TORNAR

Teo Romero: set voltes al món amb diners públics

Segons la Fiscalia, l’exbatlle montbuienc gastava diners del FCCD en ”vols a ciutats turístiques” i ”en pàgines d’adults”, entre d’altres presumptes irregularitats

politica
Dimecres, 4 novembre 2020. 19:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’exbatlle de Montbui va ser al capdavant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD) del 2005 al 2011. El FCCD és una organització formada per ajuntaments, consells comarcals i diputacions que destinen una part del seu pressupost al desenvolupament de països desfavorits. El 2011, un treballador del Fons va denunciar a l’Oficina Antifrau de Catalunya presumptes irregularitats ―despeses injustificades, despeses impròpies i dietes duplicades que va pagar l’entitat― durant el mandat de Romero. Antifrau va emetre un informe d’aquestes suposades irregularitats el 2014, en el qual es basa la demanda del FCCD . Per la seva banda, la Fiscalia va investigar aquesta etapa de sis anys de Romero al capdavant del FCCD i també va formalitzar una acusació per “delicte continuat de malversació impròpia”. Segons el document de la Fiscalia, al qual ha tingut accés AnoiaDiari, l’exbatlle hauria gastat, de manera presumptament il·legal, uns 41.000 euros en 21 viatges internacionals, i també en diversos desplaçaments dins l’Estat espanyol. En total, 36 viatges investigats. La suma de quilòmetres que va recórrer Romero durant aquests anys en viatges de representació van ser més de 290.000, l’equivalent a set voltes al món.

 

FRANCESC VILAPRINYÓ ALBAREDA / TONI CORTÈS MINGUET 

 

“Guiat pel propòsit d’obtenir un benefici patrimonial indegut”, aquesta és la frase que es va repetint en la llarga exposició de l’escrit de la Fiscalia en la qual es demana l’inici del judici oral a Teo Romero. Un judici havia de començar aquest dijous 5 de novembre, a la secció vuitena de l’Audiència Provincial. L’exbatlle de Montbui havia de ser jutjat per presumptes irregularitats en la gestió al capdavant del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD). Romero va ser president d’aquest ens del 2005 al 2011. El 2014, Antifrau emetia un informe on parlava de “malversació” de fons públics. Presumptament, segons el document de l’Oficina, van ser 57.000 euros en despeses impròpies en viatges que va fer com a mandatari de l’entitat. Aquest mateix dijous 5 arribava a un acord pel qual acceptava dos anys de presó i quatre d'inhabilitació.

A partir d’aquestes presumptes irregularitats, el FCCD es personava el 2018 com a acusació particular i demanava vuit anys de presó per a Romero. La Fiscalia hi deia la seva uns mesos després: el febrer del 2019 demanava tres anys i mig de presó per a l’exbatlle, a més de nou anys d’inhabilitació. S’obria un cas amb una fase d’instrucció molt llarga i que arriba finalment als jutjats.

D’acord amb els documents als quals ha pogut accedir AnoiaDiari, es tractaria de 21 viatges fets a fora de l’Estat espanyol, segons la Fiscalia ―22 en els papers d’Antifrau, que hi afegeix una visita a Dinamarca―, i diversos desplaçaments a ciutats estatals, com Madrid o Sevilla. A més, en tots dos documents consten despeses d’àpats o de “pàgines per a adults” que van ser sufragades amb diners del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Les quantitats totals que el socialista presumptament va malversar varien segons l’informe d’Antifrau, consultat pel nostre mitjà, i el document de la Fiscalia. El total de quantitats acumulades que es consignen en el document de la Fiscalia són 41.188 euros, gairebé 16.000 euros menys que els que denuncia el Fons.

