TORNAR
PUBLICITAT

El Consell estudiarà mètodes de bonificació per frenar el "turisme d'escombraries"

El conseller de l’àrea, David Sànchez, recorda que ”els pobles petits hem fet d’abocadors durant temps”

societat
Divendres, 14 setembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Dies després que el regidor de Vilanova del Camí, Juan Manuel Cividanes, assenyalés al sistema de recollida del Consell Comarcal com a causant de l'augment de residus als polígons del municipi, per causa de veïns que no volen fer el porta a porta en els seus pobles, l'ens ha dit la seva. S'admet que l'escenari és nou, però remarquen que no es pot quantificar el fenomen ni tenen competències encara per sancionar-lo.

PUBLICITAT

Els resultats coneguts dels primers mesos del nou sistema de recollida d'escombraries als 22 municipis coordinats pel Consell Comarcal, amb el model que combina el porta a porta i la recollida amb xipatge en àrees tancades, són força positius. Les dades conegudes, de municipis que han implantat el porta a porta, assenyalen que l'índex de reciclatge està per sobre del 70%. La setmana passada, Juan Manuel Cividanes, regidor de Medi Ambient de Vilanova del Camí -municipi que té el seu propi sistema- declarava que l'augment de residus als contenidors dels polígons de Vilanova es deu a que veïns dels pobles on ha començat el porta a porta hi porten material que no reciclen. El conseller de Medi Ambient, David Sànchez, admet que "cal estudiar el tema" però que no és ni nou ni unidereccional. Afirma que "en un futur proper, quan s'implanti el pagament per generació, cada fracció de recollida es valoritzarà i pot passar a ser un recurs. Si es destria bé, si es valoritza, es podrà bonificar als veïns que millor recullin i es reduirà l'altre fenomen". 

Sànchez assegura que "ara mateix estem recollint encara dades de la implementació del sistema i hem d'esbrinar encara amb exactitud quina és l'utilització del servei. Treballem amb molts usuaris, però els cubells porten un xip i podrem tenir resultats conclusius. És evident que caldran campanyes de sensibilització". Ara bé, el també alcalde de Jorba remarca que "els pobles petits ja sabem el què és el que altres anomenen turisme d'escombraries. Durant anys, hem vist com venia gent d'altres municipis a deixar residus als contenidors més apartats de les grans vies de comunicació".

Les sancions

Cividanes parlava de retirar els contenidors dels polígons de Vilanova i aplicar sancions a les persones que facin abocaments indiscriminats en aquests punts. Des del Consell entenen aquest punt de vista: "em sembla positiu" manifesta Sànchez. El vilanoví va comentar que plantejaria la situació al Consell Comarcal i s'espera que hi hagi converses d'aquest tema a la junta de portaveus. El batlle jorbenc puntualitza que "no tenim competència nosaltres per sancionar els abocaments que es facin a Vilanova, però entenem el seu punt de vista". 

Aquestes setmanes s'ha començat, per part del Consell, a recollir en àrees tancades -mètode que empraran gairebé la meitat dels 22 municipis- i David Sànchez apunta que "està funcionant relativament bé, però caldran també campanyes de sensibilització, com és el cas dels envasos. Els contenidors hauran de ser de major capacitat i els usuaris han d'entendre que per a un millor aprofitament els envasos s'han de plegar al màxim. Les autoritats de Consum també han de fer campanya potser per reduir al màxim l'ús dels envasos i potser s'haurà de gravar econòmicament el sobreenvàs".

 

 

 

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.