TORNAR
PUBLICITAT

L’any de la pandèmia es van donar 354 píndoles de l’endemà a l’atenció primària de l’Anoia

Salut
Divendres, 24 juny 2022. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 2020 es va facilitar un total de 354 píndoles del dia després a l’Anoia, més del doble que l’any anterior, el 2019, un any sense confinament ni restriccions de mobilitat.

FRANCESC VILAPRINYÓ

Segons les dades de la Unitat de Farmàcia d’Atenció Primària de l’ICS Catalunya Central, l’equip que es responsabilitza de la provisió i adequació dels medicaments de l’àmbit anoienc, al llarg del 2020 es va intervenir en 354 casos d’anticoncepció d’urgència amb la píndola de l’endemà. Aquestes dades inclouen les unitats de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i l’Atenció Primària. Un 45% d’aquestes intervencions, 159, es van fer al CAP Igualada Urbà. Durant l’any de la pandèmia, els altres dos centres on hi va haver més demanda són Piera, amb 66, i Vilanova del Camí, amb 60.

Justament va ser l’any de la pandèmia, moment en què hi va haver importants restriccions de mobilitat i el tancament de l’oci nocturn, el període on es van facilitar més píndoles de l’endemà.

L’any anterior, el 2019, van ser 158, menys de la meitat. En aquella ocasió, el centre on hi va haver més demanda d’aquest servei d’anticoncepció d’urgència va ser Piera, amb 49 casos: un de cada tres. A Vilanova van ser 32 i al CAP Igualada Urbà, 30.

Pel que fa a les dades provisionals del 2021, fins al mes de novembre, les intervencions d’anticoncepció d’urgència als centres d’atenció primària van ser 267. Per tant, un ritme inferior a l’any anterior, en un període també marcat pels confinaments locals, comarcals i el toc de queda. El centre d’atenció primària on es van facilitar més píndoles de l’endemà va ser el CAP Igualada Urbà, amb 176 intervencions, un 65% del total.

Pel que fa a l’anticoncepció d’urgència al Consorci Sanitari de l’Anoia, que gestiona l’Hospital Universitari d’Igualada i el CAP Nord, la demanda va ser considerablement menor que a l’atenció primària. En tot cas, la diferència entre els anys és similar a la de l’atenció primària. El 2019, van ser dues intervencions d’anticoncepció d’urgència, el 2020 van pujar a sis i en els deu primers mesos del 2021, quatre.  

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.