TORNAR

L'àrea oncològica de l'Hospital es focalitza "en els casos simptomàtics" en el temps de la COVID

Fermí Capdevila, cap d’Oncologia de l’Hospital Universitari, apunta que ”es detecten menys casos perquè hi ha qui amb la pandèmia té por de venir”

societat
Dissabte, 20 febrer 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La COVID-19 ha absorbit els darrers dotze mesos bona part dels recursos i els esforços dels professionals que treballen al nostre sistema de salut. I, amb tot, no deixen de ser necessàries altres actuacions en àmbits com l'oncologia. El doctor Fermí Capdevila de l'Hospital Universitari d'Igualada ens explica com s'aborda la lluita contra el càncer.

Aquest febrer se celebrava el Dia Mundial contra el Càncer. En un moment crític per la qüestió de la pandèmia, el càncer -lògicament- no ha desaparegut. Però els professionals que treballen en el tractament d'aquesta malaltia hi continuen bolcats. Fermí Capdevila, coordinador de l'àrea oncològica del Consorci Sanitari d'Igualada explica que "s'han hagut d'alentir els casos de cribratge" i que en l'actual situació d'estrès per la COVID-19 "ens hem de focalitzar" en els casos simptomàtics. Per abordar el càncer en els temps de la COVID-19, les societats internacionals d'oncologia "han consensuat uns protocols" que es van treballant i actualitzant. És una tasca extraordinària i complicada "fins que no s'hagi completat una vacunació intensiva, quan estigui aquest procés completat, podrem parlar de normalitat i reprendre les regnes d'aquesta àrea".

Fins aleshores, "intentem aplicar el sentit comú en les casuístiques que tenim". Les circumstàncies "han canviat dia a dia". Com a tots els centres, explica Capdevila, "s'han detectat menys casos. La gent acudeix menys al centre per por, per la situació i és lògic que ens trobem casos més evolucionats. Ens arriben molts pacients en els quals la malaltia està més avançada". Quan la pandèmia remeti "és probable que ens arribin molts casos nous". El doctor confessa que "hem viscut un any amb un estrés bestial, hi ha hagut una pressió tan extrema que molts casos han quedat engolits. Hem intentat mantenir la cirurgia al màxim, intentar preservar allò més urgent".

S'han aplicat els protocols consensuats en les societats internacionals per poder fer els seguiments i s'han facilitat als pacients medicaments que estimulen les defenses: "hem posat èmfasi en aquesta possibilitat en els casos en els que hi podíem recórrer". També hi havia casos "on pacients amb càncer tenien la COVID-19". En aquestes casuístiques "esperàvem i observàvem fins a quin punt el càncer era agressiu. Si ho era, calia ponderar el balanç de riscs i beneficis i intervenir".

CONSULTA AQUÍ LES DADES I GRÀFICS DE L'EVOLUCIÓ, DIA A DIA, DE LA COVID-19 A IGUALADA I L'ANOIA


2 Comentaris

M

Maria

Igualada

20 de febrer 2021.15:10h

Respondre

Tot i que el Dr. Capdevila té molta part de raó si que voldria fer un comentari: algunes persones poden tenir por, però és ben cert que l’atenció primària ha estat abandonada. No ens atenen... Llegir més ni a través de La Meva Salut ni presencialment. Només heu de veure la mala gestió i atenció del Cap Nord. Estem abandonats!

A

Anònim

Igualada

22 de febrer 2021.12:48h

Ben cert.
Es una vergonya el tracte que rebem els usuaris del cap nord. Ens ignoren totalment. Pots passar-te hores al telèfon i no l’agafa ningu. I si ho fas per la meva salut, tampoc et... Llegir més responen.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.