TORNAR

L'atenció domiciliària a les malalties cròniques, una prioritat a l'estiu

Els Equips de l'ICS de l'Anoia van fer 1700 visites a domicili l'estiu passat

societat
Dimecres, 31 juliol 2013. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Durant els mesos de juliol i agost de l’any passat, els professionals d’infermeria i treball social de l’organització van fer gairebé 1.700 visites a domicili a la comarca de l’Anoia
La pujada de les temperatures també afecta la salut. Per aquest motiu, els professionals d’infermeria i treball social dels centres d’atenció primària reforcen, durant les seves visites a domicili, els consells sobre com evitar agreujaments en aquelles persones més vulnerables per l’edat, la malaltia que tenen o la situació social en què es troben.

Imatge de la campanya 'Un estiu ben fresc'

Cada equip d’atenció primària té un control dels grups de risc que s’han de vigilar si es produeix una onada de calor. En concret, posen especial atenció a fer el seguiment de les persones amb una o diverses patologies complexes o amb malalties avançades (que requereixen cures pal·liatives). Aquest grup de pacients, que representa un 5% dels usuaris atesos, té símptomes de control difícil i un risc elevat de patir un empitjorament de la seva malaltia per diferents motius, entre els quals els factors ambientals. A banda del seguiment de les persones amb problemes crònics i/o greus de salut, també se’n fa un d’especial a les persones que tenen una situació social fràgil i als infants molt petits.

En conseqüència, durant els mesos de juliol i agost, l’activitat d’atenció domiciliària no s’atura i, l’any passat, els professionals d’infermeria i treball social van dur a terme prop de 105.000 visites a domicili en el global de Catalunya, mentre que a la comarca de l’Anoia se’n van fer 1.668. Segons les previsions d’agenda, aquest any les xifres seran similars. A banda de l’atenció domiciliària, també és habitual fer un seguiment telefònic si es produeix un repunt de les temperatures. Durant l’estiu passat, aquests professionals van establir més de 116.000 contactes de tipus telefònic en el conjunt de Catalunya.

Quins són els consells més habituals?

• Refrescar l’habitatge: ventilar la llar, refrescar l’ambient amb ventiladors o aire condicionat.

• Hidratar-se: beure molta aigua i sucs; també cal evitar els menjars calents i les begudes alcohòliques.

• Anar amb compte amb el sol: limitar l’activitat física, sobretot a les hores del migdia. Protegir-se del sol amb cremes solars i tapar-se el cap. Remullar-se sovint i evitar la roba ajustada.

Trobareu més informació i consells al web del Departament de Salut


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.