TORNAR

Les mares que s'estrenen a l'Hospital viuen els parts amb tranquil·litat malgrat el COVID19

Espai patrocinat per

”Parts exprés” al centre, on en alguns casos les mares i els nadons només s’hi estan vuit hores

Salut
Divendres, 27 març 2020. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Que les mares i els nadons passin com menys temps millor a l'Hospital d'Igualada, però que hi hagi el part. Maria, una de les noves mares, explica que "entre l'Hospital i nosaltres, vam decidir anul·lar la inducció per tal d'estar el mínim d'hores a l'hospital".

PUBLICITAT

Una fotografia extreta d'un naixement aquesta setmana FOTO: ACNI malgrat tot, la vida s'obre camí a l'Hospital d'Igualada. Un centre que és la 'zona zero' segons alguns del brot de coronavirus més important de tot el país. S'han anul·lat totes les intervencions no urgents, però a maternitat no hi ha interrupcions possibles. Per això, les sales de part s'han convertit en zones aïllades i es prenen totes les precaucions possibles, com si es tractés de "zones positives per coronavirus", segons han indicat fonts sanitàries a l'ACN. Totes les embarassades consultades coincideixen en què, malgrat la situació, estan tranquil·les perquè confien en els professionals de l'Hospital. 

L'Hospital d'Igualada ha adaptat els protocols de la unitat de maternitat per reduir al màxim el temps que les dones es queden a la sala de parts i, una vegada han tingut el fill, ja no ingressen a la planta de maternitat. Pediatres i metges donen "altes precoces" tan a mares com als lactants amb la premissa que, des de l'hora del naixement i fins a l'alta hospitalària, passin aproximadament vuit hores en casos de parts vaginals i sense risc associat. Així es minimitza el risc d'exposició a la COVID19.

En funció de cada dona i del risc associat al naixement, els protocols s'adeqüen. En aquest sentit, especifiquen que no se segueixen les mateixes mesures si és un primer fill que un segon, per exemple. També se segueixen procediments específics en casos de cesàries o parts induïts. És el cas de la Maria, veïna d'Igualada, a qui la setmana passada li havien de provocar el part perquè ja estava embarassada de 40 setmanes. "Entre l'Hospital i nosaltres, vam decidir anul•lar la inducció per tal d'estar el mínim d'hores a l'hospital", afegeix.

A l'Ivet, en la recta final del seu embaràs, li han posposat dos controls per temes de seguretat, però se sent tranquil•la perquè totes les proves importants ja les hi havien fet abans del confinament. "El meu embaràs no s'ha vist molt afectat pel coronavirus, de moment", reconeix. Des de l'Hospital s'ha ofert un telèfon a les embarassades on han de trucar en cas de posar-se de part. Un cop al centre mèdic, les fan passar per una entrada que es troba completament aïllada.

El funcionament dels controls prenatals també es modifica. Algunes de les consultes que no requereixen cap prova associada es fan per telèfon i es manté el contacte amb les futures mares per via telemàtica. És el cas de la Maria, a qui l'última visita de la llevadora va ser per telèfon, o el de l'Alba, a qui la primera visita també ha estat per via telefònica. Les ecografies ja no es fan a l'Hospital d'Igualada, on tenien lloc habitualment, i des de fa uns dies s'han traslladat al CAP de Vilanova del Camí.

"El postpart entristeix més"

Les embarassades, doncs, no se senten més intranquil·les pel fet d'haver de parir a l'Hospital d'Igualada. "Des del minut zero ens han tranquil•litzat, ens han explicat i ens han aconsellat. Estem en contacte, i el tracte és de deu", però preocupa un postpart en el que el confinament continuï, "i això ens entristeix, l'aïllament per no poder ser a prop dels amics, els pares, i els avis. Haver de seguir aïllat, serà el més dur". A la Maria li han dit que, durant el postpart, eviti sortir i òbviament qualsevol contacte amb altres persones. Això vol dir, per exemple, que serà ella qui portarà el control del pes del seu nadó, des de casa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.