Dijous, 13/2/2014
1663 lectures

El disseny, eina de canvi

Molt interessant el debat del passat dia 11 als “Dimarts de Diàlegs” sobre el possible futur industrial d’Igualada. També la pròpia proposta de trobar-nos per escoltar i parlar. Debatre i posar-nos d’acord. O no. “L’objectiu és aconseguir que el debat, el diàleg i la discussió siguin eines útils per fomentar el coneixement i el pensament crític.” Un bon punt de partença per a una tradició que l’Ateneu ha recuperat -un tendre record per aquells cigrons de l’Ateneu- de la mà d’en Jordi Cuadras. Abans de tirar endavant, deixeu-me destacar la important tasca que està portant a terme en Jordi en l’àmbit d’Igualada, tan en la seva vessant de professional del periodisme, com en la seva implicació i dedicació a nivell personal en els temes de ciutat. En l’argot, un putu crac.

El debat, com el seu títol indica -Igualada tornarà a ser industrial o no?- buscava LA resposta a aquesta eterna pregunta. Desprès de la trobada, tot i que els indicis porten a pensar que si, no està tan clar encara “el com” i el que és més important, “el quan”. De totes maneres penso que cal sumar esforços per poder fer realitat qualsevol iniciativa que ens pugui portar cap a noves oportunitats productives.

Com podem sumar? M’agradaria aportar la visió que tenim des de disseny=igualada. Nosaltres som un col.lectiu jove -tot just arribem als 5 anys de trajectòria- però al llarg d’aquest temps i pel fet d’haver nascut en els pitjors moments de la crisi, hem entès que l’opció bona pel futur és cooperar. Actualment reunim un total de 26 estudis professionals que oferim diferents serveis: disseny gràfic i comunicació, il.lustració, packaging, disseny 3D, multimèdia, disseny industrial i de producte, i disseny d’interiors particular o comercial, entre d’altres. Això vol dir que podem aportar valor a molts sectors productius i també dels serveis. www.dissenyigualada.org

El dissenyadors -més enllà de la imatge frívola que hem tingut- som persones molt preparades, amb formacions específiques i amb una metodologia de treball més científica que creativa, en general. Partim sempre d’una necessitat i, a partir d’aquesta, portem a terme una important tasca de recerca i de desenvolupament conceptual, abans de passar a proposar una concreció formal, segons cada especialitat. El resultat sempre ve avalat pels estudis previs, més enllà dels nostres criteris personals, i ens enfoquem a aportar aquelles solucions que permetin treballar en coherència, segons cada projecte.

Per aquesta capacitat de treball, inherent al nostre sector, penso que hi tenim molt a dir en el futur econòmic d’Igualada, com també en el seu desenvolupament com a ciutat.

La nostra alternativa de diversificació productiva passa per dos àmbits concrets: La potenciació de les arts gràfiques -que formen part indissociable de l’ADN de molts dissenyadors gràfics d’Igualada- i on pensem que hi ha bones oportunitats de creixement.

Per altra banda el que es coneix com a “economia del coneixement” i la seva aplicació en els sectors de la innovació, les noves tecnologies i més concretament les Tic, que poden trobar un bon ecosistema al barri del Rec. Són aquelles especialitats que posen en valor a la persona i que, tot i que en estructures més petites que la pròpia indústria, estan aportant ja molts llocs de treball a la zona.

Disseny=igualada és un col.lectiu dinàmic i obert, amb una visió renovadora i estem disposats a fer equip amb tothom qui vulgui treballar per un futur millor per a Igualada i per a les seves persones.

PD. Just quan havia acabat aquest escrit me n'he assabentat que ja havíes marxat. La imatge que acompanya aquest escrit ens la vas fer quan començavem a caminar, com tantes vegades, de manera desinteressada. Curiosament al sostre de l'Ateneu. A partir d'ara, quan la vegem, et recordarem amb tota la tendresa possible. Gràcies per tot, Santi.

Altres articles de Pep Valls

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.