Molta gent em pregunta què vol dir Kaizen Singular, el perquè d'aquest complex nom.

Literalment, Kaizen significa "canvi cap a alguna cosa millor", basat en dos ideogrames: Kai = canvi, i Zen = bo, positiu, beneficiós. A Occident es tradueix generalment com "millora contínua". Jo prefereixo traduir-ho com millora constant, perquè, la paraula contínua pot tenir connotacions de sobre esforç, cansament, permanència. En canvi la paraula constant, em suggereix perseverança i disciplina. Dues actituds estretament vinculades amb el camí cap a qualsevol objectiu que ens marquem a la vida. Sigui petit, mitjà o gran.

L'expressió en el seu origen expressa "Avui millor que ahir, demà millor que avui", en el sentit que sempre és possible fer millor les coses.

La particularitat filosòfica del terme Zen com "beneficiós" és la que per a mi li dóna la seva raó de ser: la millora en benefici de la col·lectivitat, a més de la individual.

Singular va ser un adjectiu que vaig triar per reflectir que cada un de nosaltres som especials, diferents, únics: Tenim recursos, talents i estratègies diferents per arribar a aconseguir el que ens proposem. Primer, hem de crear el canvi en nosaltres mateixos perquè després el seu efecte es pugui traslladar a l'entorn (laboral, acadèmic, familiar, amistats, ciutadania). I és cada persona qui decideix, quin és el camí que vol recórrer, com ho farà i amb qui.

Si canviem abans nosaltres, canvien les nostres relacions i interaccions amb els altres. Gandhi ho reflectia en una de les seves consignes, “Sigues el canvi que vols veure en el món”. I gràcies a això podem beneficiar el nostre entorn més proper o més llunyà, a més de guanyar en benestar i en satisfacció pròpia.

La realitat és que, per naturalesa, les persones ens resistim al canvi. L'objectiu d'una filosofia basada en el Kaizen implica, trencar, traspassar, sortir de la nostra zona de confort per salvar aquesta resistència a canviar. I justament, en traspassar la línia de la zona de confort, és quan generem aprenentatge, i millora. Exactament, igual que un nen quan descobreix que pot aixecar-se i caminar, després d'estar gatejant unes setmanes o mesos abans. Si no s'arrisqués, si no provés noves accions, no caminaria.

Com a mètode, el Kaizen és utilitzat en les empreses per millorar processos a tot el món, i com en el coaching, busca optimitzar els recursos i enfocar-se a l'excel·lència. Als anys 50, es va implantar inicialment en la indústria japonesa, i va contribuir a convertir Japó en una potència mundial després de les greus conseqüències de la II Guerra Mundial. Toyota és una de les moltes empreses que l'ha utilitzat amb gran impacte.

El cicle d'una de les eines clau del Kaizen, implica 4 passos molt semblants als que s'apliquen en un procés de coaching:

Planificar: definició del procés a millorar i de l'objectiu. L'objectiu ha de ser: específic, mesurable, assolible, rellevant, a temps.

Fer: a partir de diferents propostes es tria la més adequada per aconseguir l'objectiu i es posa en pràctica.

Verificar: comprovació dels resultats obtinguts després de les accions posades en marxa.

Millorar: es corregeixen desviacions, i el nou sistema provat s'incorpora al procés. Després, s'inicia de nou tot el cicle, per seguir millorant.

Fent un paral·lelisme amb un procés de coaching, aquest produeix canvis duradors més enllà del mateix procés, i, a més a més genera satisfacció personal i coherència entre el que sentim, el que pensem i el que fem. Igual que en la metodologia Kaizen aplicada a l'empresa, el coaching ens permet sistematitzar un seguit d'accions petites i consecutives per aconseguir millors resultats, i guanyar en benestar personal. Aquest benestar, al seu torn, redunda en la consecució de millors resultats. I de nou, més satisfacció.

El nostre objectiu, com a persones, hauria d’impulsar-nos a arribar a ser la millor versió de nosaltres mateixos, dia a dia. Igual que la naturalesa, i com a part integrant d'ella, les persones estem en constant evolució i canvi. I el nostre somni, és acompanyar-te per treure a la llum el millor de tu com a persona, el teu talent únic i singular.

El poeta Joan Maragall, en el seu " Elogi de viure", ens reitera aquesta filosofia japonesa. Des que en plena adolescència vaig descobrir el poema, les seves paraules em guien cada dia, i és just el que he volgut transmetre amb el nom de Kaizen Singular:

“Esforça’t en el teu quefer

com si de cada detall que penses,

de cada paraula que dius,

de cada peça que poses,

de cada cop de martell que dones,

en depengués la salvació de la humanitat.

Perquè en depèn, creu-me”.

Autora del text: Roser Claramunt, psicòloga-coach certificada

roserclaramunt@kaizensingular.com

Si t'ha agradat l'article, escriu un comentari o comparteix-lo.

Si ho prefereixes, pots subsciure't gratuïtament al bloc de Kaizen Singular o seguir-me a Twitter: @kaizensingular

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.