TORNAR
PUBLICITAT

S'autoritza exhumar del Valle de los Caídos les restes del capelladí Joan Colom

A partir de Nadal començaran els tràmits per lliurar els cossos a les famílies respectives

societat
Dilluns, 18 novembre 2019. 10:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Pas decisiu en la lluita de les famílies dels republicans enterrats al Valle de los Caídos per recuperar les restes dels seus familiars. Patrimonio Nacional ha donat la llum verda per a exhumar les restes del capelladí Joan Colom, un dels casos més coneguts per la campanya que ha impulsat el seu nét.

PUBLICITAT

El Consejo de Administración de Patrimonio Nacional acaba d'aprovar fer 31 exhumacions de víctimes enterrades a la basílica del Valle de los Caídos que tenen en marxa sol·licituds d'exhumació per part dels seus familiars. Entre aquestes sol·licituds aprovades i contemplades hi ha la que va formular la família del capelladí Joan Colom.

Joan Colom FOTO: Arxiu familiarEn el cas d'aquesta família, fa 11 anys que el nét de Colom, Joan Pinyol,  lluita per treure el pare de la seva mare del mausoleu franquista. L'acord del Consejo es va prendre el passat 1 d'octubre, setmanes abans que s'exhumés Franco d'aquella basílica, però no va ser comunicat a les famílies afectades fins la setmana passada. El capelladí Joan Pinyol era convocat a una reunió a Madrid en la qual els responsables de Patrimonio Nacional van confirmar als familiars que a partir d'aquest Nadal s'iniciaran els tràmits per a la inhumació, identificació i entrega a les famílies dels cossos reclamats. També els van detallar els cinc passos que se seguiran a partir d'ara.

La primera acció, fer i licitar el projecte d'obres per a l'accés a les diferents criptes. En segon lloc es duran a terme aquestes obres, primer a les criptes situades a la capella del Santo Sepulcro (a la dreta de l'altar major), després a les de la capella del Santísimo (a l'esquerra de l'altar) i finalment a les criptes corresponents a les sis capelles laterals de la nau central, en una de les quals, la del Pilar, es troba l'avi de Joan Pinyol, després que fos traslladat el 1990 de la capella del Santísimo juntament amb els 501 traslladats des de Lleida.

Un equip de forenses farà una inspecció de l'estat dels cossos, aleshores. En quart lloc es resoldran cas per cas les sol·licituds d'exhumació a través del contrast amb les proves d'ADN aportades per les famílies i per últim es duran a terme les 31 exhumacions i l'entrega dels cossos als familiars. Tot plegat s'ha acordat a partir de l'informe favorable que l'Instituto de Ciencias de la Construcción Eduardo Torroja va entregar el 19 de setembre, després d'inspeccionar cadascuna de les criptes i que determina la viabilitat d'accedir-hi per dur a terme els treballs que ara s'han acordat.

La família de Joan Colom agafa "noves esperances" des que el maig de 2008 van ser coneixedors que les restes del soldat republicà havien estat traslladades al mausoleu franquista sense cap notificació. Joan Pinyol ho considera, més que mai, "una qüestió de dignitat que cal reparar d'una vegada". Juntament amb el seu, l'acord de Patrimonio contempla, entre altres, els casos de cinc víctimes procedents d'Àvila, vuit de Calatayud, una d'Astúries, set del País Basc i una del país Valencià, de manera que el cos de Joan Colom, ara com ara, és l'únic que es reclama des de Catalunya, respecte dels vora 7.000 cossos de catalans i catalanes que es van traslladar al Valle de los Caídos. 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.