TORNAR
PUBLICITAT

Els actes vandàlics van ocasionar que l'ascensor de Fàtima estigués aturat 40 dies el 2018

Les bretolades i les avaries també afecten les escales mecàniques de Sant Magí, 20 dies inactives l’any passat

societat
Dimarts, 5 març 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les accions vandàliques a Igualada no se cenyeixen només als contenidors, tot i que la crema d'aquests sigui un dels símptomes més evidents de l'incivisme. El consistori ha d'invertir cada cop més diners en el manteniment d'altres  elements, com l'ascensor de Fàtima: 4.700 euros en un any.

PUBLICITAT

El balanç de contenidors cremats del 2018 a Igualada va ser sensiblement inferior al del 2017. Fins el 31 de desembre de 2017, a la capital anoienca es van cremar o destruir -en la majoria de casos, per actes vandàlics- 33 contenidors. Els passats dotze mesos, els contenidors destruïts pel foc van ser 26. Els efectes del vandalisme, i les avaries, són molt més notables i durables en altres elements que hi ha a la via pública. Per exemple, l'ascensor de Fàtima. El 2018 va ser objecte de tres actes vandàlics i va estar 40 dies inactiu.

És a dir, gairebé un de cada sis dies de l'any no va funcionar. El cost de les reparacions va ascendir a 4.300 euros. En el cas d'aquest ascensor, les bretolades han estat freqüents i ja el 2016 es van haver de canviar les portes -9.000 euros de les arques públiques- i col·locar elements de seguretat per actes vandàlics. 

L'ascensor, diana d'actes vandàlicsMés atacs vandàlics han patit les escales mecàniques del carrer Sant Magí el 2018, una dotzena. Si bé el cost de les reparacions per al contribuent ha estat inferior (900 euros) i han estat fora de servei menys dies -20 en total- el seu estat de conservació és força delicat. La seva instal·lació data de fa 18 anys i les avaries tenen tanta incidència com els atacs vandàlics. El tinent d'alcalde Jordi Pont expressa la preocupació del consistori "per continuar mantenint en bones condicions tant les escales mecàniques com l'ascensor" tot i que les primeres "estan en la seva fase final, tenen gairebé dues dècades. La seva vida útil s'esgota i cada cop tenen més avaries, a més que pateixen les actituds incíviques". A l'horitzó hi ha la substitució d'aquestes escales mecàniques "que han tingut molt ús".

El govern recorda que "tenim quatre agents cívics al carrer per frenar el vandalisme i reeducar la ciutadania. Hi ha altres aspectes en els que volem incidir, com són la reducció de les defecacions de gossos al carrer". La vigilància de l'ascensor a Fàtima creu que ha permès rebaixar el nivell de vandalisme "però segueix sent un focus important". "Hem d'estar amatents a aquests casos" referma.

Els contenidors, uns 25.000 euros

La xifra de contenidors cremats o destruïts ha anat oscil·lant els darrers anys. Si bé el 2018 va caure, es venia d'un salt quantitatiu notable del 2016 al 2017, quan es va passar de 15 a 33. El balanç econòmic del 2018 és d'uns 25.000 euros en la reposició dels elements danyats. La factura de cada contenidor és ara d'uns 1.000 euros. El 'rècord' de la dècada, pel que fa a contenidors cremats i destruïts va ser el 2012, quan van ser 46.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.