TORNAR
PUBLICITAT

Les colles critiquen l’Ajuntament per l’encavalcament d’actes d'ahir i avui

festra major

societat
Dimarts, 20 agost 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Ajuntament d’Igualada manté que ha coordinat els actes de la millor manera que ha pogut en el cas del Correfoc de divendres, coincidint amb la “Passacalle”. Un correfoc, coordinat pels Mal Llamp, que no va poder comptar amb el Ball de Sant Miquel per aquesta coincidència. La cercavila de dissabte serà dues hores abans de la Processó: la FESTHI avisa que “onze colles han hagut de triar on ser” per aquest encavalcament d’horaris

FRANCESC VILAPRINYÓ

Enguany, la sort i/o la problemàtica serà que dos dels plats forts -amb permís dels concerts- de la Festa Major d’Igualada es podran veure amb molt poques hores de diferència. De fet, poden encavalcar-se. La cercavila i la processó, dissabte a la tarda. És el que temen totes les colles, sigui quin sigui el seu posicionament sobre les diferents polèmiques que hi ha cada any.

En aquesta edició les colles hi arriben consolidades i hi ha poques novetats en aquest sentit. L’any passat es va estrenar el Ball de Gitanes i aquest 2019 el menú de colles i danses no varia, tot i que el calendari ha portat a la coincidència de dues dates crucials en l’actual estructura de la Festa Major. Des de la constitució de la Federació del Seguici Tradicional i Històric d’Igualada, la FESTHI, fa una dècada, aquesta entitat ha abrigat la recuperació i de diferents actes i balls que s’havien fet almenys fa un segle. La tasca de recuperació o recreació d’aquestes manifestacions (segons l’òptica de cada part), ha estat ingent. Però la filosofia és que els balls i actes es facin entorn el 24 d’agost. Aquest any, el 24 d’agost és dissabte. Dissabte de Festa Major. I totes les colles formin part d’un col·lectiu o altre, lamenten que no s’ha pogut estructurar un calendari perquè les activitats com el correfoc o la “Passacalle” no coincidissin la vigília, divendres 23 al vespre. I, en aquesta ocasió, la majoria de colles també en responsabilitzen l’Ajuntament d’Igualada per no haver fet un paper de mediador. Les quatre colles de diables tenien un posicionament comú, afirmen. Però no podran ser totes al correfoc.

Ara mateix, la nit de divendres 23 coincidiran en qüestió de poques hores la “Passacalle” que organitza la FESTHI, el correfoc que enguany preparen els Mal Llamp , colla que celebra 30 anys aquest 2019, i un dels concerts estrella de la Festa Major, el d’Obeses i Dr. Prats. 

El Correfoc de divendres, amb absències

Una colla d’Igualada que té un regal de Festa Major enguany és la colla Mal Llamp. Arriben als 30 anys d’existència i organitzaran el correfoc de la Festa Major, divendres a la nit. Dani Lladó, el president dels Mal Llamp –vinculats a l’històric barri de Santa Caterina d’Igualada- comenta que “hem pensat un Correfoc especial amb un inici teatralitzat. Volem fer una cosa trencadora”.

Es mostren molt il·lusionats per tenir la responsabilitat de pensar el correfoc, però lamenten que no hi seran totes les colles per la coincidència amb la “Passacalle”, pràcticament a la mateixa franja horària de divendres. Lladó explica que “hi havia una postura conjunta de tots aquells que formem part de colles de diables, que calia estudiar un altre moment per al correfoc. Hi ha colles, com el Ball de Sant Miquel, que no poden ser a les dues celebracions”. En responsabilitza la “mala gestió dels horaris per part de l’ajuntament”. La solució era complicada, però s’havia parlat de fer el correfoc entrada la nit de dissabte. En la disjuntiva, el Ball de Sant Miquel i Diables d’Igualada ha triat ser a la “Passacalle”.

El president de Mal Llamp comenta que “tant de bo haguéssim pogut fer un correfoc tots junts”. Per bé que assegura que “no hi ha mal ambient entre les colles de diables”, els sap greu que “hi haurà menys espectadors pel fet aquest que coincideixin dos actes”. Un altre motiu de queixa és el fet que el concert es fa per segon any al Parc Central. La situació és idèntica a l’any passat: interessava portar el correfoc fins allà per arrossegar a més gent, però no hi ha hagut acord: “els carrers de la zona alta d’Igualada són carrers poc agraïts per a un correfoc, però era una manera de trobar la gent”, explica Lladó

Sobre altres possibilitats, des de Mal Llamp s’afirma que “sabíem que la FESTHI no es mouria ni un mil·límetre de fer la “Passacalle”  divendres, doncs ells construeixen la festa a partir de Sant Bartomeu”. Recorda que les colles de diables ja havien fet un comunicat conjunt fa uns mesos que es demanava que l’Ajuntament d’Igualada potenciés el correfoc, però “els actes de foc no són una prioritat per a qui organitza les festes”. Dani Lladó valora el bon tracte amb el regidor Pere Camps, però entén que l’ajuntament hauria de fer un esforç per sintonitzar més amb les colles de foc.

La FESTHI, més “transversal”

Pel que fa a la FESTHI, l’entitat ha activat canvis operatius. Expliquen que “la FESTHI creix, s’obre,  es fa més participativa i més diversa internament, en la seva organització. Hem iniciat una manera de treballar més transversal, com ho és la festa”. Ha dividit la gestió interna en cinc àmbits de treball, en els quals diversos experts i/o entesos en la matèria (siguin o no de la Federació) participen d’aquesta: Comissió Tècnica, Comissió Ciutat/Estratègia, Comissió Comunicació, Comissió Música i Entitats Federades. D’aquesta manera ha creat “espais de trobada per compartir les inquietuds i millorar el model festiu que es treballa des de la federació, amb una mirada més transversal i sumant més criteris i opinions”.

