TORNAR

Igualada és la quarta capital de comarca amb més positius per coronavirus

Les dades d’infectats que dóna l’AQuAS ja han aixecat polèmica en alguns municipis, que consideren que no s’ajusten a la realitat

Salut
Dissabte, 25 abril 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les darreres dades del Departament de Salut de la Generalitat sobre positius per municipi canvien el rànquing de les viles més afectades pel coronavirus. A l'Anoia, tres municipis tindrien més de l'1% de la població que ha donat positiu, seguint les dades de la taxa estandaritzada que ofereix la Generalitat per homologar els resultats de les diferents poblacions en funció de la demografia i l'edat.

L'Anoia és una setmana més entre les comarques que tenen més afectació per la COVID19. Segons la ràtio que utilitza l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, l'AQuAS, la taxa estandarditzada de casos positius per 10.000 habitants és de 83,91. La nostra comarca ha caigut de la tercera a la quarta posició, per darrera de la Vall d'Aran, amb 126,98 casos per 10.000 habitants, Berguedà (90,15) i la Garrotxa (86). Igualada és la quarta capital de comarca més afectada, darrere també de les capitals d'aquests tres territoris esmentats. A Igualada, hi ha una incidència en la taxa estandarditzada de 103,4 positius per 10.000 habitants. A Viella és de 148,96.

A l'Anoia, hi ha tres poblacions que passen dels 100 casos per 10.000 habitants, o sigui, que han tingut vora un 1% de la població -a la que s'han fet testos- infectada. Són la pròpia Igualada, Montbui i els Prats de Rei. Segons l'AQuAS, s'han registrat a Igualada 425 positius i 889 casos sospitosos (persones amb símptomes, però que s'ha comprovar mitjançant un test que no tenien la malaltia). A la veïna Montbui, 103 casos positius i 153 sospitosos, 108,23 casos per 10.000 habitants. Als Prats de Rei, hi ha hagut cinc positius, però degut al tamany petit de la població, hi ha una taxa estandaritzada de 123 positius per 10.000 habitants.

Unes dades polèmiques

Alguns municipis consideren les dades de Salut desajustades i que no tenen relació amb la situació de la població. Les dades de la setmana passada situaven la Llacuna com la segona població anoienca més afectada. L'Ajuntament de la Llacuna va contestar enèrgicament les dades de l'AQuAS i va replicar que no se'ls havia facilitat la informació. Ara, entre els municipis petits, sorprèn la xifra dels Prats. La xifra dels Prats ve condicionada per treballadors de la població que treballaven en una residència. La batllessa Cristina Mas explica que "vivim amb normalitat dins el confinament. Aquestes persones que van donar positiu ja s'han recuperat i no ens consten més incidències". 

I sense dades de víctimes mortals

Des de fa dues setmanes, el Departament de Salut només ha facilitat dades de víctimes mortals per regions sanitàries i no ha fet cap aproximació a l'estat de les comarques i de nuclis com la Conca d'Òdena, molt afectats per la COVID19. Les úniques indicacions fiables són les que ha facilitat l'Hospital d'Igualada (per bé que només reflecteixen la situació dins el centre) i els ajuntaments de la Conca d'Òdena, que notifiquen les defuncions en relació a les del 2019 i així permeten fer un càlcul del cost humà del coronavirus.

Més informació sobre la COVID19 


1 Comentaris

C

Carles

Vilanova del camí

26 d'abril 2020.20:17h

Respondre

No puc entendre com a Manresa donen dades diaries i a Igualada no. Algú m’ho pot explicar?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.