TORNAR

La Fundació FITEX té a punt una mascareta d'alta protecció

En unes setmanes estarà homologada

Salut
Dimarts, 7 abril 2020. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Quan va esclatar l'emergència sanitària al nostre país, i amb especial intensitat a l'Anoia, moltes empreses es van repensar per poder desenvolupar elements de protecció. FITEX i el sector paperer de la comarca han fet força conjunta per crear mascaretes eficients.

El model desenvolupat per FITEXLa Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil d'Igualada, FITEX, ha desenvolupat un model de mascareta de gènere de punt de màxima protecció que serveixi com a protecció efectiva per a la COVID19. Ha estat una tasca que s'ha allargat tres setmanes i ara es treballa per aconseguir-ne l'homologació. Un cop validada, aquesta mascareta protectora podria fabricar-se íntegrament a l'Anoia a un ritme de 150.000 unitats en dues setmanes aprofitant les capacitats industrials tèxtils del territori.

Aquesta mascareta neix de la col·laboració entre el mateix centre tecnològic FITEX i un conjunt d'empreses industrials, no només del sector tèxtil de la comarca sinó també del sector paperer, aprofitant així la suma de capacitats de dos dels sectors industrials més rellevants de l'Anoia. David Garcia, director de FITEX, considera que "cal explicar a la població que existeixen tres tipus de mascaretes ben diferenciades, el primer tipus, les mascaretes higièniques que no estan subjectes a cap homologació i que només filtren un 15-20% de les partícules contaminants presents a l'aire; el segon tipus, les mascaretes quirúrgiques, que estan destinades a evitar la difusió d'agents infecciosos de la persona que utilitza cap a l'exterior; i, finalment, les mascaretes de protecció o efecte filtrant que són les que protegeixen a la persona que les porta de partícules perilloses per a la seva salut. Aquestes dues darreres tipologies estan subjectes a estrictes controls i homologacions".

Desenvolupar mascaretes de protecció implica superar un conjunt de normatives de filtració de partícules, respirabilitat i seguretat que són molt exigents i comporten un procés de certificació que FITEX està intentant accelerar, cooperant amb el Ministeri d'Indústria de l'Estat, el Departament d'Indústria de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament d'Igualada i el centre tecnològic Eurecat. Es trigarà encara "dues o tres setmanes en aconseguir l'homologació d'aquest model de mascaretes de protecció però, quan ho aconseguim, podrem oferir un producte amb garanties i d'altes prestacions de seguretat per a les persones i institucions de Catalunya per tal d'enfrontar aquesta i noves crisis sanitàries que puguin venir en el futur".

Aquestes setmanes han estat moltes les empreses tèxtils de l'Anoia que han contribuït a donar resposta a l'escassetat de mascaretes que estem vivint i han desenvolupat també altres mascaretes de gènere de punt, en aquest cas de tipus higiènic, per atendre les necessitats més bàsiques i urgents del territori. FITEX està coordinant també, amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, la possibilitat d'endegar una línia de fabricació de bates d'ús únic a Igualada per tal d'ajudar a atendre l'enorme necessitat que existeix d'aquest producte a Catalunya a conseqüència de la crisi sanitària.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.