Dijous, 24/3/2016
3824 lectures

L'Autèntic Kamehameha

Per als catalans que hem crescut amb la mítica sèrie Bola de Drac, la paraula Kamehameha està directament relacionada amb la imatge d'un crit i una bola de foc. Però aquest article parla d'aquell qui va ser l'autèntic Kamehameha: un personatge clau a la història del Pacífic, del qual el dibuixant Akira Toriyama va agafar el nom per anomenar l'atac estrella d'en Son Goku i els deixebles d'en Follet Tortuga.

Kamehameha I, també conegut com Kamehameha El Gran (1758-1819) va ser el primer rei de Hawaii, que va unificar l'arxipèlag sota el seu regnat, després de guanyar diferents batalles. Aquest "Jaume I El Conqueridor” dels hawaians va establir formalment el Regne de Hawaii l'any 1810.

La seva figura destaca per la defensa dels valors tradicionals hawaians. Per garantir la continuïtat del seu regne, va unificar el sistema legal, va establir aliances amb les principals potències del Pacífic, va prohibir als no-hawaians posseir terres, va fomentar el comerç amb Europa i Estats Units, i va garantir pau i prosperitat a les futures generacions. De fet, el Regne de Hawaii va conservar la seva independència, excepte durant un breu període de cinc mesos d'ocupació britànica, fins a la seva annexió als Estats Units l'any 1898. Pel seu llegat, a Kamehameha I se'l coneix com el Napoleó del Pacífic.

Arreu de Hawaii hi ha moltes referències al monarca. En honor seu, cada any se celebra el Kamehameha Day, l'11 de juny. La Kamehameha Highway és la principal carretera de l'illa d'Oahu. Hi ha estàtues en honor seu a la seu del poder judicial de Hawaii i també al Capitoli. I un dels seus descendents, Kamehameha IV, va fer construir el Palau Iolani, al centre de Honolulu, que és l'únic palau reial en territori dels Estats Units.

Una de les moltes històries que es conserven del monarca explica que, l'any 1779, Kamehameha viatjava cap a Kealakekua Bay quan es va trobar amb Lono, la deessa hawaiana de la fertilitat, que viatjava a bord d'”una gran canoa amb banderes”. En realitat, es tractava del capità James Cook i la nau era l'HMS Discovery. Aquest va ser el primer contacte de Kamehameha amb l'home blanc, però no seria l'últim.

Més endavant va ser anomenat “Coronel de las Provincias Unidas del Río de la Plata” pel comandant naval Hipólito Bouchard, en agraïment per lliurar-li dos vaixells argentins sublevats. De fet, Kamehameha va ser el primer cap d'estat a reconèixer les Provincias Unidas del Río de La Plata, actualment Argentina, com un país independent.

Es diu que media dos metres d'alçada. Va prohibir els sacrificis humans, però va ser seguidor de la religió i les tradicions hawaianes fins al final. Tot i que va rebre missioners cristians, sembla que no se'ls prenia molt seriosament. A la seva mort, el 8 de maig de 1819, els seus ossos es van enterrar amb el màxim secret, per tal de garantir la seva transició cap a l'altre món. El lloc on es van amagar continua sent un dels misteris més ben guardats de Hawaii.

Una de les aportacions més importants del monarca hawaià a la història és la Llei del Rem Estellat, que protegeix els drets humans dels no combatents en temps de guerra, i encara avui continua en vigor.

L'orígen d'aquesta llei és anterior a la unificació de Hawaii. L'any 1782, en una incursió, el peu de Kamehameha va quedar atrapat en un escull. Aleshores, un pescador que estava per allà patia per la seva família va donar-li un cop de rem ben fort al cap. Kamehameha va quedar estabornit i el rem es va estellar. Això va donar temps d'escapar al pescador i a la seva família.

Dotze anys més tard, a Kamehameha li van portar aquell mateix pescador per tal que el castigués. Però el rei va considerar que la culpa era seva, per atacar gent innocent. Va alliberar al pescador, li va regalar terres, i va proclamar la Llei del Rem Estellat:

"Māmalahoe Kānāwai:
E nā kānaka,
E mālama ‘oukou i ke akua
A e mālama ho‘i ke kanaka nui a me kanaka iki;
E hele ka ‘elemakule, ka luahine, a me ke kama
A moe i ke ala
A‘ohe mea nāna e ho‘opilikia.

Hewa nā - Make."

Que traduït al català significa

"Llei del Rem Estellat:
Oh, poble meu,
honora el teu Déu,
Respecta per igual els drets dels poderosos i dels humils
Ocupa't  que la gent gran, les dones i els nens
Puguin descansar al marge del camí
Sense por  que ningú els faci mal

Desobeïu, i morireu."

Es calcula que aquesta llei, que estipula la protecció dels no combatents en temps de guerra, va salvar milers de vides durant les campanyes militars de Kamehameha. La Llei del Rem Estellat es va convertir en la primera llei escrita del Regne de Hawaii i continua a la Constitució de l'Estat fins a dia d'avui.

Arreu dels Estats Units la invoquen des dels ciclistes fins a les persones sensesostre. A nivell internacional, la Llei del Rem Estellat va inspirar altres lleis més modernes de drets humans sobre la protecció dels civils i no combatents en temps de guerra. I avui, l'estan infringint tots aquells que es neguen a garantir el dret d'asil als ciutadans de Siria, que no han pogut quedar sans i estalvis al marge del camí. 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.