TORNAR

El tram del riu Anoia de les Vies Blaves serà una realitat el 2025

Es tracta de 60 quilòmetres del total de 300 que es condicionaran a les lleres dels rius Llobregat, Cardener i Anoia

politica
Dijous, 7 abril 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les obres del primer tram, de 60 quilòmetres, del projecte Vies Blaves Barcelona, que farà transitable la llera del riu Anoia, s'iniciaran a principis del 2023 i finalitzaran el 2025. Aquesta iniciativa, impulsada per la Diputació de Barcelona, permetrà connectar 59 municipis de set comarques barcelonines (Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Moianes i Barcelonès), mitjançant 300 quilòmetres de camins per a vianants o ciclistes situats a les lleres dels rius Llobregat, Anoia i Cardener.

Ho han anunciat aquest dimecres al matí la diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido i el diputat delegat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, en una visita al tram de la Via Blava Anoia, que transcorre entre Vilanova del Camí i Jorba, acompanyats de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells; l'alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte; l'alcalde de Santa Margarida de Montbui, Jesús Miquel Juárez; el president del Consell Comarcal de l'Anoia, Xavier Boquete; el conseller de Turisme del Consell Comarcal de l'Anoia, Daniel Gutiérrez, i el regidor d'Urbanisme de la Pobla de Claramunt, Frederic Marí; entre altres representants municipals. També s'ha comptat amb la presència del secretari d'Estat de Turisme del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme del Govern d'Espanya, Fernando Valdés, que ha destacat "la proposta, veritablement ambiciosa i transformadora" del projecte, que té un pressupost global de 54 milions d'euros. El mes de desembre passat el projecte va rebre 4,5 milions dins de la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística de Destinació (PSTD) per a ens locals finançats amb Fons Next Generation de la UE. Aquests 4,5 milions s'han destinat a la Fase I de la Via Blava que transcorre per cinc municipis de la comarca de l'Anoia: Jorba, Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt.

Vies Blaves Barcelona és un dels 21 Projectes Transformadors que la Diputació de Barcelona impulsa amb l'objectiu "de contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la província."

Durant la visita, el secretari d'Estat de Turisme del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme del Govern d'Espanya, Fernando Valdés, ha conegut com avança el projecte i ha felicitat la Diputació de Barcelona per la qualitat i l'ambició del projecte, presentat al ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme per obtenir finançament dels fons Next Generation UE. La proposta s'ha imposat entre més de 500 sol·licituds presentades a Espanya. «Els fons europeus ja són una realitat i una aposta transformadora per un model de turisme que aportarà alternatives econòmiques al territori, valorant un patrimoni natural cultural, gastronòmic i arquitectònic únic a la província. Felicito la Diputació i tots els alcaldes i alcaldesses per la coordinació en el disseny d'aquesta proposta, veritablement ambiciosa i transformadora. Catalunya ja ha captat 70 milions d'euros de la primera convocatòria extraordinària de Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació del ministeri, i aquest any podrà optar a 75 milions d'euros més», ha valorat Fernando Valdés.

La diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, ha afirmat que «el projecte Vies Blaves Barcelona vol recuperar i fer valdre el patrimoni natural i cultural al voltant del parc fluvial més important de la província de Barcelona. Ho farà través de la creació i l'adequació d'itineraris transitables per a la pràctica del cicloturisme i del senderisme entorn dels rius Llobregat, Anoia i Cardener». La diputada ha destacat, a més que «aquest projecte es troba en un estat de maduresa important a través de l'impuls dels fons Next Generation»

El diputat d'Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, ha assegurat que «aquest és un projecte ambiciós que aportarà riquesa al territori i recuperarà espais naturals idíl·lics i fràgils». També ha volgut esmentar i agrair la implicació del govern d'Espanya i els 4 milions i mig d'euros dels Fons Next Generation de la UE: «la col·laboració entre administracions és essencial per portar a terme aquest projecte i, per tant, poder comptar amb els ajuntaments, el consell comarcal, la Generalitat, el govern d'Espanya i la UE fa que la suma permeti que les Vies Blaves Barcelona tirin endavant i siguin una realitat de la qual en podrem gaudir tots».

Les dades de l'Estudi d'avaluació de la mobilitat generada del Pla de Direcció Urbanística de Vies Blaves Barcelona estima que el cinquè any d'ús de les Vies Blaves hi haurà un total de 14.000 usuaris en dia punta. En una extrapolació a deu anys, els usuaris de les Vies Blaves arribarien a 26.000 en dia punta. Segons aquestes dades, en aquell moment el projecte tindria un potencial econòmic de 18 milions d'euros.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.