Dimecres, 23/12/2020
7287 lectures

La comissió de reis, al llibre negre

Fa anys que penso que la comissió, per males praxis i alguns aspectes de la gestió de la festa, hauria d'estar al llibre negre. Una imatge que no m'agrada, la del llibre blanc i el llibre negre, tan anacrònica, tan poc pedagògica, que la ciutat hauria de plantejar-se si la vol encara.

En les dues aparicions públiques davant els mitjans de comunicació d'aquestes darreres setmanes, la comissió va manifestar, en resum, que la seva voluntat era celebrar una festa "de màxims", sempre que les restriccions per la pandèmia ho permetessin i que tenien damunt la taula diverses opcions i escenaris possibles i que esperarien a darrera hora per escollir l'escenari òptim, depenent de la situació sanitària del moment.

Sembla que ha arribat el moment. Ahir dimarts la comissió anunciava, per una banda, que no hi hauria repartiment "oficial" de joguines a les cases i que, d'altra banda, el repartiment de cartes del primer dia de l'any es faria en diversos punts de la ciutat. També van anunciar que l'arribada del Patge Faruk, prevista pel dia 28 de desembre, es faria igualment al pavelló de les Comes, però amb aforament limitat.

Penso que l'arribada del Patge Faruk podria ser una de les festes més xules, més celebrades, més participades de l'any per la quitxalla a Igualada. Podria ser una festa de portes obertes, de celebració, de rauxa, sense llibres blanc i negre. Popular. En un escenari sense pandèmia, es podria celebrar en un espai obert, com la plaça de Cal Font o el magnífic Parc Central. La celebració de l'arribada en un espai tancat, amb aforament limitat, com el pavelló esportiu, no és popular ni accessible a tothom. Ara, en un escenari amb pandèmia, amb més limitacions i restriccions, encara més.

Tanmateix, han decidit convocar famílies, petits i grans, el dia 28 en un espai tancat (amb totes les mesures que vulguin...). Una ciutat que va prendre la decisió -encertada- d'anular la festa major, ara aplegarà centenars de persones en un acte. I ho anuncien el mateix dia que, en aquest diari, el director assistencial hospitalari de l'Hospital Universitari d'Igualada, Jordi Monedero, alertava que "cal una conscienciació màxima", ja que la unitat de medicina interna del centre està ocupada íntegrament per pacients COVID, així com una part de la unitat de cirurgia. El mateix dia que el director anunciava un increment de casos atesos a l'hospital. "Comencem a veure l'increment de malalts que es van encomanar de la COVID-19 durant el pont de desembre", ens explicava Monedero. El mateix dia que, a l'Hospital d'Igualada, es registraven 42 malalts ingressats per COVID-19, 3 d'ells a l'UCI. El mateix dia que Igualada registrava un risc de rebrot de 474 i una velocitat de transmissió, l'Rt, d'1,5. Xifres molt altes. El mateix dia que els escolars començaven les vacances amb un increment de grups escolars confinats i alumnes i docents en quarantena: s'havia passat de 3 a 11 grups confinats en tan sols quatre dies. Les escoles tancaven les portes per vacances amb 236 persones en quarantena, entre alumnes, docents i altres professionals.

Diran que la decisió és consensuada amb el PROCICAT. Que la decisió s'ajusta a les mesures i restriccions establertes. Segur. Els teatres també ho han de fer. I ho fan, rigorosament. I les famílies decideixen si hi porten o no els seus fills. Però això no són putxinel·lis.

Altres articles de Toni Cortès Minguet

19 Comentaris

R

Rosa

2 de maig 2021.18:08h

Respondre

Jo ja sóc gr. Però això del llibre bl i el negre, es lo que mes recordu dels Reis sobre tot el dia 28, sempre hem deien que estaria al negre però mai mi varen possar,
Però el record que,en tinc... Llegir més és molt molt maco,

j

joan muntane

igualada

31 de desembre 2020.02:12h

Respondre

Tal com està la ciutat i tal com està l’hospital, amb la pandèmia disparada a la Conca no se’ls ocurreix res més que convocar l’acte a Les Comes.
Imprudent, irresponsable i en veurem les... Llegir més consequencies. Al Marc se l’ha menjat el personatge al twitter i a l’instagram. El seu caràcter megalòman el supera. Yo, yo, yo, yo...perseguidor de crítics...

Si ets un alcalde responsable, amb les dades de la Conca a la mà, barrejar grups bombolla en un espai tancat ha estat una temeritat i una irresponsabilitat política. Esperem que els grups de l oposició no tinguin i demanin responsabilitats.

j

josep

igualada

28 de desembre 2020.18:37h

Respondre

Es vergonyos que amb lo que patim amb la pandemia la comisió de reis vulgui fer l’ arribada del patge Faruc amb un local tencat amb els espais oberts que tenim , a mes ja que no ja el repartiment... Llegir més de joguines , l’ arribada per mi es tenia que sorpendre , tenim un altre rebrot de la pandemia , dons toca busca solucions idoneas ,

pepsolev

Pep Solé Vilanova

L'Espelt

27 de desembre 2020.21:35h

Respondre

Sobre la conveniència de l’acte del pavelló no hi tinc res a dir. Jo no hi aniré.

