TORNAR

Mariona Baltà: "La demanada de joves i adolescents en el programa de benestar emocional comunitari va en augment"

La psicòloga s’ha incorporat a l’Equip d’Atenció Primària de Vilanova del Camí com a referent de benestar emocional comunitari

Salut
Diumenge, 31 octubre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Mariona Baltà és una de les 3 professionals que s'han incorporat als centres d'Atenció Primària de la Catalunya Central en el marc dels nous programes endegats pel departament de Salut enfocats a treballar de manera preventiva els problemes de salut mental, especialment en adolescents i joves. Baltà ha entrat a formar part de l'Equip d'Atenció Primària de Vilanova del Camí i es preveu que hi hagi més incorporacions, els pròxims mesos, als equips d'Igualada, Piera i Montbui.

El departament de Salut va anunciar, a principis d'octubre, dos nous programes enfocats a treballar de manera preventiva els problemes de salut mental. Un se centra en l'àmbit comunitari a través de l'atenció primària i el segon tractarà els trastorns de joves i adolescents a través de l'atenció especialitzada.

En el marc del primer programa s'inclou la incorporació dels tres primers referents de benestar emocional a l'atenció primària dels 13 que hi ha previstos aquest any a la Regió Sanitària de la Catalunya Central. Un d'aquests tres referents és la psicòloga Mariona Baltà, que ja s'ha incorporat a l'Equip d'Atenció Primària de Vilanova del Camí. És previst que, abans d'acabar l'any també s'incorporarà aquesta figura als equips d'Igualada, Piera i Montbui.

La figura del referent de benestar emocional comunitari és un professional sanitari que desenvoluparà tasques de promoció i prevenció en salut emocional i detecció de factors de risc elevat per a patiment mental adreçades als col·lectius que més ho necessiten. Desenvoluparà les seves funcions en l'àmbit comunitari i poblacional, i per tant no tindrà població assignada.

Mariona Baltà ha explicat que "la pandèmia ha agreujat aquest emmalaltir de la societat del qual ningú està exclòs. Per això la meva tasca se centrarà a detectar les necessitats individuals o grupals i a fer de nexe d'unió amb la societat amb la voluntat de posar a l'abast d'aquestes persones els recursos que ja existeixen en la comunitat".

Mariona Baltà afirma que la demanada de joves i adolescents en aquest programa "va en augment", afegint que els professionals de l'educació han detectat "que en els darrers mesos s'ha incrementat la pèrdua d'interès pels estudis, dificultat per gestionar les emocions, baixa tolerància a la frustració... i per això, els joves i adolescents són un dels col·lectius prioritaris en aquest projecte de benestar emocional comunitari."

Baltà, que treballa el projecte Salut i Escola, amb la voluntat de cercar solucions preventives per evitar els tractaments farmacològics, explica que "els fàrmacs poden ser útils en determinats moments perquè poden alleugerir una simptomatologia, però no arriba a l'arrel del problema que és la connexió amb la comunitat. Afortunadament, la comunitat té moltes eines i recursos que podem aprofitar per millorar el nostre benestar emocional".

Paral·lelament a la creixent demanda entre adolescents i joves, Baltà també ha explicat que també hi ha demanda entre altres col·lectius, com la gent gran; col·lectius amb els quals també es treballarà dins el programa, un programa que incorpora a la xarxa altres agents comunitaris, com escoles, casals, esplais de lleure, etc.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.