TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Calonge enceta la prova pilot d'un sistema d'emmagatzematge d'energia tèrmica

S’obre una convocatòria per trobar habitants per la casa que té les instal·lacions

societat
Dijous, 7 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dissabte tindrà lloc a Calonge de Segarra l'acte inaugural d'un projecte d'emmagatzematge tèrmic. Calonge se suma a Àustria i Xipre, les altres dues localitzacions on s'avaluarà el rendiment del sistema TESSe2b.

PUBLICITAT

Un habitatge aïllat ubicat al municipi de Calonge de Segarra, conegut com la Casa del Mestre, serà l'únic punt de l'Estat on hi hagi la prova pilot a Espanya del projecte europeu TESSe2b, a través del qual s'ha desenvolupat una tecnologia modular d'emmagatzematge tèrmic de baix cost. Es basa en col·lectors solars i bombes de calor geotèrmic d'alta eficàcia per a la
calefacció, refrigeració i producció d'aigua calenta a la llar.

Es tracta d'un projecte de quatre anys finançat pel programa europeu H2020 amb un pressupost de 4 milions d'euros, impulsat per institucions de recerca, empreses i organismes de 10 països europeus. Entre aquests, l'associació Ecoserveis, encarregada
de coordinar l'acció a l'Estat espanyol.

TESSe2b

El sistema TESSe2b consta de tancs compactes d'emmagatzematge d'energia tèrmica (TES) amb materials de canvi de fase (PCM), a més d'incorporar materials de canvi de fase optimitzats als pous geotèrmics, així com un sistema avançat de gestió energètica intel·ligent programat amb autoaprenentatge. El nou sistema, que s'avaluarà en la prova pilot en la Casa del Mestre, ofereix un mètode pràctic i innovador per a estalviar energia i corregir la diferència habitual entre el subministrament i la demanda d'energia als edificis residencials.

La finca de Cal MestreLes obres de reforma i condicionament de l'habitatge i l'Ajuntament de Calonge de Segarra obrirà una convocatòria pública per a
llogar l'espai com a residència familiar durant un període estimat de tres anys, amb l'objectiu de recollir dades detallades sobre l'ús domèstic de l'energia a través del sistema TESSe2b. Entre altres, es mesurarà la integració del sistema de TESSe2B amb
l'edificació, el seu impacte en diferents climes i la seva viabilitat tècnica i econòmica. Tota aquesta informació estarà a disposició de la ciutadania europea quan es facin públics els resultats del projecte.

Ara, el coneixement obtingut a partir d'aquesta prova ha de donar lloc, en pocs anys, a una solució energètica real i accessible, que permeti un estalvi d'energia de fins al 30%, amb un temps estimat d'amortització de la inversió d'entre 8 i 9 anys. A més de l'associació Ecoserveis, el consorci promotor del projecte està integrat per l'Institut Politècnic de Setúbal, a Portugal; el Centre per a l'Estalvi Energètic i Fonts Renovables d'Energia (CRES), la Universitat Central Grega de Ciències Aplicades i la Universitat de Ioannina a Grècia; la consultora Geoteam, a Àustria; la Universitat de Varsòvia de Ciències de la Vida, a Polònia; la Universitat de Bochum, a Alemanya; PCM Products, al Regne Unit i el Grup Z&X, a Xipre.

L'Ajuntament posa a disposició del consorci la casa per a la realització de la demostració, així com recursos per a fer la rehabilitació energètica de l'espai i deixar-lo a punt per a la prova. L'acte inaugural serà aquest dissabte 9 de febrer a 2/4 de 6 de la tarda. Es comptarà amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells; l'Ajuntament de Calonge de Segarra; i l'associació Ecoserveis com a representants del projecte TESSe2b a l'Estat espanyol.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.