Dilluns, 15/12/2014
3814 lectures

Fiji: Jubilació per decret als 55

Una de les mesures més sorprenents que ha aplicat el govern militar de Fiji els darrers anys ha estat avançar l'edat de jubilació, dels 60 als 55 anys.

La reducció de l'edat laboral es va implementar ara fa cinc anys, en un moment en què l'economia del país patia les conseqüències de la crisi global, especialment per una davallada dels ingressos al sector del turisme.

Aquest canvi en l'edat de jubilació tenia un doble objectiu. En primer lloc, pretenia reduir la taxa d'atur juvenil i oferir un miler de llocs de treball a persones graduades sense feina. D'altra banda, la mesura formava part d'un pla més ampli per  aprimar l'administració, amb l'objectiu final de reduir-ne un 30% els treballadors, l'equivalent a 10.000 persones.

El decret es va fer públic el 14 d'abril del 2009 amb efecte immediat: tots els treballadors del sector públic, inclosos policies, militars i funcionaris de presons majors de 55, havien de deixar de treballar a partir del dia 30 del mateix mes. Un total de 2.231 persones es van retirar el 2009, però uns 292 van ser recontractats per tal d'assegurar la continuitat dels serveis. A més, es van crear 908 llocs de treball.

Per desgràcia no som a Fiji i la mesura seria molt difícil d'aplicar   a casa nostra, d'entrada provocaria un col.lapse absolut del sistema de pensions. Però quan l'atur juvenil arriba al 50%, potser més d'un hi estaria d'acord...

(Foto: Steven Müller)

1 Comentaris

R

Ramon

08700

17 de desembre 2014.13:02h

Respondre

Estaria bé,peró inaplicable a molts paissos,en quant al 50%d’atur juvenil que comentes,crec que s’han de valorar molts factors,la tecnologia fa que milers de llocs de treball que abans... Llegir més necesitaban persones ,ara ja no es necesitin.
La mala formació de molts d’aquests joves i lo dificil que es trobar un ”apranent” .i segur que trobariem moltes mes causes,peró crec que no i pensem prou en la primera,les maquines han pres molts ,moltissims llocs de treball i al mon i segueix neixent gent ,no maquines.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.