TORNAR

Per la Conca celebra "l'aturada del projecte de Can Morera per part de la Generalitat"

Es demana ”consensuar un model de territori abans de fer planificacions de gran afectació”

societat
Dimecres, 29 gener 2020. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma de defensa del territori anoienc veu un canvi sensible en la polèmica sobre l'espai agroforestal situat a l'Espelt, a Òdena. En l'assemblea d'aquest cap de setmana, es va informar als assistents que el projecte està aturat.

PUBLICITAT

Aquest diumenge, Can Alemany va acollir l'assemblea general del col·lectiu Per la Conca. Una assemblea que va arrencar amb una bona notícia per l'associació, la paralització del projecte urbanístic de Can Morera per part de la Generalitat.  La trobada va reunir una quarantena de persones sòcies i membres de diversos col·lectius del territori, també va servir per valorar i aprovar el full de ruta de l'entitat pel proper any. 

La tramitació del Pla Director Urbanístic d'Activitats Econòmiques de la Conca d'Òdena (PDUAECO), la planificació que preveia el desenvolupament de Can Morera, "està oficialment aturada des del passat mes de desembre". La decisió "va ser presa pel Departament de Territori i Sostenibilitat com a conseqüència de la manca d'acord entre els alcaldes del territori". Afegeixen que "la Generalitat de Catalunya ha assumit també el compromís de no reprendre la tramitació del pla fins que existeixi una proposta consensuada, i mai en contra de la voluntat d'algun dels municipi afectats".

També a la reunió es va explicar que "la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (MICOD) ha engegat recentment un procés de participació sobre el desenvolupament econòmic del territori. Es tracta d'una participació desvinculada de la tramitació oficial del PDUAECO, ja que no parteix de cap document del Pla Director". Des de Per la Conca "valorem positivament que, després de més d'un any reivindicant-ho, els alcaldes del territori hagin acceptat finalment que la planificació territorial no pot imposar-se en
funció d'uns interessos concrets, sinó que ha de comptar amb el consens del territori".

Per la Conca "ha sigut contactada per la secretaria de la MICOD, està oberta a col·laborar en aquest procés de participació sempre i quan es basi en un debat sobre l'abast i conveniència de noves superfícies industrials. Pel contrari, considerem que no seria admissible si parteix d'unes superfícies ja concretades o es dissenya amb objectiu de legitimar l'actual proposta del Pla Director".

L'entitat es referma en la necessitat de reflexionar i definir un model territorial de futur "abans d'establir planificacions parcials de gran afectació. Com hem defensat repetidament, aquest model ha de ser fruit d'un diàleg obert amb tots els agents i col·lectius interessats i ha de permetre traçar estratègies a llarg termini valorant totes les necessitats del territori (industrials i d'infrastructures, però també del medi natural i el sector primari, entre d'altres)".

Un dels principals projectes per aquest 2020 de Per la Conca és el desenvolupament d'un espai de reflexió sobre àrees clau pel territori com l'aigua, l'energia, el patrimoni cultural, els espais forestals, el paisatge, l'urbanisme, l'alimentació o la biodiversitat. L'assemblea va acceptar la proposta de seguir treballant-hi de forma conjunta amb
organitzacions com Unió de Pagesos, Aigua és Vida, Som Energia, ADFs o agrupaments escoltes, entre d'altres associacions i sindicats.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.