TORNAR
PUBLICITAT

Els trastorns de la conducta alimentària a Catalunya, tercera malaltia crònica entre la població juvenil femenina

Espai patrocinat per

Salut
Dimarts, 24 maig 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Una de les patologies emergents que més alarma social han causat en l'última dècada són els trastorns de l'alimentació. Es tracta d'un grup de quadres clínics entre els quals hi ha l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa, els seus quadres incomplets, el trastorn per afartament, l’obesitat per sobreingesta, i també altres d’aparició recent com són l’addicció a l'exercici i la preocupació patològica per les dietes suposadament sanes.

Totes aquestes patologies tenen com a simptomatologia nuclear el desig de la primesa, extrema en molts casos, que comporta un risc físic important i que estimula conductes anòmales enfront de la dieta, el pes i la pròpia imatge corporal.
 
Segons l’OMS, els trastorns de la conducta alimentària són la tercera malaltia crònica més freqüent a l’adolescència i tenen una prevalença superior al 5%. Poden deixar greus seqüeles físiques, psíquiques i socials i una important associació amb la depressió, l'ansietat i els problemes de conducta i personalitat.
 
Però aquests trastorns no solament afecten el pacient, també a la seva família i a l'entorn més proper, i generen un important patiment social. Segons un estudi de l’ACAB, s’estima que un 11% de nois i noies presenta conductes de risc de patir algun trastorn alimentari. A Catalunya, l’any 2012, es van atendre un total de 2.825 casos de TCA en els centres de salut mental de la xarxa pública.
 
Segons dades del programa “Salut i escola”, en el curs escolar 2011/2012 els adolescents van fer un total d’11.921 consultes, de les quals un 27,12% (3.233) estaven relacionades amb problemes de salut alimentària.
 
L'atenció sanitària a aquestes patologies és complexa i perllongada, i requereix equips multidisciplinaris amb una formació específica en aquests trastorns. Hi ha implicats des dels factors sociològics i culturals fins als més íntims i psicològics, passant per la genètica, la família, l'educació i l'entorn social. Són patologies que, desencadenades en la majoria de les ocasions per factors socioculturals, porten als pacients a greus limitacions físiques i socials i en alguns casos a la mort.
 
L'abordatge dels trastorns de la conducta alimentària (TCA) constitueix actualment un problema de salut pública per la seva prevalença i per la complexitat del tractament, la tendència a la cronicitat i el risc vital associats. Catalunya ha estat pionera en el tractament d'aquestes patologies i des de fa vint anys disposa de centres amb unitats i programes específics per a l'atenció a aquestes malalties.
 

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.