TORNAR

La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia, premiada per la Universidad Rey Juan Carlos

La unitat és integrada pel Consorci Sanitari de l’Anoia, la Fundació Sanitària Sant Josep i l’Institut Català de la Salut

Salut
Dilluns, 11 gener 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia, coneguda també com a FLS (“Fracture Liaison Service”) Anoia, ha estat guardonada amb un dels Premi “Best In Class” (BIC), en la seva quinzena edició, que concedeix Gaceta Médica i la Cátedra d’Innovació i Gestió Sanitària de la Universitat Rey Juan Carlos. Lamunitat anoienca ha estat guardonada dins l’apartat de Fractura per Fragilitat en una convocatòria en què hi han accedit 90 Hospitals amb un total de 300 Serveis Especialitzats a nivell de l’Estat Espanyol. La FLS Anoia, que conformen el Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA), la Fundació Sanitària Sant Josep (FSSJ) i l'Institut Català de la Salut (ICS)

PUBLICITAT

Des de la Unitat de Fractura Osteoporòtica de l’Anoia han explicat que "es torna a demostrar, per segon any consecutiu, que només un model transversal i multiprofessional és capaç d'oferir els millors resultats en el tractament i prevenció de les fractures per fragilitat. La seva fórmula, té un benefici clar i aconsegueix reduir en un 40 per cent les anomenades fractures majors (les fractures de maluc, de pelvis, de vèrtebra i d’húmer), segons l'experiència acumulada.

El premi es va lliurar, virtualment, el passat 17 de desembre, i va ser rebut per un equip de professionals de la FLS Anoia, encapçalats pel Dr. Enric Duaso, responsable del Servei de Geriatria i Atenció Pal·liativa del Consorci Sanitari de l'Anoia i coordinador de la FLS Anoia, acompanyat pel Dr. Ferran Garcia, gerent delConsorci Sanitari de l'Anoia, per la Dra. Carme Riera, directora del Servei d’Atenció Primària (SAP) del ICS de l'Anoia, i pel Sr. Lluís Pujol, gerent de laFundació Sanitària Sant Josep.

En rebre el guardó “Best in Class”, el Dr. Duaso va insistir nen el fet que "que estem davant d'una epidèmia, l'anomenada epidèmia silenciosa de segle XXI, que és l'osteoporosi, i de la seva cara més visible com són les fractures per fragilitat òssia (canell, húmer, vèrtebra, maluc, pelvis, etc.) Va recordar que a Espanya hi ha aproximadament unes 300.000 fractures per fragilitat òssia a l'any i, amb l'envelliment de la població, aquestes s’incrementarà en un 40 per cent d’aquí a l'any 2030." El Dr. Duaso va agefir que la unitat representa "un model totalment transversal, en el qual hi ha d'haver multiprofessionalitat amb metges de diferents especialitats, infermeria, gestió, fisioteràpia i teràpia ocupacional, farmàcia, odontologia i d’altres professions de diferents àmbits assistencials".

Unitats multicentres

Un dels trets distintius de la FSL deriva de l'atenció que ofereixen a les persones que han tingut una fractura. "Donat que al darrera d’una fractura per fragilitat òssia acostuma haver-hi l’osteoporosi i una caiguda,  l’atenció sorgeix de la necessitat d’estudiar i tractar l'osteoporosi i les caigudes", han explicat des de la unitat mèdica. D'aquesta manera, el treball multidisciplinari i multinivell, d’una banda, dona resposta a l’Osteoporosi (hàbits saludables, activitat física i tractament farmacològic específic en que la Gestió de Casos és fonamental per a la seva adherència) i d’altra banda, dona resposta a l’estudi i prevenció de les caigudes amb la Unitat Especialitzada en Prevenció de Fractures i Caigudes (EPFiC). mEn aquest tipus d’unitat multicèntriques i s'atén a les persones, creant una estructura capaç de garantir la continuïtat assistencial. S'integren aquí diferents nivells com són: l'Atenció Hospitalària, l’Atenció Intermèdia (unitat de prevenció de caigudes) i l’Atenció Primària.

Adaptació a la situació COVID

El model de la FLS Anoia també ha hagut d'adaptar-se a la situació derivada de la COVID-19. "Junts hem pogut donar la cara a l'epidèmia de COVID; hem estès el model fent un nou procés. Aquesta vegada, nosaltres hem anat als malalts i així hem pogut fer front a l'epidèmia sense perdre cap pacient en el camí, ni en la captació, ni en el tractament, ni en el seguiment", va assegurar el Dr. Duaso. Amb aquesta finalitat, l"a unitat ha sabut aprofitar el potencial de la telemedicina i l'aproximació dels equips d'atenció primària a tota la població", han afegit fonts de la unitat.

Pel que fa a la gestió, des de la unitat van identificar els desafiaments i la importància del lideratge en aquest enfocament. "Tota la gent que conforma la FLS està altament compromesa i sap, que el que estan fent, té un impacte en la prevenció de noves fractures per fragilitat òssia. És un model d’èxit que s’hauria de poder replicar per altres problemes de salut", va destacar la Dra. Carme Riera.

Al seu torn, el Dr. Ferran Garcia es va afegir a les paraules de la Dra. Riera afegint que "quan hi ha un objectiu comú i lideratge i tots els que hi estan s'ho creuen, el resultat és bo. Si busquem prevenció i el pacient es mou pel sistema, és bàsic que des del territori, des de la comunitat, els diferents elements sanitaris s'uneixin en un mateix objectiu ", afegint que "ha de ser longitudinal, incorporar l'aspecte del coneixement. Cada especialitat aporta el que sap fer i es potencia; i són diferents proveïdors. L'èmfasi està en la qualitat de l'assistència envers al pacient. Hauríem exportar-ho a altres formes de fer i d'atendre. És bàsic que els sistemes facin fórmules de finançament d'aquests models". Per la seva banda, el Sr. Lluís Pujol, va detallar que després de quatre anys en aquest projecte s'han atès ja al voltant de 180 persones a l’Escola de Prevenció de Fractures i Caigudes.

Finalment, i en nom dels dels patrocinadors de la FLS Anoia, van ser presents a l'acte de lliurament del premi el Dr. Pablo Talavera, Director Mèdic d'UCB, i la Dra. Laura Pellisé, “Head of Policy & Government Affairs” d'Amgen. El Dr. Pablo Talavera va reconèixer la imponent tasca d'aquesta unitat (FLS Anoia) i va subratllar la gran tragèdia que es subscriu darrere de l'osteoporosi, amb un 72 per cent dels pacients que no reben tractament, precisament perquè "falta estendre aquest beneficiós model de salut que, a més, es clarament cost-efectiu". Que "els FLS siguin una mostra claríssima, que cau pel seu propi pes, d'eficiència sanitària orientada al valor i als resultats i a un ús racional dels recursos.....un es pregunta com potser que no estigui més implantat, quan beneficia a tothom. En aquesta unitat hi ha diverses institucions, amb una gran complexitat organitzativa, però darrere hi ha les persones i el lideratge", va concloure.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.