AnoiaDiari ha tingut accés a l’escrit de la Fiscalia en el qual sol·licita l’inici del judici oral. Es parla d’un “delicte continuat de malversació impròpia” i s’esmenta l’article 435.1 del Codi penal. Es considera un atenuant el fet que “hi hagi una reparació parcial”, ja que va tornar 13.903 euros, però es demana l’esmentada pena de presó de tres anys i mig i la inhabilitació de nou anys. A més, s’indica que haurà d’indemnitzar el FCCD amb “21.444,45 euros”. Si es calculen tots els desplaçaments que hauria fet Romero en aquests viatges que indica la Fiscalia, s’arriba als 290.000 quilòmetres: set voltes al món.

Diversos documents inclosos en l'informe emès per l'Oficina Antifrau de Catalunya l'abril de 2014 en relació amb els fets objecte de Diligències prèvies 4428/2013D per Malversació de cabals públics

Càrrecs amb “duplicitat” i viatges que “no eren a la memòria anual del FCCD”

El document de la Fiscalia assenyala que l’acusat “cobrava dietes que no corresponien” i “hi havia una duplicitat de cobraments per un únic fet generador de despesa”. També esmenta que feia viatges “que no apareixien reflectits en la memòria d’activitats del FCCD, i no hi havia tiquets o factures que justifiquessin la despesa”. Els viatges que Romero hauria fet, presumptament, i que no apareixen a la memòria esmentada, van ser a París, a l’Argentina i el Brasil, al Líban, a Albània, novament al Brasil ―en aquesta ocasió, el 2010―, a Badajoz i en tres ocasions a Madrid. Segons la Fiscalia, de vegades, com en el cas d’un seminari celebrat el 2007 a Trujillo (Perú), tot i que “el viatge estava incorporat a la memòria (...), no consta la intervenció de l’acusat”.

Hi ha el cas d’un dels primers viatges que hauria fet, a Kenya, pel qual “va cobrar [al Fons] dietes corresponents al Senegal, de 51,09 euros, en comptes de les que corresponien a l’estada a Kenya, que eren de 45,08 euros”. Va ser el 2007. I el mateix any, la Fiscalia exposa el cas d’un viatge a Colòmbia “on l’acusat va presentar dietes per import de set dies a l’Equador, un a Veneçuela i quatre a Puerto Rico, i no consta la presentació de cap dieta a Colòmbia, quan era en aquest país on se celebrava la trobada inclosa a la memòria del Fons”.

Fins que va assumir la presidència del Fons “no hi havia dret de reemborsament”

Romero va assumir la presidència el 2005. Fins aleshores, “els càrrecs de la junta executiva eren gratuïts” i no hi havia cap dret de reemborsament. Això va canviar, segons el document que ha redactat la fiscal, a partir de l’octubre del 2006, quan un acord de la Junta del FCCD “disposava que els membres que representessin l’entitat poguessin percebre les indemnitzacions per dietes que legalment s’estableixin a les llistes oficials del BOE”. A partir del 2007, Teo Romero Hernández, aleshores batlle de Montbui, va començar a incloure despeses no justificades en els seus viatges, segons l’escrit de la Fiscalia.

Segons la Fiscalia, vols a “ciutats turístiques” a Kenya

La fiscal exposa que ja en un primer viatge a Kenya, el gener d’aquell any, va rebre 3.257 euros “en dietes i despeses irregulars”. Va ser el primer d’una sèrie de viatges a l’exterior de l’Estat espanyol que es van desplegar els següents quaranta-vuit mesos, en què Romero, “guiat pel desig d’obtenir un benefici patrimonial indegut”, va carregar despeses al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Es tracta de 21 viatges a l’exterior, alguns dels quals ni apareixen a la memòria d’activitats del FCCD.

Aquest viatge a Kenya, segons el document del ministeri fiscal, “es va anticipar tres dies” a l’inici del Fòrum Social de Nairobi, que era del 20 al 27 de gener. Aquests tres dies, del 16 al 19 de gener, de la butxaca del Fons es van pagar 480 euros. A més, el text indica que es van abonar també 930 euros “per a l’estada de P. B. (batlle hostaletenc) durant nou dies, si bé aquest no tenia cap càrrec a l’entitat”. En aquests dies previs, es van comprar “tiquets de vol per visitar dues ciutats turístiques” i “un vol per visitar la reserva natural de Mara”. Aquest bitllet es va presentar al Fons i va ser abonat, segons la Fiscalia.