La sobrecàrrega de l’agenda de divendres 23 i de dissabte 24 és un dels focus de les crítiques de la FESTHI a l’Ajuntament d’Igualada. “Érem conscients, des de fa molt temps, de la possible coincidència  i s’hi va començar a treballar des de finals de l’any passat. Des de llavors i fins ara vam reunir-nos amb les colles que organitzen el correfoc i amb Coll@nada, organitzadora del Cercanit. En aquesta reunió van presentar una proposta que evitava la coincidència d’actes: Versots del Ball de Sant Miquel i els Diables d’Igualada i la “Passacalle” es farien divendres i versots de Ball de Diables d’Igualada i correfoc, dissabte”. La proposta tenia “el consens, amb certs dubtes, per part de Diables d’Igualada” però calia derivar la Cercavila Tradicional a la tarda de divendres: “era impensable que el mateix dissabte hi pogués haver: Cercavila, Processó, Versots i Correfoc”. La FESTHI indica que “l’Ajuntament va mantenir la Cercavila Tradicional el dissabte i això va fer caure l’alternativa que es presentava des de la Federació amb el consens de les altres entitats”.

La crítica és que “l’ajuntament no treballa per un model de ciutat. No gestionen les problemàtiques amb les entitats. En general, són reticents a qualsevol canvi que impliqui més que un petit ajust horari” i “no tenen poder de decisió sobre les seves imatges municipals (la participació final als actes de la imatgeria municipal queda finalment supeditada a l’entitat portadora, més enllà del que decidís el mateix ajuntament)”.

Una mega cercavila, partida en dos

Sobre com serà la tarda de dissabte, amb la cercavila i la processó situades a les 18 h i a les 20 h, els criteris de l’Ajuntament i la FESTHI, que organitza la processó, són molt diferents. El 2013 va tenir lloc una cercavila inusualment llarga que va acabar força tard, més que cap altra, per l’esmentada coincidència de la festivitat de Sant Bartomeu i la cercavila de la FESTHI amb l’agenda habitual de dissabte. El recorregut va ser més llarg i va ser molt criticat (alguns carrers eren massa estrets perquè hi hagués espectadors i algunes figures van haver de passar de llarg sense executar els balls per qüestió de temps).

El regidor de Cultura i Festes, sobre la no presència del Ball de Sant Miquel al correfoc de divendres 23, comenta que “és qüestió de prioritats per tota mena de públic, però intentem fer equilibris perquè el màxim de persones gaudeixin del màxim d’espectacles. Evidentment, ens hauria agradat que els diables del Ball de Sant Miquel poguessin participar en el correfoc de divendres, però per acord d’assemblea, van considerar més important participar a la Passacalle”.

Pere Camps descarta que aquesta vegada s’allargui tant, ja que hi ha dues activitats diferents, la cercavila i la processó: una a les 18 i l’altra a les 20. La FESTHI no ho veu així: “la distància horària entre un acte i l’altre no serà suficient. Preveiem que l’hora de sortida de processó es retardarà i serà dependent del final de la cercavila. El públic podria veure els dos actes si fes una marató de cercavila aquell dia, de 6 a 11 del vespre, ja que un succeirà rere l’altre. Però, sent realistes, és complicat”. Segons la FESTHI, “onze elements han hagut d’escollir a quin acte participar. Alguns miraran d’actuar a tots dos” 

 

 


6 Comentaris

P

Pere Arnau

Igualada

26 d'agost 2019.17:12h

Respondre

Onze colles han hagut de triar perquè la FESTHI no accepta traslladar la processó a divendres. El dissabte coincideix amb la tradicional. A sobre la culpa la té l’Ajuntament, -que en part si,... Llegir més per mantenir el deliri d’un pseudohistoriador que vol fer una recreació històrica d’una processó que mai no ha existit, o que existeix només en la seva imaginació. Lamentable.

m

mariona

igualada

20 d'agost 2019.22:52h

Respondre

L’any passat vam sortir per veure la Pasacalle. L’esperàvem a la Plaça de la Creu i quasi una hora més tard del previst van aparèixer els Gegants Vells. Va ser una pasacalle caótica. Amb... Llegir més conta gotes anaven apareixen els dansaires però la majoria passava de llarg. Cansats d’esperar vam arribar-nos a la rambla fins davant el Foment on s’anaren reunint i vam marxar . Ens va semblar més una Pasacalle feta a mida pels que hi participaven que no per la ciutat.

A

Andreu

Igualada

21 d'agost 2019.17:19h

No és res més que un correbars (o “correpaquis”) per als joves de les colles del Festhi i els seus amiguets.

A

Albert

Igualada

20 d'agost 2019.19:21h

Respondre

Tenim un potencial boníssim, però, caldria sumar no imposar. És fàcil d’entendre.

J

Joan Giner ITV

Igualada

20 d'agost 2019.09:12h

Respondre

Aquests del FESTHI, arriben els últims, descobreixen tot el que ja sabíem, i ho volen manar tot, potser que s’ho facin mirar.

P

Pandor

Igualada

20 d'agost 2019.10:24h

Tota alternativa que no sigui mantener inamovibles els actes de la FESTHI, és heretgia. Totes les propostes s’han d’adaptar al que ells dicten, no hi ha opció que ells moguin ni una coma el que... Llegir més creuen (tot i ateus o aconfessionals, diuen) i ens imposen a tots.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.