TORNAR
PUBLICITAT

El vot de Vox a l'Anoia destaca on hi ha més abstenció i on C's va guanyar el 2017

La formació xenòfoba aconsegueix ser tercera força a Montbui, Vilanova, Cabrera i La Torre

politica
Dimarts, 16 febrer 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La ressaca del 14-F deixa a tot Catalunya la notícia preocupant de l'entrada de Vox al Parlament. Els vots de la formació espanyolista xenòfoba no superen els que va treure el partit d'Abascal als comicis espanyols, el 2019, però evidencien que ha deixat de ser una anècdota.

Les poblacions on Vox assoleix més percentatge de votVox tancava la nit electoral com la desagradable sorpresa, amb la seva irrupció com a quarta força del Parlament. A l'Anoia, quedava cinquena en vots, per darrere d'ERC, Junts, PSC i CUP. Assolien 3.264 vots, gairebé un miler menys que els 4.155 de les eleccions al Congrés. Però Vox ha aconseguit ser una força important als municipis grans: 795 vots a Igualada i, també, és tercera força a Vilanova del Camí, Montbui, La Torre i Cabrera d'Anoia. La peculiaritat d'aquests municipis és que diumenge hi va guanyar el PSC, però també que hi va haver una abstenció de més del 50%. Això els ha permès superar el 10% dels sufragis. A Piera, tot i ser quarta força, també obtenen un 11,17% dels vots. En totes aquestes poblacions, C's havia guanyat el 2017.

La davallada de C's a la comarca s'ha manifestat als municipis més abstencionistes, que és on Vox també ha pogut treure millors resultats. El vot taronja ha caigut per l'abstenció i s'ha desplaçat a la dreta (Vox) i a l'esquerra (PSC). La suma total de votants unionistes o constitucionalistes a l'Anoia, tant durs (PP, Vox, C's) com moderats (PSC), era aquest diumenge de 16.248; el 2017, C's havia tingut 17.736 votants. 

El PSC, que fa tres anys va tenir 8.974 electors, ha arreplegat part dels vots de C's, però els partits unionistes "durs" se'n queden la majoria, sobretot Vox. La suma de la "dreta dura" espanyola a l'Anoia (PP, Vox i C's) és de 6.665 electors i d'aquests gairebé la meitat, 3.264, són del partit xenòfob. L'opció unionista moderada, el PSC, creix en un context d'abstenció alta i arriba a 9.583 electors.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.