En aquesta estada a Kenya, a més, “va presentar tiquets de dietes corresponents al Senegal” per import de 51,09 euros per dia. La diferència, assenyala el document, és que les dietes que corresponien a Kenya i que pagava el FCCD eren d’una quantitat inferior, “45,08 euros per dia”. També “va cobrar una dieta corresponent a Lodwar” —una de les viles d’interès turístic— per una jornada “on ja havia cobrat la de Nairobi, i es produïa una duplicitat”.

L’estudi que ha fet Antifrau és més minuciós. Sobre el viatge a Kenya, per exemple, indica que, en la seva declaració sobre aquesta despesa, Teo Romero va afirmar que l’exbatlle dels Hostalets de Pierola el va acompanyar “en dos viatges, quan realment en van ser tres”. La justificació de la presència del batlle dels Hostalets, segons la declaració que apareix a l’informe, és que “al seu municipi té un dels abocadors més importants de la província de Barcelona i que hi havia un projecte amb la voluntat de fer una tasca amb la gent que viu i treballa als abocadors; per aquest motiu, sempre, quan hi anava [aquest batlle, acompanyant Romero], es dedicaven a visitar abocadors. Amb tot, cal dir que no consta que durant aquest viatge es fes cap visita a abocadors de residus de Kenya”. En aquesta sortida, l’acompanyant de Teo Romero, segons Antifrau, hauria fet despeses per valor de 1.410 euros.

Antifrau indica que l’esdeveniment del Fòrum Social Mundial a Nairobi arrencava el 20 de gener, i es va fer un avançament del viatge a partir del 16. “Consten desplaçaments en avió interns abans i durant l’esdeveniment, sense cap explicació de la seva finalitat: hi ha un servei d’avió contractat el dia 17 de gener de 2007, probablement per anar a Lodwar; també consta la contractació d’un vol per al dia 20 de gener per anar a Naviokotome (destinació turística que destaca per les seves restes arqueològiques), i un altre per al dia 22 de gener per anar a Mara (una reserva natural).”

Dos mesos després del viatge a Kenya, hauria fet un viatge a París per assistir al Bureau de Ciutats i Governs Locals Units. La fiscal indica que “no apareix a la Memòria del FCCD de l’any i no es van presentar tiquets de les despeses”. En total, van ser 1.081,54 euros.

Teo Romero, durant el període al capdavant del FCCD

A Sri Lanka, després de la reelecció

En les municipals del maig del 2007, Teo Romero era reelegit batlle de Montbui per una majoria abassegadora. I passat el parèntesi electoral, el document de la Fiscalia assenyala que va fer quatre viatges llargs la resta de l’any: dues vegades a l’Amèrica del Sud i dues més a l’Àsia. En primer lloc, un viatge a Sri Lanka, amb parada a Doha (Qatar), del 25 de juny a l’1 de juliol. El montbuienc “va fer pagaments amb la targeta VISA del Fons Català de Cooperació a diversos restaurants per valor de 68,22 euros; i va presentar dietes de manutenció per 311,29 euros, en dies en què els menjars eren inclosos en el programa de l’esdeveniment”.

El següent viatge va ser al Perú i, segons la Fiscalia, “sí que va ser inclòs a la memòria del FCCD”. Va ser del 23 al 26 de setembre, però el document de l’acusació remarca que “no consta la intervenció de l’acusat en aquest esdeveniment” i que, “això no obstant, va fer pagaments amb la VISA per import de 142,40 euros en bars i restaurants per al seu propi benefici”. Apunten que “va fer dos càrrecs en concepte de bitllets d’avió” per anar a Cusco, la capital del Perú incaic, un viatge que “no tenia relació amb les activitats representatives del FCCD”, ja que el seminari era a Trujillo. En aquest viatge, segons el document, “el total dels diners percebuts indegudament va ser de 1.215,83 euros”.

