TORNAR
PUBLICITAT

Un 40% de les proves diagnòstiques d'atenció primària es deriven a fora de l'Anoia

Les endoscòpies digestives i les colonoscòpies es fan en molts casos fora de la comarca; alguns usuaris indiquen que es discrimina segons el CAP

societat
Divendres, 2 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Salut treballa per reduir aquestes derivacions. Segons fonts de la Regió Sanitària Central, d'un total de 17 tipus diferents de proves, se n'han realitzat 2.532 en un període de gener-abril 2019, de les quals un 40% es fan fora de l'Anoia. 

PUBLICITAT

Alguns usuaris anoiencs han de desplaçar-se fora del territori per fer proves mèdiques diagnòstiques encara que a l'Anoia hi hagi equips per fer-ho. Alguns usuaris de la sanitat pública a l'Anoia vénen denunciant que han de ser derivats a altres comarques per proves que també s'estan fent a l'Hospital d'Igualada i que sí que poden fer les persones vinculades al CAP Nord, gestionat com l'Hospital pel CSA. Casos com els de colonoscòpies o ecografies poden ser derivats a Barcelona.

Consultades per Anoiadiari, fonts de la Regió Sanitària Central expliquen que "cada proveïdor sanitari disposa d'un pressupost anual per realitzar-les dins la seva institució o comprar-les a un altre proveïdor sanitari. En primer moment, les proves s'intenten realitzar en el territori del malalt per preservar-ne l'accessibilitat. És un criteri important el fet de no haver de fer desplaçar a la ciutadania fora del territori. Això és el que es fa a l'Anoia, tant per part de l'ICS com del CSA". Ara bé, si pel volum d'aquestes proves, no es pot realitzar en el territori per proveïdor públic, es busca proveïdor privat sempre que el preu s'adeqüi al valor del concurs. I en alguns casos, "si no és possible, o bé es tracta de proves poc habituals o de complexitat alta, es realitzen fora de l'Anoia".

A la comarca, segons han denunciat alguns usuaris a Anoiadiari, les proves es deriven a Barcelona segons el proveïdor de serveis de cada CAP. La responsable del sector Anoia, Maria Teresa Campanera, matisa que "la manca de professionals d'algunes especialitats, també ha afectat en el compliment de les proves en el territori, tant a proveïdors públics com privats". El volum de proves que s'han fet de gener a abril d'aquest 2019 a fora de la comarca és, sobre unes 2.500, un 40%.

En concret, les endoscòpies digestives i les colonoscòpies són les proves que en un percentatge més alt es fan fora del territori quan les demana l'Atenció Primària, també els ecocardiogrames. La resta de proves es realitzen habitualment a l'Anoia. Actualment, el CatSalut, conjuntament amb els dos proveïdors sanitaris d'Atenció Primària de l'Anoia, estan revisant "els criteris per derivar pacients fora del territori quan no sigui possible fer-ho dins del mateix".

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.