Amb el que no estic d’acord és en eliminar els llibres blancs i negre. Forma part de la tradició. Ja sé... Llegir més que les tradicions es poden canviar, però no és obligatori.

Estic molt cansat de tant bonisme, de pensar que els nens es traumatitzatan o que ploraran si no estan al llibre blanc.

La canalla ha de saber de petit què és la vida. Que ens diran coses i passaran coses al llarg de la vida que ens frustraran que seran molt pijors que estar al llibre negre. Ja va fer prou mal, al meu entendre, el “progressa adequadament” o aprovar amb un 4 nota. Al pas que anem els estudiants entraran a la universisat amb 5 assignatures suspeses perquè si no es traumatitzen.

La vida és un putada contínua i cal preparar a la canalla pel que es trobaran a la vida real. Que no ens agradin els cops de puny que rebrem al llarg de la vida no vol dir que no passin. Cal aprendre a gestionar-ho, perquè no els evitarem.

Molt a favor de mantenir els llibres blanc i negre dels Reis d’Igualada. I tranquils, al Llibre Negre hi he passat llargues temporades i no m’ha anat pas tan malament i tampoc estic frustrat.

J

Joan Vilanova

Igualada

29 de desembre 2020.10:01h

Gràcies, algú havia de dir-ho.
D’una manera o altre tota acció té una conseqüència

j

josep

igualada

29 de desembre 2020.20:00h

Quan la meva mare anava a escola, fa molts anys, en un poble petit, les nenes de família rica seien a una banda de la classe i les pobres a l’altra. També era una tradició.
Quan jo mateix... Llegir més era petit els mestres picaven i castigaven. També era una tradició.
I així podriem anar fent una llarga llista de ”tradicions” anacròniques i totalment fora de lloc en una societat del segle 21.
No es tracta de sobreprotegir els infants. Com bé dius els pals ja els hi donarà prou la vida. No cal mantenir, en la meva opinió tradicions desfassades, anacròniques i ràncies...

J

Julia

31 de desembre 2020.07:47h

Home, sembla que sí t’ha frustrat perquè només veus el llibre negre i blanc com a mètode per a ensenyar a la canalla. Amb aquests arguments potser hauríem de recuperar les bofetades perquè la... Llegir més vida és així. Quin nivell...

M

Marc

27 de desembre 2020.14:33h

Respondre

Això és culpa de l’Ajuntament.
La comissió proposa i l’ajuntament (tenint dades i informació) dona l’ok o no. Marc Castells llibre negre. Prous polígons i twitter, i més política real.

j

joan

Igualada

29 de desembre 2020.18:26h

Vull recordar-te que el Ajuntament només dona una subvenció i col·labora amb la festa, La Fundació Privada de la Comissió de Reis no hi ha política dins i les presa de decisions amb... Llegir més consensuades per la majoria de les que formen la junta.

M

Montserrat

Igualada

25 de desembre 2020.23:56h

Respondre

Estic d’acord amb l’article. No té cap sentit que el patge Faruk arribi en un lloc tancat. Si no és pot anar de públic a l’hoquei...al patge Faruk si?
Jo crec que hauria de fer una ruta per... Llegir més la majoria de carrers de la ciutat ( no seria difícil, doncs només són tres o quatre vehicles) i molta gent el veuria des de casa. I qui hagi de veure’l al carrer quedaria tothom molt repartit.

j

josep ortinez

Igualada

25 de desembre 2020.21:40h

Respondre

Molt d’acord amb el Toni Cortes.
Molt d’acotd amb el Pau Llacuna.
Bon Nadal.

J

JOAN MARTI CARBONELL

IGUALADA

24 de desembre 2020.19:41h

Respondre

Soc de la opinió que la recepció del Patge Faruk es te de fer en un espai obert, en un espai tancat es un risc innecessari. Que la Comissió es replanteig ’hi el esdeveniment.

j

josep quintana miranda

igualada

24 de desembre 2020.10:11h

Respondre

Trobo molt encertat al que diu en Toni Cortes, es tindria de fer en un espai obert, no tancat com les Comes, per exemple al cam del globos, alli hi cap molte gent i espaiada. No esta la cosa per fer... Llegir més tonteries.

A

Antoni

Igualada

24 de desembre 2020.09:06h

Respondre

Lo de la Comissió de Reis no té nom. Són l’exemple que una cosa es pot fer sense les administracions públiques pel mig. A més enguany, no generen la notícia polèmica fins la vigília de... Llegir més Nadal, i per tant l’edició en paper de l’Anoia Diari no en pot parlar. Sort que entre diferents administracions públiques i entitats que viuen de les subvencions, heu pogut fer l’edició en paper d’aquest Nadal....

