TORNAR

Les accions formatives en el tèxtil assoleixen la inserció de més del 50% dels alumnes

FITEX, FAGEPI i l’Ajuntament volen perllongar el 2019 el programa ’Innovadors: Teixint Idees i Xarxes’

societat
Dijous, 22 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El sector del tèxtil es vol seguir rearmant a Igualada i administració i empreses donen a conèixer resultats de les accions formatives i dels programes per enllaçar les 'start-up' més creatives amb la indústria tradicional. Les darreres dades indiquen que gairebé 900 persones es dediquen al tèxtil a Igualada.

Aquest dimecres, la tinent d'alcalde de Dinamització Econòmica, Ensenyament i Universitats, Patrícia Illa, el president de FAGEPI, Josep Ignasi Reixach, i el director de FITEX, David Garcia, presentaven les conclusions del projecte 'Innovadors: Teixint Idees i Xarxes', que ha permès formar nous treballadors i consolidar projectes d'emprenedoria en aquest sector durant els dos últims anys. Entre d'altres mesures, el projecte ha contemplat dues accions formatives  que han permès trobar feina al 50% dels seus alumnes en empreses del sector al territori. Es tracta de cursos de Tècnic en patronatge i confecció de productes de moda i
el de Tècnic en producció de prototips d'articles de moda en plana i gènere de punt. Tots dos han tingut una durada de 250 hores i han format una dotzena d'alumnes cadascun.

Illa, García i Reixach, a l'AjuntamentReixach afirma que "cal que ens preparem per a un futur global, verd i digital", recordant que els principals reptes del sector tèxtil i moda de la comarca passen avui per abordar la transformació digital, la internacionalització, la sostenibilitat com una eina de competitivitat i l'atracció i desenvolupament de talent. I, de la seva banda, David García, en la seva exposició de resultats, remarca que "la cooperació públicoprivada és una eina clau per a donar resposta a les necessitats del sector i continua donant els seus fruits". Segons Illa les dades "que exposem ens esperonen a continuar treballant de la mà dels nostres sectors productius".

La iniciativa 'Innovadors: Teixint Idees i Xarxes' ha estat liderada durant els anys 2017 i 2018 per l'Ajuntament d'Igualada i que ha suposat també la cooperació amb l'àmbit privat, amb la Generalitat de Catalunya i amb altres Ajuntaments com els de Sabadell, Manresa, Terrassa o Mataró, entre altres agents. Junts han treballat en el desenvolupament de tasques per a la millora de la competitivitat i l'ocupació en el sector tèxtil i moda de Catalunya. 

El programa inclou també el programa Futurmod, orientat a donar suport a emprenedors i micropimes de nova creació en el sector de la moda, facilitant la seva consolidació i creixement. A través de Futurmod s'han construït noves xarxes de relació entre emprenedors, empreses consolidades, administracions, escoles de disseny i centres de recerca, per impulsar la innovació i el creixement de nous negocis en el sector de la moda. En aquest sentit, Futurmod ha creat més de 40 connexions rellevants entre emprenedors i empreses consolidades que estan generant relacions mercantils, capaces d'enfortir l'ecosistema moda de Catalunya.

Aquest dimecres, s'assegurava que "es preveu la continuïtat del programa per a l'any 2019". La voluntat des d'ara passa per ampliar la base de dades d'emprenedors i start up's del sector, oferir-los noves mentories amb professionals experts, ampliar les sessions de networking per incentivar relacions amb empreses consolidades, crear espais d'incubació per emprenedors i valorar la possibilitat de crear un fons de capital llavor per invertir en noves empreses. En paral·lel, es vol impulsar un nou curs formatiu, en
aquest cas de 300 hores –amb 100 hores de pràctiques en empreses– i centrada en Tissatge i Programació.

A finals de l'any passat, a Igualada hi havia 82 empreses dedicades al tèxtil, ocupant 877 persones; a l'Anoia, el total d'empreses
eren 127 i els assalariats 1.211. Del total d'empreses a la capital, el subsector d'aquelles que es dediquen a la confecció de peces de vestir n'incloïa 44 que ocupaven 420 persones, aproximadament un 3,8% del nombre total de treballadors. La resta d'empreses del sector a la ciutat eren 38 i donaven feina a 457 persones.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.