Segons la Fiscalia, un mes després, el batlle de Montbui i president del FCCD va anar a Corea –del 28 al 31 d’octubre–, un viatge “amb motiu del qual va presentar dietes per 312,55 euros, encara que el congrés incloïa també esmorzars”. “A més, va presentar tiquets sense justificar [...] de 276,42 euros i un tiquet d’una estada en un hotel on no hi ha cap constància de les despeses incorporades per un import de 870,03 euros”. El total de les despeses de l’estada a Corea que hauria abonat el FCCD, en el document del ministeri fiscal, és de 1392 euros.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés AnoiaDiari, tres setmanes després Romero va viatjar a l’Amèrica del Sud novament, per una trobada d’agències de desenvolupament econòmic local que es feia a Colòmbia el 23 de novembre. Aquest esdeveniment apareix a la memòria anual del Fons, però “no hi consta cap activitat de l’entitat els dies posteriors, fins al 3 de desembre, a l’Equador, Veneçuela i Puerto Rico; això no obstant, l’acusat va presentar dietes de set dies a l’Equador, un a Veneçuela i quatre a Puerto Rico per 583,02 euros”. En canvi “no consta la presentació de cap dieta a Colòmbia, quan era en aquest país on va tenir lloc l’esdeveniment”. Hi ha despeses de 442,71 euros en pagaments a restaurants, “tot i que havia percebut dietes per manutenció”. El total de la partida és de 1.041,42 euros.

La conclusió del ministeri fiscal, pel que fa a les despeses del 2007, és que, a més dels viatges exposats i fora de l’activitat desenvolupada pel Fons Català de Cooperació, va efectuar despeses amb la targeta de l’organització en pagaments a restaurants per un import de 376,59 euros. La Fiscalia indica que al llarg del 2007 les despeses indegudes van sumar un total de 8.779,91 euros. El document de l’Oficina Antifrau consultat per AnoiaDiari, però, apunta una xifra molt superior: 14.973,79 euros.

Teo Romero a Sri Lanka, el 2007

Un 2008 amb viatges a Mèxic i Cuba

El document de la Fiscalia indica sis viatges el 2008 per part del batlle de Montbui com a representant del FCCD. El primer va ser a Jerusalem. L’estat jueu celebrava el 60è aniversari de la fundació i, segons el text, hi havia una trobada d’entitats locals “en les quals l’acusat, guiat pel mateix propòsit d’enriquir-se que en ocasions anteriors, va pagar amb la targeta del Fons la inscripció d’una altra persona que no ocupava cap càrrec”. Van ser 418 euros. També diu que “va percebre les dietes de deu dies, del 9 al 18 de març, per un esdeveniment que se celebrava del 9 al 12”. En aquest viatge, es computa que “el total de diners percebuts indegudament és de 2.685,55 euros”.

Un dels tiquets de la visita a Jerusalem, el març del 2018No va ser, segons el ministeri fiscal, la despesa més elevada del 2008. Aquesta correspondria a l’estada a la Haia, als Països Baixos, de l’11 al 13 de juny, “amb motiu de la I Conferència Mundial sobre la Diplomàcia de les Ciutats”. Assenyalen que “va percebre dietes d’allotjament del 10 al 15 de juny per 745,25 euros, mentre que al mateix temps passava despeses de manutenció cada dia, tot i que el FCCD es feia càrrec de les estades de tres dies; a més, va pagar la cancel·lació d’una reserva”. També va “passar el cost del lloguer d’un vehicle, si bé l’organització era la que s’ocupava dels desplaçaments”. Amb la targeta VISA, a més, “hi va haver despeses de 1.285,86 euros, i va rebre 267,43 euros per tiquets de consums que no tenien justificació”. A la Haia, la despesa “indeguda va ser de 3.098,06 euros”.

