Dimarts, 20/3/2012
5868 lectures

Mentides

Joseph Paul Goebbels, fou una de les figures més significatives del règim nazi d’Adolf Hitler, de qui arribà a ser Ministre de Propaganda. Compensava la seva lletjor i defectes físics amb una extraordinària eloqüència i capacitat de convenciment. Goebbels fou l’autor de la frase “una mentida repetida mil vegades es converteix en una veritat”, un lema que molts pseudo-polítics anti-demòcrates han convertit en el seu modus operandi, la seva estratègia, la seva propaganda, dirigida essencialment –com la tele mediocre o “tele porqueria”- a persones vulnerables, d’un baix nivell cultural i/o persones sensibles als rumors, les xafarderies, la “salsa rosa” i a les mentides.

Els partits xenòfobs i els seus líders –sovint amb tares, com Goebbels-, amb programes –com els seus cervells- buits de continguts, s’han basat en repetir mil vegades una mentida per tal que pugui arribar a consolidar-se com a real. I, sovint, ho han aconseguit: “Els moros no paguen impostos”, “Les administracions no fan inspeccions als comerços xinos”, “Als moros i sudaques els donen vals gratis del súper”, i un llarg etcètera de mentides, repetides mil vegades, s’han escampat com una taca d’oli fins al punt que, molta gent, se les ha cregut. Al principi. Perquè avui, pocs o molts, tots tenim un conegut, un company de feina, un veí... “moro” o “sudaca” (com diuen els xenòfobs) i veiem que no són els causants de la crisi com ens volen fer creure, sinó que també la pateixen. Perquè són els nostres veïns, i comencem a conèixer'ls. I veiem que aquella cançoneta que ens repetien mil vegades fa uns mesos ara ja no se l’escolten ni se la creuen tant. I menys quan qui fa discursos xenòfobs va de cul darrera les mulates... Perquè qui repeteix mil vegades una mentida, és un mentider.

(Goebbels se suïcidà després d’enverinar els seus sis fills...)

Altres articles de Toni Cortès Minguet

1 Comentaris

T

Teresa Estruch

Masquefa

20 de març 2012.09:20h

Respondre

Molt ben explicat Toni. Malauradament no arribem mai a mil vegades els que ho expliquem per contrarestar aquest discurs tan arrelat. Les administracions ho intenten però com amb tants altres àmbits... Llegir més han perdut credibilitat i els ciutadans no ho repetim prou. És curiós que tothom coneix algú que coneix un altre que diu que el seu veí es beneficia d’aquesta manera, ho saben segur. És una lluita que no hem de deixar per no cedir ni un pam a la xenofòbia, mireu sinó l’alt preu que va costar ahir a França.
La democràcia no és només votar cada quatre anys, la democràcia és respecte i em fa por que l’estem perdent.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.