TORNAR
PUBLICITAT

L'Anoia només millora en tres punts la recollida selectiva durant el 2020

Els municipis grans tenen dades inferiors a la mitjana: Igualada, un 38,2, set punts per sota de la comarca

societat
Dissabte, 4 setembre 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El percentatge de recollida selectiva a l'Anoia durant el 2020 es va quedar, segons les dades que feia públiques fa unes setmanes l'Agència Catalana de Residus, en un 45,01%. Unes dades dolentes, però que fins i tot així se situen per sobre de la mitjana del país: 43,39.

El percentatge de recollida selectiva a l'Anoia va pujar tres punts l'any passat respecte el 2019. Les dades situen a l'Anoia com la setzena comarca amb pitjors índexs, però amb el matís que ha remuntat força posicions des de 2013 quan estava al furgó de cua, amb la Cerdanya. El 45,01% és una dada provisional, de recollida selectiva bruta (RSB), i suposa només tres punts respecte al 42,11% del 2019. L'objectiu europeu per aquest 2020 estava situat en assolir un 50% i el català el 60%.

En un any marcat pel confinament, els anoiencs i anoienques van generar també quantitats molt altes de residus. La mitjana catalana és a 1,34 quilograms per dia i habitant, mentre que a l'Anoia aquest volum va pujar a 1,47. També és la setzena comarca en el rànquing de les que generen més residus per persona. Fa un any, segons l'Agència Catalana de Residus eren 1,39. 

Els increments en la recollida selectiva dels darrers temps a l'Anoia es deuen, principalment, als llocs on s'ha canviat el sistema. Sobretot, les viles agrupades amb el porta a porta o les àrees tancades, que gestiona el Consell Comarcal. Capellades és la ciutat gran, de més de 5.000 habitants, amb dades més satisfactòries, almenys pel que fa a les xifres en brut. El percentatge dels capelladins i capelladines és un 85,72% i milloren en tres punts l'anterior. Al capdamunt del rànquing hi ha la Pobla de Claramunt, amb un 92,21%. Hi ha 15 municipis en total que superen el 70%, tots vinculats al sistema de recollida del Consell. Ara bé, cal recordar que un cop es publiquen les dades de recollida selectiva neta -restant els impropis-, el percentatge decau de manera sensible. 

Només hi ha deu poblacions anoienques que estan per sota de l'objectiu europeu del 50% i que, per tant, poden veure aplicat un cànon per cada tona sense reciclar. Són totes les poblacions grans amb l'excepció de Capellades. Calaf (que ha canviat fa uns mesos de sistema, amb molts bons resultats) va acabar el 2020 amb un 47,88%. Igualada va millorar en quatre punts amb la RSB, però té un índex de 38,2% només. Vilanova i Montbui s'estanquen en el 37 i el 25%, respectivament. Un any més, el municipi amb un percentatge de recollida selectiva més baix és Cabrera d'Anoia: amb el 14,48%. 

La població que genera més residus per habitant i dia és Piera (que malgrat tot, té un índex de RSB força positiu, del 53,57%). Els pierencs i pierenques generen 2,21 quilograms per persona i any, seguits dels seus veïns dels Hostalets, amb 2 quilograms. A l'altre extrem hi ha els carmetans i carmetanes: 0,62 quilograms, en una de les viles que té unes dades més satisfactòries de reciclatge també: 81,53%.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.