TORNAR
PUBLICITAT

Els bars i restaurants de l'Anoia, molestos: "per les ajudes, molta paperassa, però ens fan tancar de cop i volta"

El Gremi d’Hostaleria rebutja que la solució siguin crèdits i demana ajudes directes

societat
Dijous, 15 octubre 2020. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'imminent tancament de la restauració i els bars només permetrà l'obertura d'establiments que facin el menjar per emportar. El sector recorda les pèrdues de la passada primavera i dubta que hi hagi "ajudes efectives" aquest cop.

PUBLICITAT

El mobiliari d'una terrassa de la Plaça de la Creu, a punt d'obrir per les seves darreres hores abans del tancamentSeran en principi quinze dies, però el que va passar el mes de març no se'ls en va del cap i sospiten que sigui 'sine die' altre cop. Un tancament per evitar que s'encomani la COVID-19 als espais de restauració que afeblirà més un sector que ja va afrontar un tancament de dos mesos aquest mateix 2020. Els bars i terrasses de l'Anoia, que van tancar 48 hores abans que la resta el març, se senten assenyalats de nou. Aquest dijous esgotaven les darrers hores d'obertura. El responsable de l'establiment Felcafè, al centre d'Igualada, Ferran Castaño, comenta que "vivim d'això. Els polítics diuen que hem de tancar. Què saben que no sapiguem? Hi haurà bars que ja no aixecaran la persiana mai més. Es tanca i punt i no sabem quina serà la solució. Dels 1,5 milions que van anunciar per l'Anoia, no he vist ni un euro... Tot és paperassa, per altres coses ens vénen a cercar molt ràpid. Ara pagaré per la terrassa que no podré utilitzar, almenys, mig mes."

Castaño critica que "ens proposen fer el 'take away', i ningú podria entrar a dins ni tenir terrassa. Igualment, és anul·lar el negoci. No fem pizzes per emportar. Nosaltres, a més, comprem gènere a molts dies vista, amb projecció mensual... ara ens ho haurem d'empassar, com el març." Sobre les ja esmentades ajudes "no hem vist ni veurem ni un euro, malgrat tot el que han anunciat. Com pagarem els treballadors i els autònoms? Els pagaran els polítics de la Generalitat? Això sí, tanquem el bar i s'han fet fires, botigues al carrer i els metros de Barcelona i els autobusos d'arreu estan ben oberts." 

"Vam tenir un bon estiu, però ara la situació és difícil"

Joan Fontanella, del restaurant Bitok d'Igualada, referma l'opinió que "les administracions superiors no ens han ajudat gaire, sobretot l'Estat. Amb les mesures que s'han pres ara no es té en compte totes les economies que depenen de la restauració. Pensàvem que es podia rebaixar el percentatge d'ocupació, no una mesura tan dràstica. Considero que els establiments de restauració hem complert i hem estat segurs."

El propietari del Bitok creu que "les terrasses s'han ocupat bé aquest estiu i valoro que l'Ajuntament ens ha donat un cop de mà per facilitar-nos les coses. En altres aspectes, les administracions podrien ser més diligents i donar-nos ajudes directes, els crèdits ICO ens serveixen de ben poc." Després d'aquests quinze dies, la situació serà una incògnita. Fontanella explica que "vam tenir un bon estiu, la gent d'Igualada tenia ganes de sortir i va ajudar molt al negoci, ara tindrem un coixí, però amb un segon tancament la situació serà molt difícil. Hi haurà negocis que no podran continuar potser." Es felicita d'haver impulsat la digitalització del Bitok, "ja que ens permetrà assumir comandes de 'take away'." Per últim, Fontanella lamenta que "el tancament de bars i restaurants no evitarà que hi hagi entrompades i 'botellón' al carrer, que sí que és un focus de contagi."

El Gremi d'Hostaleria de l'Anoia també es posicionava aquest dijous sobre les possibles solucions.: "no volem línies de finançament, ICO o ICF; no volem més endeutament. Volem ajuts directes, el rescat del sector, tal i com estem demanant des de finals de juny a través de PIMEC TURISME." Se senten damnificats, quan "Els focus de contagis no s'estan produint principalment en l'àmbit laboral o empresarial. Demanem que s'estableixin altres mesures i campanyes de conscienciació entre la ciutadania per disminuir l'activitat social, que és on veritablement s'està ocasionant la transmissió del virus. La restauració no és la causa dels contagis; des del primer moment, el sector ha estat qui més mesures ha pres per poder donar tranquil·litat als clients i usuaris dels seus serveis."

PUBLICITAT

1 Comentaris

E

Esmeralda

Igualada

16 d'octubre 2020.22:35h

Respondre

Esto cada ves da vergüenza la situación ke estamos viviendo todo lo arregla ko cerra los bares cuando las personas somos los ke tenemos ke poné remedio vosotros sois greis cerrado los bares se va... Llegir més a regra la situación así va país????????

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.