TORNAR

Aigua és Vida demana a l'oposició que freni la creació de la Comissió d'Estudi sobre el servei d'aigua

El ple d’Igualada d’aquest dimarts ha de constituir aquest organisme que no compta amb l’entitat

societat
Dilluns, 18 novembre 2019. 15:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després que el punt quedés ajornat en el ple anterior, la sessió del mes de novembre de l'Ajuntament d'Igualada ha de constituir la comissió que tractarà la municipalització del servei de l'aigua. Aigua és Vida demana que l'oposició intervingui ja que la plataforma quedarà exclosa de l'organisme. 

Imatge del ple d'octubreL'entitat que reclama la gestió directa de l'aigua emetia un comunicat aquest dilluns en el que emplaça a tres dels partits de l'oposició d'Igualada, ERC, Igualada Som-hi i Poble Actiu, a votar en contra de la creació de la Comissió d'Estudi. El govern de Junts per Igualada porta al ple aquest punt ajornat el mes anterior, però seguint el dictamen de l'informe jurídic, no s'inclou entre les associacions locals a Aigua és Vida. Ara, la plataforma ecologista recorda als tres partits d'esquerres que van firmar un pacte per la gestió pública al maig en el que es demanava que "els actors implicats en el problema de l'aigua, com Aigua és Vida", formessin part de la Comissió d'Estudi.

Consideren que "l'informe jurídic que l'Ajuntament d'Igualada ha presentat per respondre a l'esmena que va ajornar la votació de la Comissió d'Estudi sobre el servei d'aigua al ple d'octubre, fa una interpretació de la llei molt esbiaixada perquè contempla només com a associacions locals aquelles que estiguin inscrites al registre municipal, quelcom que no és obligatori per ser una associació local". En aquest sentit, Aigua és Vida explica que "el Reglament d'obres, activitats i serveis dels ens locals, el document que han utilitzat els serveis jurídics per crear la Comissió d'Estudi, estipula que han de participar en la esmentada comissió les parts implicades, sense especificar quines en concret i sense decretar que Aigua és vida no pugui estar dintre, ja que som part interessada".

Per això asseguren que "la interpretació que han fet els serveis jurídics de l'Ajuntament d'Igualada no és neutral ja que han plantejat una visió que afavoreix només al govern i no al conjunt de la ciutadania, en la mesura en que una part de la ciutadania s'expressa a través d'Aigua és vida, i saben que a altres municipis s'ha fet amb entitats més enllà de les associacions veïnals. Es retorça la llei limitant la participació democràtica a les Associacions de Veïns".

Apunten que "Aigua és Vida és la plataforma que va destapar que no hi ha contracte de concessió del servei d'aigua, la mateixa que ha mobilitzat a la ciutadania i fiscalitzat al govern per arribar a la Comissió d'Estudi... no s'entén que quedi fora de la Comissió. Això és un sense-sentit perquè sense nosaltres res del que avui està passant en relació a l'aigua existiria; sense nosaltres el problema de l'aigua seguiria sent invisible". Segons Aigua és Vida "la Comissió d'Estudi és un procés legal que l'Ajuntament no es pot saltar, per això vam demanar la seva creació al ple de pressupostos. Avui saben que ho han de fer obligatòriament però no ens hi volen dintre".

La plataforma ecologista afegeix que "la Comissió d'Estudi és molt important perquè ha de redactar un informe sobre quin model de gestió serà el millor per a Igualada, un informe que no serà vinculant però sí que legitimarà al ple de l'Ajuntament, òrgan decisori, a decidir finalment quin model de gestió s'aplicarà a Igualada". Entenen que "som l'única garantia ciutadana que, aplicant criteris objectius amb un bagatge profund de la realitat del servei d'abastament d'aigua a Igualada, vetllarà desinteressadament per la gestió pública de l'aigua: nosaltres som garantia de transparència, democràcia i sobirania ciutadana, i això és justament el que l'Ajuntament d'Igualada i el seu govern vol deixar fora de la Comissió d'Estudi". Per això, demanen a ERC Igualada, Igualada Som-hi i Poble Actiu-CUP, els tres partits que van firmar el Pacte Social i Institucional per l'Aigua al Municipi d'Igualada al maig d'aquest any que "no acceptin, de cap de les maneres, una proposta en la que la plataforma Aigua és vida no formi part de la Comissió d'Estudi, perquè això significaria no respectar el pacte firmat en el que es demanava crear una comissió en la que hi participessin els actors de la societat implicats en la problemàtica de l'aigua, com Aigua és vida". Avisen que "permetre la Comissió d'Estudi que proposa el govern d'Igualada sense Aigua és vida seria no respectar el pacte".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.