Aquell any, segons la Fiscalia, Romero va fer dos viatges transatlàntics. El primer a finals d’agost a Mèxic, en el qual, “guiat per l’ànim d’obtenir un benefici patrimonial indegut”, va percebre “dietes del 24 al 31 d’agost”, si bé el congrés on anava era del 27 al 29. La quantitat que assenyala l’acusació que va cobrar és de 1.314,85 euros. L’altre viatge a Amèrica va ser a Cuba, per l’Encuentro Internacional sobre Cooperación Descentralizada. Un esdeveniment que tenia lloc els dies 29 i 30 de setembre, però la Fiscalia apunta que “va passar una factura per import de 73,71 euros per a una estada en un hotel de l’Havana el dia 25 de setembre”, a més d’altres pagaments sense justificació. També en relació amb el “viatge a Cuba, el FCCD va haver de pagar la cancel·lació d’uns bitllets d’avió a Venècia per assistir a una conferència, amb un cost de penalització de 465,71 euros”. El global “del perjudici causat pel viatge puja a 1.154,34 euros”, segons la Fiscalia.

El 2008 també s’indiquen “dietes que no li corresponien de percebre totalment” per un viatge a Istanbul i dos viatges a Madrid “que no tenen res a veure amb el FCCD, i on es van fer pagaments amb la VISA de l’entitat”. També va efectuar altres pagaments, principalment a restaurants, en sis ocasions, “amb el propòsit d’obtenir un benefici indegut” de 595,89 euros. El total dels diners percebuts o gastats de manera il·lícita el 2008 és, segons la Fiscalia, de 9.997,86 euros. La investigació feta per Antifrau eleva la xifra a 14.282,97 euros.

Vuit dies al Japó, amb despeses en articles de regal, discoteques, tabac i consumicions en locals nocturns

En el que era el seu quart any de presidència al Fons, la xifra de viatges transoceànics que va fer Teo Romero en representació de l’ens va ser inferior respecte als anys anteriors. Va fer dues sortides llargues, a l’Argentina i el Brasil, i al Japó. Els set dies d’abril a l’Argentina i el Brasil van ser a la trobada Mercociudades, un esdeveniment que, segons les dades de la Fiscalia, “no figura a la memòria anual del FCCD, per tant no està justificada”. El batlle de Montbui va cobrar dietes i va pagar “el lloguer de vehicles, factures de serveis i estances en hotel”, entre d’altres, per un total de 1.418,13 euros, dels quals més de 500 van ser en dietes. L’altra sortida transoceànica va ser el viatge més llunyà del representant anoienc: al Japó. A Nagasaki, en el que era el 75è aniversari del llançament de la bomba atòmica, s’hi feia la VII Conferència General de Batlles per la Pau. Van ser tres dies, del 7 al 10 d’agost, en una activitat que “no es reflecteix a la memòria del FCCD”, segons l’escrit de la Fiscalia.

Un dels tiquets de l'estada a JapóA Nagasaki, doncs, Romero s’hi va desplaçar com a batlle, ja que Montbui figura a l’associació de Ciutats per la Pau. Segons la Fiscalia, novament “guiat amb el propòsit d’obtenir un benefici patrimonial indegut”, va pagar diversos serveis amb la targeta VISA del Fons Català de Cooperació. I no només eren serveis a nom seu, sinó que hi havia “despeses d’hotel, bitllets d’avió i desplaçaments en tren pel Japó a nom d’altres persones”. Va presentar al FCCD perquè li abonessin 898,57 euros gastats en “hotels, agències de viatges, taxis, compres d’articles de regal, discoteques, tabac i consumicions en locals nocturns”. La Conferència començava el dia 7 i acabava el 10 ―la bomba va ser llançada el 9 d’agost―, però Romero va ser a terres nipones del 6 al 14 d’agost. L’import global de l’estada va ser de 5.050,91 euros. D’aquest total, el polític en va tornar 571,31, que segons la Fiscalia “corresponen a la despesa i l’allotjament del batlle dels Hostalets d’aleshores [sic]”.

