TORNAR
PUBLICITAT

L'Anoia perd un 2% dels llocs de treball que tenia abans de la pandèmia

Els sectors on s’ha reduït més l’ocupació i ha pujat l’atur són la restauració i els venedors, amb més d’un 20%

societat
Divendres, 11 juny 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Malgrat la reducció dels llocs de feina segons indica la delegació de la Cambra a l'Anoia, s'assoleix un màxim històric del nombre de persones afiliades: 49.594 persones a finals de març de 2021. Una xifra que inclou, però, les persones que estan en ERTO.

Aquest mes de març va finalitzar a l'Anoia amb 33.740 llocs de treball, segons les dades de la Cambra. Aquests llocs es computen a partir de les afiliacions a la Seguretat Social segons la seu de l'empresa al règim general i al règim especial de treballadors autònoms. La xifra és un "1,9% inferior" als llocs de treball que existien a l'Anoia a finals de febrer del 2020 -34.380- i reflecteix l'impacte econòmic de la pandèmia. La davallada del març del 2020 va ser molt pronunciada i respecte a finals d'aquell mes, després del gran sotrac, el número de llocs de treball ha crescut un 0,2%.

En canvi, les dades d'afiliacions fetes públiques per l'Idescat aquesta setmana dibuixen un escenari diferent. Amb matisos. Les dades indicaven que les persones amb residència a la comarca i afiliades a la Seguretat Social arribaven al seu límit històric, 49.594 persones. Els afiliats a l'Anoia registren un augment a tots els grans grups d'edat, a excepció de les persones compreses entre els 30 i 44 anys (-1,1%). Per nacionalitat, cal destacar el notable creixement relatiu d'afiliats entre les persones de nacionalitat estrangera. Ara bé, aquestes altes xifres d'afiliació (les més altes dels registres a l'Idescat des del 2012) tenen un 'però': també inclouen tots aquells que estan en ERTO. I tot i que són veïns de la comarca, "no tenen perquè treballar a la comarca, poden treballar a la del costat", puntualitzen des de la Cambra.

La delegació de la Cambra a l'Anoia lamenta que en l'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball, de la Generalitat, "no hi consten les dades corresponents als comptes de cotització (empreses) ni a les afiliacions a la Seguretat Social (llocs de treball) per sector econòmic, perquè l'Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat de Catalunya les ha deixat d'actualitzar des del tercer trimestre del 2020". L'entitat denuncia aquesta falta dades, ja que obstaculitza la profunda anàlisi economicoempresarial del territori i "obliga a analitzar-ho amb dades agregades a escala nacional".

L'atur

Aquests primers mesos de 2021, l'atur ha oscil·lat per sobre dels 9.000 inscrits a l'Anoia. Una xifra que no difereix de la que van deixar els primers mesos de pandèmia, quan va disparar-se de 7.382 persones el febrer de 2020 a 9.045 el juny. Segons la Cambra, per tipus d'ocupació, els perfils que han patit més l'atur són els treballadors de la restauració, per sobre del 20%, els venedors (23,2%) i les ocupacions elementals (20,4%).

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.