'Igualada.

A partir de l'estudi de materials i patronatge de l'època, es va concloure que la vestimenta de pelegrinatge estava formada per un "sac", és a dir una túnica feta de drap burell i un conjunt de complements format per unes espardenyes, un bordó de fusta (bastó) amb una carabassa petita a dalt de tot i un sarró de pell.

El vestit del pelegrí inclou una túnica feta de drap burell, utilitzada en els hàbits religiosos però també per la gent més humil; unes espardenyes, un bordó de fusta (bastó) i un sarró de pell, elements reconstruïts per empreses de la zona.


9 Comentaris

j

josep

igualada

27 de setembre 2022.16:43h

Respondre

Sant Crist, Sant Bartomeu (cada vegada mes actes a la F.M.) , processons a Fàtima, i ara farem escarafalls per un viatge de sis persones a Roma, anar i tornar el mateix dia? Vinga no em foteu... Llegir més riure...Tant de bo sortís tot tant econòmic...

M

Maria

Igualada

27 de setembre 2022.15:59h

Respondre

Vist els comentaris i vist els nostres polítics locals i futuribles, a mi m’agradaria que dimitissin tots.
Farta d’aquesta gent que fa política per twitter, que fa competició per veure qui... Llegir més penja més fotos (del partit és clar) amb actes públics, que fa propanga dels seus simpatitzants, que tracta al ciutadà d’imbècil i no explica la realitat, que espera l’error del contrari per tirar-se a sobre com a hienes. Volem que ens tractin com adults.
Farta de tots vosaltres! Costaria molt que vostès, polítics de diferents partits, unissiu forces, mans i ments per treballar conjuntament per a la ciutadania d’aquesta ciutat? Ja n’hi ha prou!

a

anonim

igualada

27 de setembre 2022.11:19h

Respondre

no vull tindre al alcalde i el seu sequit que em goberni,
que dimiteixin tots

si volen farem una aportació
però de vots en contra

a

anonim

27 de setembre 2022.12:58h

Campanya fallida, economia, economia,economia.....
volies dir fracàs, fracàs i més fracàs. DIMSSIÓ JA !!

S

Salva

Igualada

27 de setembre 2022.09:24h

Respondre

Senyors (i senyores) d’esquerra i Poble Actiu. Abans de criticar per criticar, per què no valoreu l’impacte o reprcussió que pot neir aquest viatges?
Penso que aquest viatge pot ser positiu.... Llegir més Almenys, no m’hi poso en contra.
Si Igualada vol apostar, com sembla, pel turisme i, en aquest àmbit, pel potencial dels camins de Sant Jaume i l’Ignasià, aquesta ”campanya” pot ser bona. Una campanya de màrqueting així, us ho asseguro, si s’aprofita i es fa bé, val molt més de 2.658€.
El que em sembla malament -i ningú diu res- és que es pagui el viatge a dos capellans!!!! Que s’ho paguin ells!!!

A

Amadeu

Igualada

27 de setembre 2022.09:41h

Tens raó. Si es fa bé, si es reu rendiment d’aquesta visita per promocionar Igualada entre el nombrós turisme de pelegrinatge, 2.658 euros pot ser baratíssim. En canvi, el que pot arribar a... Llegir més cobrar algun regidor a l’oposició, sense fer res, pot acabar sent caríssim.

E

Eduard Ruiz

Igualada

27 de setembre 2022.08:12h

Respondre

La setmana pasada, un altre diari digital local és feia ressó de la mateixa noticia. Llavors parlava de l’Alcalde i 6 regidors (del 8 de l’equip de govern) ?? i ja vaig manifestava ... Llegir més que “em costa de creure, llevat que s’aprofitessin de alguna promoció, per estalviar”. Encara que en aquest l’article es parla de 5 regidors la nota de l’Ajuntament els rebaixa a 3 els regidors dels quals l’Ajuntament es va fer càrrec del les seves despeses..

La ERC i la CUP ja ens tindran al corrent (és la sev obligació des de l’oposició ben entesa) de les seves indagacions i conclusions sobre la UTILITAT del viatge (de la despesa i també del ROI - retorn de l’inversió -, a curt, mig i llarg termini), en termes econòmics i socials. .

Realtment S. Ignasi, si aixequés el cap, quedaria ben sorprés que uns senyors (també alguna senyora ??) tan elegants anessin a promocionar el seu humil hàbit de sac FET A IGUALADA.

Vés per on que, d’ara en endavant hi hagués, tras l’oportuna promoció, una demanda creixent de hàbits de sac MADE IN IGD, entre les normbroses ordres religioses i creences, URBI ET ORBI, contribuiría a la desitjada reindustrialització de l’Anoia, després dels declivi industrial de les darreres décadas i que, fins ara, semblava que no tenia aturador ...

A

Asunció

Igualada

26 de setembre 2022.20:55h

Respondre

He votat tota la vida al Marc, però ja n’hi ha prou.. fins aqui podem aguantar els igualadins... marc dimissió

F

Francesc

Igualada

26 de setembre 2022.20:51h

Respondre

Quina vergonya. Aquesta gent no poden seguir governant la ciutat.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.