P

Paco del Llobregat

23 de desembre 2020.14:03h

Respondre

Amb pandèmia o sense, tu només et mous vomitant odi al que no t’agrada. Hi ha un calendari festiu a Igualada i hi ha el contra-calendari de l’odi del Cortès. No s’esperàvem cap cosa millor.... Llegir més No hi vagis als Reis, ningú t’obliga. Ni a totes les tradicions igualadines que odies profundament i que voldries fer-les desaparèixer. Amb gent com tu aquesta ciutat aviat serà una ciutat dormitori. Algú t’ho ha de dir.

toni-corts-minguet

Toni Cortès Minguet

Igualada

23 de desembre 2020.17:40h

Encara que no sé qui és, jo per educació, el tractaré de ”vostè”.

Aquest és un espai d’OPINIÓ i, com a tal, hi expresso la meva, d’opinió. Per això es diu així:... Llegir més ”opinió”.

opinió
1 1 f. [LC] Manera de jutjar sobre una qüestió, concepte que hom té d’una cosa qüestionable.
Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC)

Aquí expresso les meves opinions, pensaments, idees, crítiques, sentiments... Absolutament personals. I ho faig amb el meu nom i cognoms. Algunes li agradaran, altres no.

En aquesta ocasió he expressat la meva opinió sobre una decisió de la comissió que no comparteixo i no m’agrada, per la situació que estem patint. Gens. I ho dic. Amb nom i cognoms.

I com que m’estimo, ”profundament”, la festa, ho manifesto. I com que m’estimo, ”profundament”, Igualada, ho manifesto. I com que m’estimo, ”profundament”, la vida, així ho expresso.

Penso que no és encertat fer un acte com l’arribada del Patge Faruk al pavelló de les Comes. I ho manifesto públicament. Sóc un dels 40.000 igualadins i potser hi ha 40.000 idees sobre això. Tants caps, tants barrets. Jo, dic la meva. I ho faig, insisteixo, amb el meu nom i cognoms. Jo, vostè, no sé qui és...

No sé on veu que odiï profundament les tradicions igualadines i que les voldria fer desaparèixer... M’agradaria que ho demostrés. Així com que amb gent com jo Igualada aviat serà una ciutat dormitori. Però no hi perdré el temps, i menys amb un ”del Llobregat”.

Em preocupa, tanmateix, el seu discurs, que ja vaig veure quan demanava que a l’estiu no es celebressin festes majors ni festivals: ”no hi vagis”. Aquesta és la seva resposta més intel·ligent.

Em preocupa, en primer lloc, perquè demostra un greu desconeixement. El fet que jo no vagi a una processó o a un acte multitudinari no evitarà que em contagiï, a mi o a la meva família. Vostè potser hi va i l’endemà contagiarà a la peixatera i, aquesta, a la meva mare. I, escolti, jo el que no desitjo, sobretot, és que no es contagiïn centenars d’infants i famílies. En segon lloc, aquest discurs demostra una actitud de menyspreu. Un discurs per a qui no té discurs.

Sap què? Per sota de tot això, que és pell, hi ha al fons un problema més greu: Hi ha gent que no li agrada la crítica, que no li agrada que hi hagi opinions i idees diferents de les seves. Jo continuaré expressant les meves. Sempre. I respectaré les dels altres, fins i tot les seves, quan les sàpiga. I continuaré estimant ”profundament” i treballant per les meves festes i tradicions. I continuaré estimant i treballant ”profundament” per la meva ciutat. Com sempre. I espero trobar-me’l pel camí.

Desitjant que tingui salut i prengui precaucions. En tot.

Salut.

toni-corts-minguet

Toni Cortès Minguet

Igualada

23 de desembre 2020.19:02h

Finalment, voldria assenyalar-li que jo sempre he aportat idees, propostes, crítiques constructives. Si ha llegit l’article veurà que proposo que l’arribada del Patge Faruk es faci en un espai... Llegir més obert, com la plaça de Cal Font o el Parc Central. No he vist mai cap proposta seva. Cap.

Penso que no t’as d’enfadar tant, i menys en aquestes dates... Podria fer com tu i dir ”si no t’agrada el que escric, no llegeixis”. Però prefereixo que ho llegeixi, que discrepi, amb fonaments... i respecte.

Permeti’m afegir que jo no sé pas com serà aquesta ciutat amb gent com jo. Però em temo que, amb gent com vostè, tornarà a ser com era als anys 40.

J

Joan Carles González

Igualada

24 de desembre 2020.10:45h

”I com que m’estimo, ”profundament”, Igualada, ho manifesto”.

No hi pot haver millor resposta Toni Cortès, perquè només criticant allò que creiem inadequat podem salvar... Llegir més allò que estimem.

P

Pau Llacuna i Ortínez

Igualada

23 de desembre 2020.13:19h

Respondre

Totalment d’acord, sempre he mantingut que una Comissió no es pot fer l’amo d’una festa tradicional de la Cuitat.
Ara bé, on és l’autoritat de l’Ajuntament? De qui és el Pavelló de... Llegir més les Comes? Qui els ha donat el permís?
Quan el Patge Faruk torni a trucar a l’Alcalde potser que aquets li expliqui la situació que ha patit i pateix la cuitat, ja que pel que es veu la Comissió, per fer quatre cales, no li han dit.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.