TORNAR

Tot el que has de saber sobre els tests d'antígens, que ja es poden comprar a les farmàcies

Espai patrocinat per

Des d’aquest dimecres ja es poden comprar sense recepta les proves d’autodiagnòstic de la COVID-19 a les farmàcies

Salut
Dimecres, 21 juliol 2021. 08:19. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de molts mesos de demandes, el Consell de Ministres del govern espanyol va aprovar ahir dimarts el decret que permet la venda de test d'antígens a les farmàcies sense recepta, tal com ja fan des de fa molt temps diversos països de la Unió Europea. En plena cinquena onada i en ple allau de contagis que tenses l'atenció primària, aquesta mesura ha d'afavorir la detecció de casos.

El dia que el govern espanyol aprovava el decret amb què els ciutadans ja podran comprar sense recepta tests d'antígens a les farmàcies, a Catalunya s'arribava als 779.525 casos positius i 22.340 morts per la pandèmia. Durant la darrera setmana, el 21,08% de les proves han donat positiu. A les UCI catalanes hi ha 20 ingressats menors de trenta anys.

Els tests d'antígens, amb un preu que oscil·la entre els 7 i els 10 euros, segons la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), són autotests ràpids que es poden comprar a les farmàcies, sense recepta, i que tothom pot usar a casa seva. Les autoritats recomanen fer el test unes hores abans d'assistir a algun esdeveniment o trobada familiar o amb amics.

El test ràpid antigènic és una prova que detecta les proteïnes del virus. Permet identificar les persones que estan patint una infecció per SARS-CoV-2, especialment en els cinc primers dies de presentar símptomes.

Es realitza amb una mostra del nas i de la gola, que s'extreu amb l'ajuda d'un bastonet. Els resultats triguen uns 15-20 minuts.

Es fa quan hi ha símptomes de COVID-19, especialment en els primers cinc dies d'aparició dels símptomes, i a contactes estrets. També, com dèiem, es recomana fer-ho hores abans d'alguna trobada amb gent.

És una tècnica menys sensible que la PCR per detectar la infecció, tant en pacients asimptomàtics com en pacients amb símptomes, especialment si han aparegut fa més de 5 dies. Un resultat negatiu no descarta la presència de la infecció. Per altra banda, és important tenir present que les persones amb resultat negatiu han de seguir amb totes les mesures de prevenció, ja que el virus es pot contraure i transmetre en qualsevol moment. Les autoritats sanitàries i els farmacèutics alerten que un negatiu no és, necessàriament, equivalent a no estar contagiat sinó que un resultat negatiu implica que la persona no té prou càrrega viral per ser contagiós. També cal tenir en compte que, amb la irrupció de la variant delta, amb una capacitat d'expansió i infecció molt més alta que les variants precedents, un negatiu no implica una tranquil·litat i seguretat absolutes per gaire temps. Per aquest motiu, es recomana fer un test unes dotze hores abans d'assistir a una trobada o activitat amb gent i repetir el test entre 24 i 48 hores des de la darrera prova.

Si el resultat del test és positiu, es recomana aïllar-se a casa i posar-se en contacte a través del 061. Llavors, el ciutadà rebrà una cita per fer una prova, habitualment una PCR o un test d'antígens, que certifiqui el positiu. Cal tenir en compte que només les proves supervisades per professionals sanitaris validen oficialment el contagi.

Com es fa l'autotest?

Per fer el test a casa cal seguir les instruccions acuradament. Cal desinfectar-se bé les mans abans d'agafar el bastonet que s'introduirà a la fossa nasal. A les pautes que cal seguir, ja s'indica per on s'ha d'agafar el bastonet i com cal introduir-lo. Cal fer unes cinc voltes dins la cavitat nasal, tovant les parets. Això s'ha de fer a les dues fosses nasals. Llavors, s'extreu el bastonet i s'introdueix el cotonet dins un tub, amb un líquid, i es remou. Seguidament, s'aboquen unes gotes a la targeta del test. Després de 15-20 minuts coneixerem el resultat. Una ratlleta al costat de la lletra C (de control) voldrà dir que és un test negatiu, mentre que si apareix una segona ratlleta al costat de la lletra T (de test) voldrà dir que s'ha detectat càrrega viral prou alta per ser positiu.

CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L'ANOIA

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.