Canviar hàbits: passar de la intenció a l'acció

Canviar d’hàbits és com canviar de cicle. Les persones, igual que la natura, tenim cicles, ritmes. I, de la mateixa manera que les pluges i les llavors convertides en plantes i flors són necessàries perquè arribin els fruits de l’estiu, per les persones aquesta renovació és vital per seguir avançant, per deixar anar allò que ja no ens serveix, per buscar noves opcions que ens permetin créixer i aprendre, per veure amb nous ulls, renovar-se, recomençar. I especialment, quant volem canviar d’hàbits.

Com en un cicle, quan estem canviant un hàbit, és molt possible que en algun moment sigui més difícil, o que ens passi per alt fer allò que havíem previst fer, o que tinguem poca voluntat per seguir perseverant. I és quan hi ha el risc de deixar-ho còrrer. De llançar la tovallola. Això és normal. Si observem la natura, en els canvis de cicle també passa, sembla que arriba un canvi de temperatures, i no sempre és estable inicialment.

Malauradament no hi ha fórmules màgiques per canviar hàbits, és una combinació de diferents elements que poden tenir un paral·lelisme amb la natura:

  1. Tenir molt clara la motivació del canvi d’hàbit, quin és l’origen que ens mou a fer-ho. Igual que si fos la llavor d’un arbre.
  2. Imaginar-nos amb l’hàbit canviat o aconseguit: com ens comportem, què canvia en el nostre dia a dia, com ens sentim, com ens veiem, etc. Imaginar-nos en quin tipus d’arbre ens hem convertit.
  3. L’actitud de determinació: passar de la intenció a l’acció. Polir la nostra llavor, podar les branques, cuidar l’arbre.
  4. La constància: petits passos i perseverança. Avui ho faig, avui em cuido. Per què l’arbre creix fins al màxim que pot.

I perquè com deia Aristòtil, un aglà té potencial per convertir-se en un roure.

En paral·lel als 4 elements esmentats, des del punt de vista de la metodologia PNL (programació neurolingüística), els hàbits provenen dels nostres patrons mentals i emocionals apresos i són reprogramables. Hi ha diverses tècniques que permeten treballar els processos del pensament, les creences, el llenguatge, la corporalitat i la visualització, entre altres aspectes, per a facilitar els canvis d’hàbits durables en el temps.

Nerhu deia que “No es pot canviar el curs de la Història a base de canviar les fotos penjades a la paret”, per això és tan important passar de la intenció a l’acció, en tot allò que ens proposem canviar.

 

Roser Claramunt, psicòloga coach n. 6367 especialitzada en PNL i Mindfulness

roserclaramunt.com

@roserclaramunt

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.