TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

El dol

Espai patrocinat per

Salut
Dissabte, 18 agost 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El dol és un procés físic, mental, emocional i espiritual que s'identifica majoritàriament a la societat amb el procés que ha de passar algú que ha perdut a un ésser estimat, sempre amb el fenomen de la mort pel mig. Però també podem tenir processos de dol amb la pèrdua d'una feina, d'una relació, d'una amistat, etc. Hem d'entendre que les pèrdues són part de la vida.
PUBLICITAT

La mort no existeix com la coneixem. De fet no la coneixem fins que no la vivim i hem de morir per viure-la. Ens estem preparant tota la vida per aquest moment, inconscientment. La mort és un canvi de consciència, on el cos físic ja no hi és, però l'anima si i s'allibera en un altre pla i en una altra dimensió. 
Seguint la trajectòria de la psiquiatra suïssa Elisabeth Kübler-Ross, que va passar part de la seva vida escoltant, intentant comprendre i deixant expressar-se als moribunds en diversos hospitals, se'n pot extreure una gran feina humanitària i seria cap a pacients i familiars en moments crucials de la seva existència. Se'n poden llegir fragments en els seus múltiples llibres "la muerte: un amanecer", "la rueda de la vida"...
Evidentment, no és fàcil. Haurem de passar per diferents fases i estadis en cada dol que tinguem. Aquestes fases són la negació, la ira, la negociació, la depressió i l'acceptació. S'esdevenen en més o menys grau sempre que patim una pèrdua.


 

Això no obstant, cal tenir en compte que hi ha ajudes encara que costi trobar-les. Al nostre país, la tanatologia és estudiada des d'un àmbit molt relacionat amb el cadàver i en el després dels fets. Precisament la tanatologia que jo conec, estudiada a Mèxic a la Fundació de l'EKR, tracta l'abans i el després, sempre comprenent a l'ésser humà com a una unitat bio-psico-social-espiritual en el seu procés personal.
I l'ajuda s'ofereix amb acompanyament en experiències de canvi i en la transició del malalt cap a una mort digna. També es formen grups de dol per diferents motius i pèrdues, a més d'auto creixement per afrontar algunes etapes de la nostra vida.
No dubtis i reacciona, no et culpis, només responsabilitza't, deixa't ajudar. L'última lliçó que tots hem d'aprendre és l'amor incondicional, que inclou no només als altres, sinó a nosaltres mateixos.

 

Terapeuta natural: Marta Muñoz


www.martamuñoz.com

Facebook

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.