El fet és que els Hostalets, en aquell moment, era Municipi per la Pau, com Montbui, però la persona citada ja no n’era batlle des del 2007 (el PSC, el 2009, era a l’oposició). I segons la Fiscalia, el retorn dels diners de les despeses de l’exbatlle hostaletenc es van “abonar per part de l’Ajuntament de Montbui, amb una aportació extraordinària de 2.200 euros aprovada per la Junta de Govern”.

La tercera sortida fora de les fronteres estatals investigada per la Fiscalia, el 2009, va ser a Itàlia. Es tracta d'un viatge el 28 de juliol, a la trobada d'Enti Locale per la Pace. El viatge "no està esmentat a la memòria del FCCD". Hi va llogar "un vehicle per import de 215 euros i va cobra dietes de manutenció de 155,90 i 34 euros, sense justificació alguna i que estan duplicades". El total d'allò "indegudament percebut és de 413,90 euros".

En aquest mateix exercici de 2009 hi ha registrada, segons la Fiscalia, una quarta sortida a l’estranger, en aquest cas a Trípoli, al Líban. “No figura a la memòria” del FCCD i l’investigat va abonar un total de 190,59 euros en “articles al duty free”. Al llarg d’aquell any, Romero i un regidor de l’Ajuntament, B. M., van assistir a diverses activitats dins l’Estat espanyol no consignades al FCCD, tampoc. En concret, sis viatges a activitats i trobades vinculades a la Federación Española de Municipios o d’organismes del govern espanyol “on assistia en qualitat de batlle i no com a representant del Fons”, assenyala el document del ministeri fiscal. Cinc sortides a Madrid i una a Sevilla completen els desplaçaments d’un exercici en què el total de la despesa que es desprèn dels arguments de l’acusació és de 10.110,47 euros, dels quals Teo Romero en va tornar 571,31. Per la seva part, Antifrau -que hi afegeix un viatge a Dinamarca- situa en 14.068,01 euros les despeses indegudes aquell any.

Cinc desplaçaments americans el 2010

Segons la Fiscalia, l’activitat a compte del Fons Català de Cooperació el 2010 va començar del 28 de gener al 7 de febrer per “fer un seguiment dels projectes” d’aquesta entitat. Però “va contractar un avió per viatjar a les illes Galápagos pagat amb la VISA del Fons, a més de diversos àpats que no tenien relació amb els objectius del FCCD”. Les Galápagos, principal destí turístic en territori equatorià, se situen a gairebé un miler de quilòmetres del continent, Pacífic endins. El ministeri fiscal assegura que “el total de pagaments indegudament fets amb la targeta, així com tiquets presentats i cobrats que corresponen a compres de llibres, restaurants i a l’estada a aquestes illes, és de 1.003,01 euros”. Es conclou que en aquest viatge a terres equatorianes “el total dels diners abonats per aquests conceptes i el bitllet d’avió contractat per part del Fons i que l’acusat no va destinar a cap finalitat relacionada amb l’entitat puja a 2.262,10 euros”.

A finals del mes següent, la Fiscalia assenyala un altre desplaçament a Llatinoamèrica, en aquesta ocasió a Bolívia, a un seminari internacional del programa EMIDEL. Un seminari que, d’altra banda, “no apareix a la memòria del FCCD”. El document exposa que “tot i que l’organització ja cobria la manutenció, l’acusat va presentar despeses per cobrar”, i que “va pagar amb la VISA de l’entitat la compra de llibres, regals, transports i allotjament” per 698,85 euros. Ni trenta dies després, Teo Romero creuava l’Atlàntic de nou per anar a Chicago, al Bureau de Ciutats i Governs Locals Units. No hi va anar sol, l’acompanyaven membres del govern local de Montbui. Segons el ministeri fiscal, “va ordenar el pagament del bitllet i el cost de l’hotel d’un regidor que no tenia cap relació amb el Fons”. Aquest import va ser finalment abonat “per mitjà d’una aportació de l’Ajuntament de Montbui”. En tot cas, “l’acusat va costejar amb la VISA del FCCD àpats a restaurants i una visita al John Hancock Observatory per l’import total de 193,64 euros”.

