TORNAR

Anoiencs amb COVID-19 persistent participen en un estudi sobre els efectes de la vacunació

Espai patrocinat per

Amb l’objectiu és identificar biomarcadors i mecanismes immunològics de la COVID-19 persistent i estudiar l’efecte que tenen les vacunes.

Salut
Dissabte, 6 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els experts estimen en un 10% el percentatge de persones que es van infectar amb el coronavirus i que tenen COVID-19 persistent, que pateixen símptomes més de quatre setmanes després de l'inici de la malaltia. Ara, la Unitat de Recerca de l'ICS Catalunya Central participa en un nou estudi col·laboratiu per analitzar els mecanismes immunopatogènics de la COVID-19 persistent i avaluar l'efecte i la duració de les vacunes contra la COVID-19. En aquest estudi, que tindrà una durada de dos anys, hi participen diversos pacients de l'Anoia, entre les 300 persones participants d'arreu de Catalunya i mobilitzarà investigadores i investigadors de l'Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol), l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), en col·laboració amb el col·lectiu d'Afectades i Afectats Persistents per la COVID-19 a Catalunya, que és finançada per la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu. La doctora Anna Ruiz Comellas lidera l'estudi, per part de l'ICS a la Catalunya Central.

PUBLICITAT

Des de l'ICS Catalunya Central expliquen què és la "COVID-19 persistent". Es tracta d'aquells "casos de pacients amb símptomes de durada superior a les quatre setmanes des de l'inici de la malaltia. La probabilitat de desenvolupar COVID-19 persistent no està relacionada amb la gravetat de la malaltia, però s'estima en fins a un 10% dels pacients. El perfil de COVID-19 persistent correspon fonamentalment a una dona menor de quaranta-cinc anys, que durant la infecció no va requerir hospitalització i que conviu amb els símptomes mesos després del contagi."

Sobre les possibles causes de la COVID-19 persistent, assenyalen que "una podria ser que el virus o bé proteïnes del virus persisteixin en determinades zones del cos produint una resposta inflamatòria. Una altra hipòtesi és que hi hagi una resposta inflamatòria molt forta a la infecció que danyi diferents teixits i també podria ser que es produeixin anticossos autoimmunes que podrien estar atacant diferents teixits del cos".

Sobre l'efecte de les vacunes, eix central de l'estudi, apunten que "podrien ajudar algunes persones amb COVID-19 persistent, disminuint-ne la intensitat dels símptomes. No se sap si totes les vacunes actuals tindrien un efecte beneficiós potencial, quant de temps duraria aquest efecte i quins en serien els mecanismes".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.