TORNAR

Es torna a obrir el debat territorial a l’Anoia

El Consell Comarcal insta als Ajuntaments a consensuar posicions davant el projecte de Decret de l’àmbit Penedès

politica
Dijous, 26 gener 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La complexitat territorial de l’Anoia passa per les tres realitats diferents de la comarca, la Conca d’Òdena, l’Alta Anoia i la zona sud. Aquesta diversitat complica el debat territorial sobre l’adhesió a l’àmbit funcional Penedès que el Consell Comarcal de l’Anoia insta a reobrir després que el passat 20 de gener acabés el període d’exposició pública del projecte de Decret que ha de permetre delimitar l’àmbit de planificació territorial del Penedès.

Xavier Boquete, president del Consell Comarcal de l’Anoia, lamenta que la Generalitat obligui a obrir aquest debat precisament ara, en un context de crisi econòmica en el que s’aposta per un aprimament de les administracions. Tot i així, i tenint en compte que amb el nou projecte de Decret, aquells municipis de l’Anoia que no ho sol·licitin expressament quedaran automàticament adherits a l’àmbit Penedès, Xavier Boquete insta als alcaldes a consensuar posicions sobre aquest tema.

Cal anar tots junts?

Xavier Boquete entén que el decret de la Generalitat ‘ens obliga a encetar novament un debat que ja hem tingut a la comarca, el de la divisió territorial en el que sempre s’ha arribat a la conclusió que a l’Anoia hi ha territoris amb realitats i sensibilitats diferents i que no necessàriament hem d’anar tots junts’.

La tercera via

El Decret preveu que els municipis de l’Anoia quedin automàticament adscrits a l’àmbit funcional Penedès a no ser que demanin de ser-ho a les Comarques Centrals. Boquete, però, aposta per obrir el debat sobre una tercera via, l’adscripció a l’àmbit metropolità. De fet, alguns municipis ja van posicionar-se a favor d’aquesta alternativa que és la que defensava l’exalcalde igualadí Jordi Aymamí.

Continuïtat territorial

Els Ajuntaments de la Comarca tenen dos mesos per manifestar la seva voluntat d’adscripció a l’àmbit funcional de planejament territorial de les Comarques Centrals, l’única condició imposada és que es garanteixi la continuïtat territorial. És per això que davant el fet que 7 municipis de l’Alta Anoia –Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Els Prats de Rei, Sant Martí Sesqueioles i Sant Pere de Sallavinera, han manifestat històricament el seu rebuig a l’àmbit Penedès, Xavier Boquete insta els alcaldes de la comarca a debatre i consensuar totes les decisions.

L'àmbit Penedès

Aquest àmbit territorial estarà format per les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i aquells municipis que no expressin la seva disconformitat de l'Anoia i comptarà amb una població total de 466.573 habitants suposa un 6,18% de la població total de Catalunya.

Què és un àmbit funcional?

La delimitació dels àmbits funcionals no tenen cap incidència directa sobre els ciutadans d'un territori, és l'organització que la Generalitat utilitza per dur a terme projectes a llarg termini com la planificació territorial, plans directors, plans urbanístics...El fet més rellevant, seria la designació d'un delegat territorial de la Generalitat en aquest àmbit.


1 Comentaris

A

Antoni

Igualada

27 de gener 2012.01:08h

Respondre

Massa temps parlant-ne. L’Anoia sobre.
Sembla que aquesta comarca faci nosa al mapa.
Igualada poc té i menys tindrà.
El bo del cas és que ningú protestarà i que molts miren cap al Penedès,... Llegir més quan crec que si hem de ”morir” tant per tant mirem directament a la capital i àmbit metropolità.
Realment no se pas que és el millor.
Primer Comarques, després Vegueries, ara Àmbit Funcional...i demà que?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.