El quart viatge americà d’aquell 2010 va ser de nou a l’Equador, a Quito, pel Programa de les Nacions Unides de Desenvolupament. Un esdeveniment que “costejava l’ONU”, però que “no apareix a la memòria d’activitats del Fons”. Va ser del 31 de maig al 4 de juny, i Romero “va abonar amb la VISA i va presentar per cobrar despeses d’àpats i una factura de taxi per valor de 177,60 euros”, segons el ministeri fiscal.

Gairebé dos mesos més tard, l’escrit d’acusació de la Fiscalia assenyala un altre viatge a Amèrica, al Brasil, “que no apareix reflectit a la memòria del FCCD”. Aquest viatge “va tenir un cost de 3.285 euros i es va perllongar més enllà de la mera participació en un seminari”: del 26 de juliol al 2 d’agost d’aquell 2010, si bé l’esdeveniment era del 26 al 28 de juliol. Hi va haver un transport a Rio de Janeiro i dues nits d’hotel “que es van tramitar amb una agència que no va detallar els conceptes a les factures i que no era la que gestionava els bitllets”. El ministeri fiscal ressalta que “els dies 26 i 27 (mentre tenia lloc el congrés) va ser a Rio”, i “a partir del 31, a Ouro Preto”. També diu que va pagar durant aquells dies “despeses d’hotel, taxis, àpats i souvenirs per valor de 516,79 euros”. I va presentar “tiquets relatius a àpats, taxis i lloguer de cotxes per 329,71 euros. Hi ha algunes factures de bars d’oci i restaurants dels dies que va ser al lloc del seminari que no tenen justificació i que l’acusat havia cobrat de la Diputació de Barcelona com a despeses de manutenció”. Pel que fa a aquest viatge, la Fiscalia resumeix que “el total d’allò il·lícitament obtingut puja a 4.313,33 euros”.

Un tiquet relatiu a despeses de l'octubre de 2010 presentades al FonsEl document de la Fiscalia apunta que el 2010 l’acusat va ser a San Sebastián de los Reyes “amb l’excusa d’assistir a les jornades Municipia, que no es van celebrar”, i “va pagar amb la VISA del Fons una factura d’un grup turístic per 404,25 euros” el 28 de maig, “en una despesa que no tenia cap relació amb el FCCD”. Consten aquell any en el document de la fiscal desplaçaments a Las Palmas i Badajoz, i quatre més a Madrid. La Fiscalia consigna un desplaçament a Europa, a Albània i Macedònia. En tots aquests viatges, s’haurien produït pagaments indeguts. El global del 2010 en pagaments que no corresponien, segons el ministeri fiscal, va ser de 9.363,07 euros. Segons el document d’Antifrau al qual ha tingut accés AnoiaDiari, la xifra de despeses d’aquell any s’eleva a 13.563 euros.

“Subscripcions a pàgines d’adults”

En la conclusió del seguiment de les activitats de Romero, la Fiscalia apunta que “a més dels pagaments indeguts per viatges, va pagar amb la VISA dues subscripcions mensuals a pàgines per adults per 61,90 euros”, i dues partides de tiquets de restaurants “per l’import de 601,12 euros i 205,76 euros”.

Detall de les presumptes irregularitats comeses per Teo Romero segons l'informe de l'Oficina Antifrau de Catalunya

Les xifres d'Antifrau

Tant la Fiscalia com el mateix Fons Català de Cooperació al Desenvolupament assenyalen que Teo Romero va tornar una quantitat de la despesa en viatges, un total de 13.900 euros. És una tercera part del total del que, segons la Fiscalia, hauria gastat de manera indeguda. L’oficina Antifrau, per la seva banda, eleva la quantitat total de la presumpta despesa a 56.888,19 euros. La diferència es podria explicar pel fet que el document d’Antifrau contempla un total de 39 desplaçaments, més despeses en alguns dels viatges llargs que va fer l’exbatlle de Montbui com a president del Fons i també una visita a Dinamarca que no apareix a l’escrit de la Fiscalia.

Segons el document d’Antifrau que ha consultat AnoiaDiari, la despesa més gran que Teo Romero va fer aprofitant el seu càrrec com a president del Fons va ser en el desplaçament a Kenya, 7.636,05 euros, el doble del que diu el document de la Fiscalia (3.257 euros). Un altre viatge del 2007, en aquest cas a Colòmbia, va costar 2469,52 euros segons l’Oficina Antifrau, el doble de les dades que indica la Fiscalia. Antifrau va elaborar l’informe a partir de la denúncia del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que va trametre a l’oficina “una sèrie de dossiers meticulosament detallats” que sumen un total de 2.571 folis.

Baixa del PSC

Teo Romero, des que va ser investigat per Antifrau el 2014, va ser encara dues vegades més candidat del PSC a Montbui. La segona vegada, el 2019, quan ja hi havia l'escrit de la Fiscalia que demanava l'obertura de judici. El PSC anunciava el 10 de novembre que el montbuienc ja no era militant del partit. Apuntaven que "la persona afectada ja va ser suspesa de militància abans d'iniciar-se el judici i ara ha estat donada de baixa del partit". Afegeixen que "lamentem que amb la sentència queda en dubte l'ètica més estricta que ha de regir la gestió pública, a la qual els Socialistes ens obliguem per mandat dels nostres estatuts".

El fet és que Romero té dues investigacions més fetes per Antifrau. El 2019, poc després que perdés per primer cop unes eleccions, AnoiaDiari avançava que Antifrau havia fet un informe raonat sobre indemnitzacions indegudes del socialista durant la seva etapa de batlle, per una presumpta infracció de l'article 1.2 de la llei 53/1984 d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. El juliol d'aquest 2020, l'Ajuntament votava perquè una comissió jurídica externa decidís si calia anul·lar aquestes indemnitzacions. L'altra investigació, encara en curs, és sobre una finca que va adquirir el govern de Romero el 2009, la Solana. La finca es va comprar a Jorge Ignacio Roca, 

Les conseqüències al FCCD

El març del 2019, AnoiaDiari es va reunir amb representants del FCCD que van exposar la situació de l'entitat després del pas del mandatari montbuienc. El cas Teo Romero ha produït canvis en l'organització del Fons. Des del seu adéu, els viatges "ja no s'han fet a instàncies de la presidència, sinó dels tècnics". L'impacte econòmic de les accions de l'exbatlle de Montbui era sensible: "els 57.000 euros que es reclamen són una quarta part del pressupost anual del Fons". L'estira-i-arronsa amb Romero va continuar també després de la seva dimissió amb un altre front. Tot i que l'expresident havia tornat 13.903 euros en un primer moment com a gest -fet que consta al document de l'acusació-, el montbuienc "va tornar-nos a reclamar aquestes quantitats, que considerava que havia de cobrar".

Ja després de l'acord que evitava el judici, el president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Isidre Pineda, en declaracions a AnoiaDiari es mostrava "satisfet" amb l'acord al qual es va arribar entre la Fiscalia i Teo Romero, pel qual l'acusat admetia el delicte de "malversació impròpia". El president remarcava que "volíem que reconegués el delicte". Consideren l'acord "just" perquè "no volíem cap mal a ningú". 

Reblava els canvis fets en l'entitat pel que fa a viatges. En el cas dels viatges a camps de refugiats com Moria "és perquè treballem a ONG que estan allà, finançades per ajuntaments. Són dels pocs desplaçaments que fem i sempre aprovats pels tècnics". Tot i que el Fons reclamava al socialista 56.888 euros, la quantitat que es retornarà a l'entitat seran uns 35.000 euros. D'aquests, 13.903 que ja va reemborsar el mateix Romero abans de sortir del FCCD. Una quantitat "a partir dels informes pericials", explica Pineda.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.